ZO

05/19/2024

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart ook vandaag nog steeds niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dag [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

3 bft
Ook morgen blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans o [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

WO

22 mei

Weertype

Weertype

15° | 18°

100 %

Windrichting

3-4 bft
Voor woensdag blijft het spannend. Enkele modellen, waaronder ook het Europese, tonen een nieuw [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zien op de weerkaarten een complex lagedrukgebied dat zich uitstrekt van over Frankrijk tot in Oekraïene. Dat zal ons weer vandaag en deels ook nog morgen beïnvloeden. Gisteren trok een storing van dat laag traag van zuid naar noord over onze regio en veroorzaakte zoals verwacht vooral in het noorden erg veel neerslag. Die storing kwam tot stilstand boven het zuiden van Nederland en trekt vanochtend opnieuw door onze regio van noord naar zuid dit keer. Daarachter zit nog een storing, maar die is inactief. Toch trekt ook die later vannacht en morgen nog van noord naar zuid door onze regio met veel wolkenpartijen. Intussen zien we ten westen van de Britse Eilanden een hogedrukgebied. Dat komt snel dichterbij en vanaf morgen neemt dat hoog de controle over ons weer over en krijgen we de start van een langere periode met droog en stabiel weer. Dat zou al zeker tot en met het Hemelvaartweekeinde kunnen duren. Daarbij lopen de temperaturen in de tweede helft van de week dan geleidelijk aan op. Je ziet die fases allemaal in de pluim. Het is dan vervolgens de vraag hoe lang deze stabiele periode precies zal duren want in de pluim zie je in de loop van volgende week de onstabiliteit snel alweer toenemen terwijl de neerslagkansen dan weer groter worden:

 

 

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Ook vandaag is het weer nog niet al te best. Een lagedrukgebied boven Frankrijk (dat deel uitmaakt van een groter geheel: zie inleidende tekst) heeft een storing tot boven onze regio die vooral vanochtend nog altijd wat blijft treuzelen in onze buurt en zorgt voor veel bewolking en nog steeds perioden met wat regen en/of enkele verspreide buien. Dat zal echter niet veel meer zijn en de droge perioden overheersen later vanochtend weer. Daarbij is er aanvankelijk ook veel bewolking. Toch neemt gaandeweg de dag de kans op wat opklaringen toch wel weer toe en vanmiddag breekt de bewolking geleidelijk open vanaf de kust. Het is dan droog met brede opklaringen die breder worden naarmate de middag vordert. De temperaturen zitten rond 15-16 graden maximaal aan zee, terwijl dat landinwaarts nog wat meer kan worden. De wind zit daarbij in het noorden en waait meest matig.

In de avond en nacht zijn er eerst nog brede opklaringen. De bewolking neemt echter toe en later in de nacht slaat de lucht dicht en wordt het zwaar bewolkt tot betrokken bij minima rond een 10-tal graden. Tegen de ochtend is zelfs een spat regen opnieuw niet uitgesloten.

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden, familie en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:  

Morgen:

Morgen is het aanvankelijk zwaar bewolkt tot betrokken. Een zwakke storing trekt nog van noord naar zuid door onze regio en dat gaat met erg veel bewolking gepaard. Mogelijk valt er daarbij nog links of rechts een drupje regen, maar de droge perioden overheersen. Later op de dag komt er geleidelijk aan wat ruimte voor de zon, maar dat kan moeizaam gaan. Een noordelijke wind houdt de maxima wat lager en we zitten dan ook in wat koelere lucht met een 14 graden vlak aan zee tot 15 graden landinwaarts.

In de avond en nacht klaart het op bij minima die tegen de ochtend zakken naar een 5-tal graden landinwaarts. Aan zee rond een graad of 7.

Overmorgen:

Donderdag is een mooie dag. De zon speelt volop mee al zijn er ook overdag geleidelijk ook wel wat wolkenpartijen terwijl de maxima dan gemakkelijk oplopen naar een 17 tot 18-tal graden landinwaarts. Aan zee zitten we rond 15-16 graden. Er staat een zwakke noordoostelijke wind bij.

Ook in de nacht naar vrijdag is het rustig en helder. Minima dan rond een graad of 7.

Later:

Vrijdag wordt het nog beter. Een zwakke noordoostelijke tot zelfs oostelijke wind voert zachtere lucht aan met maxima rond 20 graden of meer landinwaarts. Aan zee zitten we rond een graad of 16-17 met een zwakke zeebries in de loop van de dag.

Het weekeind wordt heel mooi. Volop zon, hoge maxima en droog. Op beide dagen zitten de maxima landinwaarts een stuk in de 20 graden.

Samenvatting:

Vandaag start grijs, bewolkt en met wat regen of enkele buien. Vooral in het noorden en midden van onze beide provincies. Een zwakke storing trekt daarbij naar het zuiden en deactiveert geleidelijk. Er is daarbij veel bewolking. Gaandeweg de dag wordt het droog en vanmiddag breekt dan de zon overal geleidelijk door. Het eerst en meest aan zee. Er staat daarbij een zwakke tot matige noordelijke wind met maxima rond 14 tot 15 graden vlak aan de kust en tot 16 à 17 graden landinwaarts.

Vanavond is het eerst nog licht bewolkt, later neemt de bewolking toe en wordt het bewolkt. Minima rond 10 graden bij een zwakke noordelijke wind.

Geert, dinsdag 07 mei, 06.25 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

 

Extra nieuws: Dit jaar vieren de Sterrenjutters in Koksijde hun 10 jarig jubileum. Meer info daarover en wat er daar allemaal te doen is, vind je via deze link: https://www.duinenhuiskoksijde.be/nl/de-sterrenjutters-vieren-feest

De astronomische lente begint … meestal en eigenlijk zo goed als altijd de 20ste maart! Ook dit jaar begon die op 20 maart om 4.06 in de ochtend. Dus NIET de 21ste! We leren dat verkeerd aan. Hieronder leg ik in een video uit waarom dat zo is.

Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!