DI

05/07/2024

Weertype

Weertype

11° | 17°

80 %

Windrichting

3 bft
We zien op de weerkaarten een complex lagedrukgebied dat zich uitstrekt van over Frankrijk tot [...]
Lees verder

WO

8 mei

Weertype

Weertype

10° | 16°

15 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het aanvankelijk zwaar bewolkt tot betrokken. Een zwakke storing trekt nog van noord [...]
Lees verder

DO

9 mei

Weertype

Weertype

| 18°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag is een mooie dag. De zon speelt volop mee al zijn er ook overdag geleidelijk ook wel [...]
Lees verder

VR

10 mei

Weertype

Weertype

| 21°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag wordt het nog beter. Een zwakke noordoostelijke tot zelfs oostelijke wind voert zachter [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Tussen de Britse Eilanden en IJsland ligt een erg actief, diep en uitgestrekt lagedrukgebied. Dat genereert steeds maar nieuwe randstoringen en buienlijnen die boven de Atlantische Oceaan liggen en in een lange stoet ons weer de komende dagen blijven beïnvloeden. Daarbij trekken elke dag storingen of buienlijnen over onze regio met regen en wind, maar we blijven voorlopig wel in de zachte lucht zitten. Het sturende laag trekt daarbij de komende dagen geleidelijk meer oostwaarts richting Schotland, maar blijft wel de hoofdspeelster op de weerkaarten. Uiteindelijk gaat het tegen zondag richting Denemarken trekken. Het wordt gevolgd door een gebied van hoge luchtdruk dat dan begin volgende week ons weer even zal beïnvloeden, maar nadien neemt een nieuw Atlantisch laag de fakkel over en komt volgende week op de plek te liggen waar ons laag nu lag. Je ziet de pluim voor de eerste dagen nog in de dubbele cijfers zitten wat de temperaturen betreft. Verder zie je ook dat de neerslagpluim (onderste grafiek) tot op het eind van de verwachtingsperiode veel en duidelijk flinke signalen afgeeft, wat duidt op erg actieve fronten en buienlijnen die onze kant op komen. We zitten dan ook (eerst nog) in een vrij zachte, maar echt wel erg wisselvallige meerdaagse met dikwijls flink wat regen. Daarbij passeren tal van storingen en buienlijnen. Op sommige dagen zijn dat meerdere storingen. De voorbije nacht trok een koufront door waarbij we geleidelijk weer in wat koelere lucht terechtkomen. De echt koude lucht komt er pas in de loop van zondag aan met de doortocht van een volgende koufront. Tegen het eind van het weekeind / begin volgende week zitten we dan weer tijdelijk in die koude lucht. Daarbij zijn wat koudere nachten (mogelijk met een graadje (grond?)vorst) aan de orde en ook overdag is het dan wat koeler. Enkele winterse buien zijn dan mogelijk. Ook op langere termijn blijft het een erg wisselvallige pluim, maar dan wordt het wel heel snel opnieuw zachter. De 20 graden die de control gisteren voor eind volgende week liet zien, is er zoals verwacht vandaag uit, maar toch is het duidelijk dat het tegen dan flink wat zachter zal worden:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag past in hetzelfde rijtje van erg wisselvallige en natte dagen. Dezelfde ingrediënten maken daarbij deel uit van ons weer: regen, wind en zachte temperaturen. Daarbij trok er de voorbije nacht een koufront door onze regio. Daarachter zal het overdag toch wel iets droger worden waarbij de neerslag zich zal beperken tot een aantal buien. Vanochtend hebben we daarbij zelfs eerst met vrij brede opklaringen te maken. Geleidelijk aan verschijnen er echter stapelwolken en die groeien later uit tot buien. Dat kunnen later op de dag echter wel pittige buien worden. Zeker landinwaarts. Zelfs een verdwaalde donderklap lijkt daarbij mogelijk te zijn. Vooral Oost-Vlaanderen maakt daar kans op, maar ook elders is dat zeker niet uitgesloten. De minste buien verwacht ik aan de kust hoewel ook daar wel eentje kan opduiken. Het wordt ook wat minder zacht, maar we halen toch nog altijd vlotjes dubbele cijfers met een 13 tot 14 graden. Tenslotte staat er ook weer veel wind uit het zuidwesten. Die blijft vooral vanmiddag vlagerig waaien en kan aantrekken tot rond 60-70 km per uur tijdens buien en aan zee. Daarbuiten waait die tot rond een 40-50 km per uur.

