DI

05/07/2024

Weertype

Weertype

11° | 17°

80 %

Windrichting

3 bft
We zien op de weerkaarten een complex lagedrukgebied dat zich uitstrekt van over Frankrijk tot [...]
Lees verder

WO

8 mei

Weertype

Weertype

10° | 16°

15 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het aanvankelijk zwaar bewolkt tot betrokken. Een zwakke storing trekt nog van noord [...]
Lees verder

DO

9 mei

Weertype

Weertype

| 18°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag is een mooie dag. De zon speelt volop mee al zijn er ook overdag geleidelijk ook wel [...]
Lees verder

VR

10 mei

Weertype

Weertype

| 21°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag wordt het nog beter. Een zwakke noordoostelijke tot zelfs oostelijke wind voert zachter [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Tussen de Britse Eilanden en IJsland ligt een erg actief, diep en uitgestrekt lagedrukgebied. Dat genereert steeds maar nieuwe randstoringen die boven de Atlantische Oceaan liggen en in een lange stoet ons weer de komende dagen blijven beïnvloeden. Daarbij trekken elke dag storingen over onze regio met regen en wind, maar we blijven voorlopig wel in de zachte lucht zitten. Het sturende laag trekt daarbij de komende dagen geleidelijk meer oostwaarts richting Schotland, maar blijft wel de hoofdspeelster op de weerkaarten. Je ziet de pluim voor de eerste dagen nog in de dubbele cijfers zitten wat de temperaturen betreft. Verder zie je ook dat de neerslagpluim (onderste grafiek) duidelijk flinke signalen afgeeft, wat duidt op erg actieve fronten die onze kant op komen. We zitten dan ook in een vrij zachte, maar echt wel erg wisselvallige meerdaagse met dikwijls flink wat regen. Daarbij passeren tal van storingen en buienlijnen. Op sommige dagen zijn dat meerdere storingen. Tegen morgen trekt dan een koufront door waarbij we dan geleidelijk weer in koelere lucht terechtkomen. De echt koude lucht komt er pas in de loop van zondag aan met de doortocht van een volgende koufront. Tegen het eind van het weekeind / begin volgende week zitten we dan weer tijdelijk in die koude lucht. Daarbij zijn wat koudere nachten (mogelijk met een graadje (grond?)vorst) aan de orde en ook overdag is het dan wat koeler. Enkele winterse buien zijn dan mogelijk. Ook op langere termijn blijft het een erg wisselvallige pluim, maar dan wordt het wel heel snel opnieuw zachter. tegen eind volgende week schiet de control (blauwe lijn) zelfs richting 20 graden, maar dat moeten we nog wel zien en is voorlopig nog met een korrel zout te nemen:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag blijft het meest winderig, bewolkt, zacht en bij tijden nat. Het blijft inderdaad de hele dag zwaar bewolkt tot betrokken met de doortocht van diverse storingen. Daarbij zijn er dan ook opnieuw uitgebreide perioden met regen te verwachten, begeleid door een flink doorstaande zuidwestelijke wind. Er zijn uitschieters mogelijk van tot rond 60 km per uur aan de kust en tot rond 40-50 km per uur boven land. Tijdens een bui zou dat mogelijk nog net iets meer kunnen zijn. Het blijft daarbij zacht met maxima die weer wat oplopen en uitkomen rond een 13-14 tot mogelijk lokaal 15 graden. De meeste regen zit aanvankelijk in de ochtend. Daarna volgt dan een meer drogere periode, maar een bui of wat regen blijven mogelijk. Tegen de late middag en vanavond nadert een volgende actief regengebied.

In de nacht ligt een golvend front boven onze omgeving en zou het wel eens lang en intens kunnen gaan regenen. De minima blijven alleszins weer erg zacht met zo’n 8 tot 9 graden. Het blijft hard waaien met ook dan mogelijk flinke uitschieters tijdens de buien die verscholen zitten in het regengebied.

Hieronder vind je ook weer het video-weerbericht. Gewoon klikken op de link en kijken. Dezelfde link staat ook helemaal aan het eind van dit weerbericht. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit gesproken weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

Morgen:

Morgen past in hetzelfde rijtje van erg wisselvallige en natte dagen. Dezelfde ingrediënten maken daarbij deel uit van ons weer: regen, wind en zachte temperaturen. Daarbij trekt er wel een koufront voorbij in de ochtend. Daarachter lijkt het overdag toch wel iets droger te worden waarbij de neerslag zich waarschijnlijk zal beperken tot een aantal buien. Dat kunnen later op de dag echter wel pittige buien worden. Zeker landinwaarts. Zelfs een verdwaalde donderklap lijkt daarbij mogelijk te zijn. Het wordt ook wat minder zacht, maar we halen toch nog altijd vlotjes dubbele cijfers met een 12 tot 13 graden.

Ook in de nacht naar zaterdag zitten enkele buien en ook dat is mogelijk een fors exemplaar.

 

Overmorgen:

Zaterdag vallen er nog buien. De continue regen is er dan niet meer bij, maar droog zal het zeker niet zijn. Die buien zouden eventueel al een licht winters randje kunnen hebben, maar de maxima zitten ook dan wel nog gemakkelijk vooraan in de dubbele cijfers.

In de nacht naar zondag volgt er geleidelijk weer regen, zeker tegen de ochtend.

Later:

Zondag zou zoals de kaarten er momenteel bij liggen, wel eens een erg verregende dag kunnen worden. Een volgende front passeert en dat gaat weer met de nodige neerslag gepaard. Het wordt ook kouder met temperaturen die in de loop van de dag zelfs nog gaan dalen. Veel meer dan een 8 à 9 graden lijken we voor zondag niet meer te krijgen.

In de nacht naar maandag kan er zelfs een winters getinte bui vallen.

Tegen maandag en dinsdag zal het tijdelijk wat koeler worden met iets dalende temperaturen, ook in de nachten. Dan zijn enkele winters getinte buien mogelijk. Dat lijkt echter heel tijdelijk te zijn want volgende week lopen die alweer op. Het blijft erg wisselvallig met perioden van regen en wind, alhoewel er tijdelijk een wat rustiger en drogere periode kan voorkomen.

Samenvatting:

We starten de dag vandaag met regen. Die hoort bij een buiige storing die overdag wat zuidelijker wegtrekt, maar tegen de avond keert die terug. Overdag is het dan ook meest zwaar bewolkt met nog kans op een bui, maar er zijn ook lange droge perioden. Het is wat zachter met maxima rond 14 graden en er blijft veel wind. Die kan opnieuw uithalen tussen 40 en 70 km per uur.

Vanavond en vannacht gaat het lang en intens regenen. De minima zitten rond 8-9 graden en er blijft erg veel wind staan, opnieuw met felle uitschieters.

Geert, donderdag 23 maart, 06.15 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Nieuw! Je kan hier het video-weerbericht beluisteren van vandaag. Dit is een proefproject en afhankelijk van tijd, weerbeeld en reacties hierop, is het de bedoeling dat ik dit de komende tijd op meer regelmatige basis ga doen. Veel luisterplezier ermee. Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!