Weerpraatjes2019-11-20T19:40:07+01:00

Overgang naar wisselvalliger, zachter en ontstuimiger weer

26 januari 2020|

Vandaag is de echte overgangsdag tussen het rustige hogedrukweer van de laatste dagen en een veel ontstuimiger weertype dat ons te wachten staat. Gangmaker van dienst wordt een lagedrukgebied tussen IJsland en de Britse Eilanden dat de hele week lang een stevige zuidwestelijke stroming aanvuurt. Daarin worden storingen en buienlijnen aangevoerd met erg zachte lucht. Van tijd tot tijd zit daar wel al eens een betere periode tussen, maar de regel is dat de hele week erg wisselvallig zal worden. De temperaturen lopen daarbij ook weer fors op. Een eerste portie zachte lucht komt maandag binnen, waarna het kwik dan tijdelijk wat terugvalt, maar in de tweede weekhelft halen we gemakkelijk dik dubbele cijfers op de thermometers.

Wil je de weerpraatjes van de vorige dagen nog eens herlezen? Hieronder vind je de praatjes van de laatste zes dagen terug:

Koude, veelal grijze zaterdag, later kans op een opklaring

25 januari 2020|

Vandaag zitten we nog onder de gunstig invloed van een hogedrukgebied met kern intussen boven de Balkan. Daarbij trekt het hoog zich wel steeds verder terug en komt de weg geleidelijk weer vrij voor meer invloed van storingen en lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan met opnieuw erg zachte lucht. Het weekeind is nog een overgangsmoment, maar vanaf volgende week zitten we weer volop onder invloed van de actieve westcirculatie met perioden van regen, soms erg veel wind en opnieuw zeer zachte temperaturen. Een winterse setting is nog steeds in de verste verten niet op de weerkaarten te zien.

Nog maar eens veel wolken, rustig en fris

24 januari 2020|

De kern van een verder in kracht afnemende hoog, splitste zich intussen in twee delen. Het voor ons meest belangrijke deel, ligt intussen boven Oost-Europa. Een ander deel ten westen van de Britse Eilanden. Vandaag en morgen blijft de invloed van het hogedrukgebied nog overheersen. Daarbij trekt het hoog zich wel steeds verder terug en komt de weg weer geleidelijk vrij voor meer invloed van storingen en lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan met opnieuw erg zachte lucht. Het weekeind is nog een overgangsmoment, maar vanaf volgende week zitten we weer volop onder invloed van de actieve westcirculatie met perioden van regen, soms erg veel wind en opnieuw zeer zachte temperaturen. Een winterse setting is nog steeds in de verste verten niet op de weerkaarten te zien.

Opnieuw veel wolken met veel grijs en rustig weer

23 januari 2020|

We zitten al enkele dagen onder een sterk hogedrukgebied boven ons hoofd. De kern van dit intussen in kracht afnemende hoog, splitste zich intussen ook waarbij één deel richting Oost-Europa schuift en een ander deel ten westen van de Britse Eilanden terechtkomt. Tegelijk kregen we gisteren een heel zwak frontensysteem binnen van over de Noordzee en de restanten daarvan spelen ons vandaag nog parten met veel wolken en nevel. Ook morgen nog, blijft de invloed van het hogedrukgebied overheersen. Tegen het weekeind trekt het hoog zich terug en komt de weg weer geleidelijk vrij voor meer invloed van storingen en lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan met opnieuw erg zachte lucht. Het weekeind is nog een overgangsmoment, maar vanaf volgende week zitten we weer volop onder invloed van de actieve westcirculatie met perioden van regen, soms erg veel wind en opnieuw zeer zachte temperaturen.

Grijs, mistig en nevelig met kans op wat lichte motregen

22 januari 2020|

Een enorm krachtig hoog met kern in onze buurt zorgt voor totale rust. Er zit amper beweging in de atmosfeer. Daarbij noteerden we eergisteren zelfs record hoge luchtdrukwaarden voor ons land. Dit heb ik wat toegelicht in dit filmpje met extra uitleg hierover:

 

Intussen is de luchtdruk geleidelijk weer wat aan het dalen en is het hogedrukgebied over zijn hoogtepunt heen. De kern van het hoog splitst zich intussen ook waarbij één deel richting Oost-Europa schuift en een ander deel ten westen van de Britse Eilanden terechtkomt. Tegelijk schuift een heel zwak frontensysteem dichterbij vanaf het noordwesten. Omdat alles stil ligt, zorgt dat vandaag voor veel wolken, nevel en mist. Donderdag en vrijdag blijft de invloed van het hogedrukgebied overheersen. Tegen het weekeind trekt het hoog zich terug en komt de weg weer geleidelijk vrij voor meer invloed van storingen en lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan met opnieuw erg zachte lucht. Het weekeind is nog een overgangsmoment, maar vanaf volgende week zitten we weer volop onder invloed van de actieve westcirculatie met perioden van regen, soms erg veel wind en opnieuw zeer zachte temperaturen.

Eerst mistig, daarna lang en hardnekkig grijs, fris en rustig

21 januari 2020|

Een enorm krachtig hoog met kern in onze buurt zorgt voor totale rust. Er zit amper beweging in de atmosfeer. Daarbij noteerden we gisteren zelfs record hoge luchtdrukwaarden voor ons land. Dit heb ik wat toegelicht in dit filmpje met extra uitleg hierover:

 

Intussen is de luchtdruk geleidelijk weer wat aan het dalen en is het hogedrukgebied over zijn hoogtepunt heen. De kern van het hoog splitst zich daarbij vanaf morgen in twee waarbij één deel richting Oost-Europa schuift en een ander deel ten westen van de Britse Eilanden terechtkomt. In eerste instantie is de oostelijke kern voor ons meer van belang maar die lost geleidelijk op. Daarna wordt de westelijke kern meer van belang. Tegelijk schuift morgen dan een zwak front binnen vanaf het noordwesten. Dat zorgt voor veel wolken en tijdelijk wat lichte regen. Donderdag en vrijdag blijft de invloed van het hogedrukgebied overheersen. Tegen het weekeind trekt het hoog zich terug en komt de weg weer geleidelijk vrij voor meer invloed van storingen en lagedrukgebieden vanaf de Atlantische Oceaan met opnieuw erg zachte lucht. Echt winterweer is nog steeds nergens op de weerkaarten aan de orde voor onze regio.

Rustig en fris, per momenten veel wolken

20 januari 2020|

Een enorm krachtig hoog met kern in onze buurt zorgt voor zeer rustig en stilvallend weer. Er zit amper beweging in de atmosfeer. Van over de Noordzee komt wel een totaal verzwakt warmtefront dichterbij met wolkenvelden. De kern van het hoog splitst zich vanaf morgen in twee waarbij één deel richting Oost-Europa schuift, een ander deel ten westen van de Britse Eilanden. In eerste instantie is de oostelijke kern voor ons meer van belang maar die lost geleidelijk op. Daarna wordt de westelijke kern meer van belang. Eén en ander zorgt voor wat lagere temperaturen de eerste dagen met in de nachten kans op wat lichte vorst. Later in de week schuiven weer meer wolken binnen en lopen de temperaturen geleidelijk weer wat op. Tegen het eind van de week wordt de invloed van storingen en lagedrukgebieden geleidelijk aan weer groter doordat de kern bij de Britse Eilanden zich steeds verder terugtrekt en daarmee de weg vrijmaakt voor zachtere oceaanlucht.