Weerpraatjes2019-11-20T19:40:07+01:00

Eerst lang droog met opklaringen, later opnieuw enkele verspreide buien

11 december 2019|

Een sturend lagedrukgebied ligt in het zeegebied tussen IJsland en de Britse Eilanden. Op de Atlantische Oceaan staat een stevig doorblazende westcirculatie waarin de ene storing na de andere richting West-Europa gestuurd wordt. Steeds weer worden nieuwe kernen van lagedruk in het sturende laag ingevangen waardoor het een erg complex laag is met diverse kernen. Tussen de storingen door zitten er telkens wel wat betere momenten, maar lang duren die niet. Er staat daarbij ook erg veel wind en het is vinger aan de pols te houden omdat er zich zomaar een stormlaag zou kunnen ontwikkelen dat voor nog meer wind zou kunnen zorgen. Vooral in de nacht naar zaterdag en zaterdagochtend is het risico op een echte storm vrij groot volgens diverse modellen.

Wil je de weerpraatjes van de vorige dagen nog eens herlezen? Hieronder vind je de praatjes van de laatste zes dagen terug:

Wind en bewolking nemen overdag toe, tegen de late middag wat regen

10 december 2019|

Er is weinig nieuws te melden op de weerkaarten: Op de Atlantische Oceaan is een zeer stevige westcirculatie op gang gekomen. Die stuurt het ene na het andere lagedrukgebied onze kant op en er is voorlopig geen enkel teken dat deze westcirculatie een halt toegeroepen wordt, integendeel. Zeer diepe en omvangrijke depressies maken de dienst uit. We profiteren daarbij vandaag heel tijdelijk van een mobiele wig van hoge luchtdruk die snel oostwaarts wegtrekt. Die wordt op de voet gevolgd door een nieuw lagedrukgebied waarvan het eerste front vanavond al binnenloopt. De rest van de week staan storingen in de rijd te drummen om één na één over onze omgeving te trekken, telkens met regen, wind en buien. Tegen het weekeind komen we daarbij weer aan de warme kant van het polaire front te zitten en wordt het ook weer opnieuw een flink stuk zachter.

Overdag geleidelijk minder buien, maar wel nog erg veel wind

9 december 2019|

Op de Atlantische Oceaan is een zeer stevige westcirculatie op gang gekomen. Die stuurt het ene na het andere lagedrukgebied onze kant op en er is voorlopig geen enkel teken dat deze westcirculatie een halt toegeroepen wordt, integendeel. Zeer diepe en omvangrijke depressies maken de dienst uit. Momenteel wordt ons weer gestuurd door een diep lagedrukgebied dat bij IJsland ligt. Dat stuurt een aantal fronten en buienlijnen onze kant op met ook een klein secundair lagedrukgebied dat vanochtend nog doortrekt net ten noorden van ons. Daarachter bouwt zich tijdelijk een mobiele wig van hoge luchtdruk op die ons vanavond en vannacht heel even wat in bescherming neemt. Vervolgens komen nieuwe lagedrukgebieden met fronten morgen al aankloppen en blijven zorgen voor flink wat wisselvalligheid de komende dagen.

Regenachtige start, later geleidelijk buien, maar vooral erg veel wind!

8 december 2019|

Lagedrukgebieden maken de dienst uit. Ze denderen één voor één over de Atlantische Oceaan in een stevige westcirculatie. Momenteel hebben we met een erg diep en goed uitgebouwd laag te maken dat zich tussen IJsland en Schotland bevindt. Het heeft diverse kernen van lagedruk om zich heen waaraan een aantal fronten en buienlijnen verbonden zijn. Het laag beweegt zich geleidelijk oostwaarts. Morgen komen we in de grootschalige trog van het laag terecht. Deze wordt gevolgd door een tijdelijke wig van hoge luchtdruk die ons dinsdag tijdelijk onder bescherming neemt. Heel tijdelijk want deze wig wordt al zeer snel weer gevolgd door nieuwe lagedrukgebieden in een voorlopig zeer sterke aanhoudende westcirculatie.

Meest droge zaterdag, morgen veel wisselvalliger

7 december 2019|

We zitten volop in een westcirculatie. Vanaf de Atlantische Oceaan komt het ene na het andere lagedrukgebied onze kant op met storingen die periodiek zorgen voor regen en wind. Er wordt daarbij erg zachte lucht aangevoerd die in de loop van de week wel geleidelijk wat koeler wordt. Van tijd tot tijd trekt tussen de lagedrukgebieden ook al eens een mobiele wig van hoge luchtdruk door, waarbij we dan heel even een wat betere dag krijgen. Voorlopig komt aan dit beeld geen einde en de eerste zeven tot tien dagen blijven we in een volle westelijke stroming zitten. Ook daarna lijken de bakens niet meteen verzet te worden …

Vol inzettende westcirculatie met regen en wind

6 december 2019|

De hogedruk die ons weer een kleine week beheerste, is uitgespeeld. We komen terecht in een volle westcirculatie die de hele Atlantische Oceaan overspant en zich recht op Europa richt. Het is lang geleden dat we nog zo’n uitgesproken westelijke circulatie op de weerkaarten zien staan hebben, maar momenteel is die er wel. Diepe lagedrukgebieden maken daarin de dienst uit en die sturen randstoringen, buienlijnen en regenzones naar ons toe. Dat gaat gepaard met aanvoer van zachte lucht en ook erg veel wind. Die kan per momenten fel uithalen. Van tijd tot tijd wurmt zich daar dan eens een mobiele wig van hoge luchtdruk tussen met een tijdelijke weersverbetering, maar lang duren die oplevingen meestal niet.

Overgang van koud naar zachter weer met regen en wind

5 december 2019|

Een hogedrukgebied dat een aantal dagen ons weer beheerste met koude en rustige omstandigheden, trekt intussen via de Balkan naar de Zwarte Zee en verliest volledig de invloed op ons weer. Op de Atlantische Oceaan is het intussen één en al activiteit aan het worden in een zich opwarmende westcirculatie die klaar staat om de controle over ons weer volledig over te nemen. Een eerste zwak en inactief front trekt tegen de avond al door, maar het wordt de komende dagen door het ene na het andere front gevolgd. Al zeker tot eind volgende week is het een komen en gaan van storingen, onder regie van diepe lagedrukgebieden die tussen IJsland en de Britse Eilanden komen te liggen. Af en toe werpt zich daar wel eens een mobiele wig van hoge luchtdruk tussen, maar dat het de komende tijd vooral erg wisselvallig en zacht wordt met van tijd tot tijd regen en wind, is zeker. Toch kan daar nog wel eens een koelere nacht ook tussen zitten.