DI

05/07/2024

Weertype

Weertype

11° | 17°

80 %

Windrichting

3 bft
We zien op de weerkaarten een complex lagedrukgebied dat zich uitstrekt van over Frankrijk tot [...]
Lees verder

WO

8 mei

Weertype

Weertype

10° | 16°

15 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het aanvankelijk zwaar bewolkt tot betrokken. Een zwakke storing trekt nog van noord [...]
Lees verder

DO

9 mei

Weertype

Weertype

| 18°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag is een mooie dag. De zon speelt volop mee al zijn er ook overdag geleidelijk ook wel [...]
Lees verder

VR

10 mei

Weertype

Weertype

| 21°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag wordt het nog beter. Een zwakke noordoostelijke tot zelfs oostelijke wind voert zachter [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Boven de Atlantische Oceaan liggen lagedrukgebieden die ons weer de komende dagen (eigenlijk de rest van de week) zullen beïnvloeden. Daarbij trekken elke dag storingen over onze regio met regen en wind, maar we blijven voorlopig wel in de zachte lucht zitten. Je ziet de pluim dan ook telkens in de dubbele cijfers zitten. Verder zie je ook dat de neerslagpluim (onderste grafiek) duidelijk weer veel meer signalen afgeeft, wat duidt op meer actieve fronten die onze kant op komen. Al bij al staan we dan ook voor een vrij zachte, maar echt wel erg wisselvallige meerdaagse met dikwijls flink wat regen, zeker tijdens de tweede helft van de week. Daarbij passeren tal van storingen en buienlijnen. Op sommige dagen zijn dat meerdere storingen. Tegen vrijdag trekt dan een koufront door waarbij we dan geleidelijk weer in koelere lucht terechtkomen. Tegen het eind van het weekeind / begin volgende week zitten we tijdelijk in die koelere lucht. Daarbij zijn wat koudere nachten (mogelijk met een graadje vorst) aan de orde en ook overdag is het dan wat koeler. Enkele winterse buien zijn dan mogelijk. Ook op langere termijn blijft het een erg wisselvallige pluim en wordt het opnieuw zachter:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag staat er de nodige wisselvalligheid op het menu met de doortocht van storingen die perioden van (vrij intense) regen kunnen veroorzaken. Het blijft met 12 graden wel aan de zachte kant. Er staat daarbij een flink doorstaande zuidwestelijke wind. Die kan vrij krachtig tot krachtig waaien. Aan zee mogelijk met uitschieters tot een 50 à 60 km per uur. Aangezien er diverse storingen op rij passeren, kan het een groot deel van de dag regenachtig blijven met soms erg intense neerslag. De dag trapt daarbij droog af, maar dat duurt niet lang. Vooral vanochtend is er eerst overal een periode met regen. Die komt snel binnen via West-Vlaanderen en verspreidt zich dan over de hele regio. Daarna wordt het tijdelijk droger, maar tegen de late middag / vanavond volgt nieuwe regen. Ook die regen breidt zich via West-Vlaanderen snel over de hele regio uit.

In de nacht blijft het erg zacht met minima rond een 8-tal graden. Ook dan is het nog niet volledig droog en zijn er opnieuw perioden met regen te verwachten. De zuidwestelijke wind blijft daarbij goed op post.

Hieronder vind je ook weer het video-weerbericht. Gewoon klikken op de link en kijken. Dezelfde link staat ook helemaal aan het eind van dit weerbericht. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit gesproken weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

Morgen:

Morgen verandert er niet veel aan deze situatie. Het blijft zwaar bewolkt tot betrokken met de doortocht van diverse storingen. Daarbij zijn er dan ook opnieuw uitgebreide perioden met regen te verwachten, begeleid door een flink doorstaande zuidwestelijke wind. Het blijft daarbij zacht met maxima die weer wat oplopen en uitkomen rond een 13 tot mogelijk lokaal 15 graden. De meeste regen zit morgen waarschijnlijk in de ochtend, maar een precieze timing geven is zelfs op deze korte termijn moeilijk omdat verschillende storingen meespelen en ze door golfvorming in onze regio kunnen blijven slepen. Dat is een proces dat moeilijk op voorhand te voorspellen is.

In de nacht naar vrijdag ligt zo’n golf boven onze omgeving en zou het wel eens lang en intens kunnen gaan regenen. De minima blijven alleszins voorlopig zacht met zo’n 8 tot 9 graden.

Overmorgen:

Vrijdag past in hetzelfde rijtje van erg wisselvallige en natte dagen. Dezelfde ingrediënten maken daarbij deel uit van ons weer: regen, wind en zachte temperaturen. Daarbij trekt er wel een koufront voorbij in de ochtend. Daarachter lijkt het overdag toch wel iets droger te worden waarbij de neerslag zich waarschijnlijk zal beperken tot een aantal buien. Het wordt ook wat minder zacht, maar we halen toch nog altijd vlotjes dubbele cijfers met een 12 tot 13 graden.

Ook in de nacht naar zaterdag zitten enkele buien.

Later:

Zaterdag vallen er nog buien. De continue regen is er dan niet meer bij, maar droog zal het zeker niet zijn. Die buien zouden eventueel al een licht winters randje kunnen hebben, maar de maxima zitten ook dan wel nog gemakkelijk vooraan in de dubbele cijfers.

Op zaterdag blijft de zachte lucht eerst nog bij ons met hogere temperaturen. Tegen zondag / maandag kan het mogelijk tijdelijk wat koeler worden met iets dalende temperaturen, ook in de nachten. Dan zijn enkele winters getinte buien mogelijk, vooral tegen zondag /maandag. Dat lijkt echter tijdelijk te zijn want volgende week lopen die alweer op. Het blijft erg wisselvallig met perioden van regen en wind, alhoewel er tijdelijk tegen zondag / maandag een wat rustiger en drogere periode kan voorkomen.

Samenvatting:

Vandaag trapt nog net droog af, maar vanochtend loopt er snel regen binnen. Die duurt dan tot rond de middag waarna een tijdelijk drogere periode voorkomt, maar tegen de late middag / vanavond gaat het weer regenen. De maxima zitten daarbij rond een graad of 12 en er staat een goed doorstaande zuidwestelijke wind. Die waait vrij krachtig aan zee met pieken daar tot 50-60 km per uur, boven land tot 40 km per uur.

Ook vanavond en vannacht zijn er nog perioden met regen en/of buien bij minima rond een 8-9 graden.

Geert, woensdag 22 maart, 06.10 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Nieuw! Je kan hier het video-weerbericht beluisteren van vandaag. Dit is een proefproject en afhankelijk van tijd, weerbeeld en reacties hierop, is het de bedoeling dat ik dit de komende tijd op meer regelmatige basis ga doen. Veel luisterplezier ermee. Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!