Weerpraatjes2019-11-20T19:40:07+01:00

Koude zondag, geleidelijk ook erg veel wind

29 March 2020|

Een zeer sterk hogedrukgebied met kern tussen de Britse Eilanden en IJsland, bepaalt ons weer. Aan de oostflank van dit hoog wordt met een zeer diepe noordelijke stroming koele lucht aangevoerd met enkele (verzwakte) fronten. Een eerste front trok de voorbije nacht met enkele buien door de regio. Daarachter zit veel koudere lucht die met een stevige en overdag fors aantrekkende noordenwind over ons uitstroomt. Daarin zitten enkele buien. Morgenochtend trekt een volgende frontje met enkele buien door onze regio. Het hoog trekt zich vervolgens tijdens de eerste dagen van de nieuwe week wat westwaarts terug op de Atlantische Oceaan, maar houdt bij ons de noordelijke stroming in gang. Later in de week wordt het zuidelijker geduwd en komt dan geleidelijk ten zuiden van ons terug naar Europa. Op de oceaan ontwikkelen zich tegelijk enkele lagedrukgebieden. Hierdoor draait de stroming later in de week bij ons waarschijnlijk via west terug naar zuidwest waarmee dan tegen het eind van de week / volgend week duidelijk veel zachtere lucht tot bij ons zou kunnen geraken.

 

Wil je de weerpraatjes van de vorige dagen nog eens herlezen? Hieronder vind je de praatjes van de laatste zes dagen terug:

Vandaag nog redelijk, maar er is een forse afkoeling op komst

28 March 2020|

Een zeer sterk hogedrukgebied met kern tussen de Britse Eilanden en IJsland, bepaalt ons weer. Aan de oostflank van dit hoog wordt met een zeer diepe noordelijke stroming koele lucht aangevoerd met enkele (verzwakte) fronten. Een eerste front komt tegen zaterdagavond / de nacht van zaterdag op zondag tot bij ons. Daarachter zit veel koudere lucht die zondag met een stevige noordenwind over ons uitstroomt. Daarin zitten enkele buien. Het hoog trekt zich vervolgens tijdens de eerste dagen van de nieuwe week wat westwaarts terug op de Atlantische Oceaan, maar houdt bij ons de noordelijke stroming in gang. Later in de week wordt het zuidelijker geduwd en komt dan geleidelijk ten zuiden van ons terug naar Europa. Op de oceaan ontwikkelen zich tegelijk enkele lagedrukgebieden. Hierdoor draait de stroming later in de week bij ons waarschijnlijk via west terug naar zuidwest waarmee dan tegen het eind van de week / volgend week duidelijk veel zachtere lucht tot bij ons zou kunnen geraken.

 

Eerst zonnig, later mogelijk wat wolken, klein tikkeltje zachter

27 March 2020|

Een hogedrukgebied met kern nog steeds in de buurt van Wit-Rusland zorgt bij ons voor een noordoostelijke aanvoer van frisse en zeer droge lucht. Het hoog trekt zich tegen het weekeind geleidelijk richting de Oeral terug. Vanuit het zuiden kruipt een Frans laag vandaag wat dichterbij, maar bereikt ons niet. Tegelijk komt een nieuw hoog tot ontwikkeling tussen IJsland en de Britse Eilanden en vormt een tijdelijke alliantie met het Russische hoog. Dat nieuwe hoog komt in het weekeind wat meer boven de Britse Eilanden te liggen en zorgt dan bij ons voor een diepe noordelijke stroming. In het weekend trekt daarin een eerder zwakke storing van noord naar zuid met mogelijk enkele verspreide buien. Begin volgende week blijven we in die diepe noordelijke stroming zitten onder regie van een laag dat zich dan boven Scandinavië legt en het zeer sterke hoog boven de Britse Eilanden, met opnieuw aanvoer van erg koude lucht. Later in de week lijkt het hoog zich wat naar het noordwesten terug te trekken waarmee dag geleidelijk iets zachtere zeelucht zou kunnen binnen lekken. In elk geval blijft de noordelijke stroming tot diep in de nieuwe week intact.