Ook in de nacht naar zaterdag zitten enkele buien en ook dat is mogelijk een fors exemplaar. Er blijft een kans op een donderklap. Zeker later in de nacht wanneer nog een heuse buienlijn over de regio trekt. De minima dalen tot rond 8 graden en de wind trekt zelfs nog wat aan! Die kan blijvend uithalen tot rond een 60 à 70 km per uur.

Hieronder vind je ook weer het video-weerbericht. Gewoon klikken op de link en kijken. Dezelfde link staat ook helemaal aan het eind van dit weerbericht. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit gesproken weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

Morgen:

Ook morgen vallen er nog buien. De continue regen is er dan niet meer bij, maar droog zal het zeker niet zijn. Die buien zouden eventueel al een licht winters randje kunnen hebben met wat hagel of stofhagel en er is ook morgen nog steeds kans op een verdwaalde donderklap die links of rechts bij die buien kan zitten. De maxima zitten ook dan wel nog gemakkelijk vooraan in de dubbele cijfers en halen nog een 12-tal graden. Meest opvallende zal morgen echter nog de wind zijn. Die wordt opnieuw vrij krachtig tot zelfs krachtig boven land. Aan zee kan die zelfs tijdelijk hard worden (7 Bft). Er zijn rukwinden mogelijk tot rond 80 km per uur aan zee en tot rond 50 à 60 km per uur boven land. Tijdens een bui zelfs mogelijk meer.

In de nacht naar zondag volgt er geleidelijk weer regen, zeker tegen de ochtend. De minima dalen dan tot rond 8 graden en de wind neemt geleidelijk wat in kracht af.

Overmorgen:

Zondag zou zoals de kaarten er momenteel bij liggen, wel eens een erg verregende dag kunnen worden. Een volgende front passeert en dat gaat weer met de nodige neerslag gepaard. Het wordt ook kouder met temperaturen die in de loop van de dag zelfs nog gaan dalen. Veel meer dan een 8 à 9 graden lijken we voor zondag niet meer te krijgen. Er staat nog steeds veel wind, maar minder dan op zaterdag.

In de nacht naar maandag kan er zelfs een winters getinte bui vallen.

Later:

Maandag wordt het wat koeler met maxima rond 8 graden. Het is ook veel rustiger geworden met een naar noord gedraaide wind. Er zijn dan zeker brede opklaringen, vooral aan zee, maar een bui blijft mogelijk. Die valt dan weer vooral landinwaarts en later op de dag.

De nacht naar dinsdag is het rustig, helder en kan het eventueel een enkel graadje vriezen, zeker aan de grond.

Maandag en dinsdag zijn kalmere en koelere dagen. Dat lijkt echter heel tijdelijk te zijn want volgende week lopen de temperaturen alweer op. Het blijft erg wisselvallig met perioden van regen en wind, alhoewel er dus aan het begin van de week heel even tijdelijk een wat rustiger en drogere periode kan voorkomen.

Samenvatting:

Vandaag start met opklaringen. Zelfs tijdelijk en lokaal enkele brede opklaringen, maar er lopen ook wolken binnen. Gaandeweg de dag ontstaan er buien en die kunnen pittig zijn. Zeker landinwaarts en zelfs met kans op een donderklap of wat hagel. De maxima lopen op naar een 13-14 graden en er komt gaandeweg de dag steeds meer wind te staan uit het zuidwesten. Die kan vanmiddag aan zee en tijdens buien uithalen tot rond 70 km per uur.

Vanavond en vannacht trekt die wind nog iets aan en er is blijvend kans op passage van enkele (al dan niet forse) buien. Minima rond 8 graden.

Geert, vrijdag 24 maart, 06.15 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Nieuw! Je kan hier het video-weerbericht beluisteren van vandaag. Dit is een proefproject en afhankelijk van tijd, weerbeeld en reacties hierop, is het de bedoeling dat ik dit de komende tijd op meer regelmatige basis ga doen. Veel luisterplezier ermee. Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!