 

Nog steeds volop zon, amper wolken, maar frisse achtergrond

26 March 2020|

Een hogedrukgebied met kern nog steeds in de buurt van Wit-Rusland zorgt bij ons voor een oostelijke aanvoer van frisse en zeer droge lucht. Het hoog trekt zich tegen het weekeind geleidelijk richting de Oeral terug. Vanuit het zuiden kruipt een Frans laag tegen het eind van de week wat dichterbij, maar bereikt ons niet. Tegelijk komt een nieuw hoog tot ontwikkeling tussen IJsland en de Britse Eilanden en vormt een alliantie met het Russische hoog. Dat nieuwe hoog komt in het weekeind wat meer boven de Britse Eilanden te liggen en zorgt dan bij ons voor een diepe noordelijke stroming. In het weekend trekt daarin een eerder zwakke storing van noord naar zuid met mogelijk enkele verspreide buien. Begin volgende week blijven we in die diepe noordelijke stroming zitten onder regie van een laag dat zich dan boven Scandinavië legt, met opnieuw aanvoer van erg koude lucht. Later in de week zou het hoog dichterbij kunnen komen, maar dat is nog onzeker. In elk geval blijft de noordelijke stroming tot diep in de nieuwe week intact.

 

Opnieuw zonovergoten, maar nog altijd met een frisse toets

25 March 2020|

Een hogedrukgebied met kern nog steeds in de buurt van Wit-Rusland zorgt bij ons voor een oost tot zuidoostelijke aanvoer van frisse en zeer droge lucht. Het hoog trekt zich tegen het weekeind geleidelijk richting de Oeral terug. Vanuit het zuiden kruipt een Frans laag tegen het eind van de week wat dichterbij, maar bereikt ons niet. Tegelijk komt een nieuw hoog tot ontwikkeling tussen IJsland en de Britse Eilanden. Dat komt in het weekeind wat meer boven de Britse Eilanden te liggen en zorgt dan bij ons voor een diepe noordelijke stroming. In het weekend trekt daarin een eerder zwakke storing van noord naar zuid met enkele buien of wat regen. Begin volgende week blijven we in die diepe noordelijke stroming zitten onder regie van een laag dat zich dan boven Scandinavië legt, met opnieuw aanvoer van erg koude lucht. Later in de week zou het hoog dichterbij kunnen komen, maar dat is nog onzeker. De diverse modellen laten de oplossingen later volgende week behoorlijk uit elkaar lopen.

 

Zonnig, maar nog steeds een schrale en frisse wind

24 March 2020|

Een hogedrukgebied met kern in de buurt van Wit-Rusland zorgt bij ons voor een zuidoostelijke aanvoer van erg frisse en zeer droge lucht. Het hoog trekt zich geleidelijk richting de Oeral terug. Vanuit het zuiden kruipt een Frans laag tegen het eind van de week wat dichterbij, maar bereikt ons niet. Tegelijk komt een nieuw hoog vanaf de Britse Eilanden opzetten. Dat komt in het weekeind boven de Britse Eilanden te liggen en zorgt dan bij ons voor een diepe noordelijke stroming. In het weekend trekt daarin een eerder zwakke storing van noord naar zuid met enkele buien of wat regen. Begin volgende week blijven we in die diepe noordelijke stroming zitten met aanvoer van koude lucht. Later in de week zou het hoog dichterbij kunnen komen, maar dat is nog onzeker.

 

Opnieuw heel veel zon, maar steeds frisjes met een schrale oostenwind

23 March 2020|

Wat de hele winter niet wou lukken, lukt nu naar eind maart toe wel: een zeer sterk (winters) hogedrukgebied boven Scandinavië is er in geslaagd de westcirculatie stil te leggen en te zorgen voor een omgekeerde circulatie. Rondom dit hoog voert een oostelijke tot zuidoostelijke stroming koude noordelijke lucht aan. Dit hoog ligt met kern intussen boven de Baltische Staten. Het trekt geleidelijk richting Wit-Rusland. Rondom dit hoog wordt dus koele noordelijke lucht aangevoerd. Daarbij wordt de aangevoerde lucht geleidelijk steeds droger. De komende dagen is het dan ook helder met overdag getemperde maxima bij een schrale oostelijke wind. Tijdens de nachten kan het telkens lichtjes gaan vriezen. Deze luchtdrukverdeling duurt zeker tot het midden van de week. De stroming wordt daarbij gaandeweg iets meer zuidoost, maar dat heeft weinig tot geen effect op de temperaturen. Tegen het weekeind komt een nieuw hoog vanaf de Britse Eilanden dichterbij, wat de stroming bij ons noordelijk maakt. Daarmee komt nog koudere poollucht binnen. Omdat er ook een laag meekomt met deze stroming, nemen de neerslagkansen tegen dan ook toe. Echt lenteweer blijft voorlopig dan ook uit.