VR

05/17/2024

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

3 bft
Morgen lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed kan [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is het beter en droger. De kust houdt het dan zelfs waarschijnlijk de hele dag droog bij [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 20°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We moeten al een hele tijd hetzelfde zeggen en dat is vandaag weer niet anders: lagedrukgebieden beïnvloeden nog steeds ons weer. Ze liggen boven de Britse Eilanden en Europa. In feite is het één groot gebied van lage luchtdruk dat boven onze regio ligt met daarin verschillende kernen. Vandaag ligt de voor ons sturende kern boven Nederland. Die veroorzaakte gisteren in het noorden van ons land en boven Nederland een heleboel zware buien en intense regen. Gelukkig bleef onze regio daarvan gespaard, maar de restanten van dat gebied met slecht weer liggen vandaag wel in eerste instantie nog boven onze regio. Dat laag trekt daarbij geleidelijk noordwaarts weg.  Wij zijn daarbij intussen achter die storing terecht gekomen in een veel koelere westelijke aanvoer. Vanavond, vannacht en deels nog even morgenochtend profiteren we dan van de opbouw van een wig van hogedruk wat zal zorgen voor een tijdelijk sterk stabiliserende werking. Voor morgen zijn de vooruitzichten echter veel en sterk verslechterd door de nadering van een nieuw lagedrukgebied dat al snel voor buien en perioden met regen zal zorgen. Zondag hebben we dan weer de gunstige invloed van een nieuwe wig van hoge luchtdruk te pakken, maar ook dat is weer maar tijdelijk. Na het weekeind krijgen we begin volgende week alweer (tijdelijk) nog met lagedruk te maken, maar later in de week nemen hogedrukgebieden het heft in handen met een langere periode van stabiliteit, meer zon en hogere temperaturen. De pluim toont duidelijk deze fases:

 

 

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Gisteren is zoals verwacht een groot gebied met regen en onweer ontstaan boven het noorden van ons land (vooral provincies Antwerpen, Limburg en Brabant) en ook boven Nederland. Dat gebied ligt vandaag nog steeds boven die regio’s en deint nog wat westwaarts uit tot bij ons. Daarbij is het aanvankelijk mogelijk regenachtig. Dat is niet overal zo, er zijn vanochtend drogere en nattere regio’s. De meeste regen zit in Oost-Vlaanderen en/of in de noordelijke delen van onze provincies. Meer naar het zuiden is het droger, maar ook daar is nog wat regen mogelijk. Dat kan nog voor de hele ochtend zo zijn, al zijn er dus zeker ook plekken waar het grotendeels droog kan blijven. De storing beweegt echter in het geheel noordelijk. Later op de dag klaart het dan ook geleidelijk aan op en wordt het droog vanaf het westen. Het is daarbij wel flink koeler met maxima van maar rond een 13 graden. In de ochtend is dat zelfs maar rond 11-12 graden. Het gaat ook harder waaien uit het westen met aan zee een 4 tot zelfs tijdelijk 6 Bft en pieken daar tot rond 50-60 km per uur. Boven land is er minder wind, maar ook daar waait die toch behoorlijk goed door.

In de avond en nacht is het droog en ook koeler met minima tegen de ochtend die dalen naar een 5-6 graden. Het kan dan weer wat nevelig worden tegen de ochtend. Het is daarbij helder tot hoogstens licht bewolkt.

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden, familie en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:  

Morgen:

De vooruitzichten voor morgen zijn op korte termijn helaas opnieuw veel slechter geworden. Zoals al de hele week het geval is, moeten we ook hier zeggen dat het bijzonder moeilijk blijft om detailverwachtingen te maken want die kunnen met de nabijheid van al die kleine lagedrukgebieden erg snel wisselen. Dat is helaas wat voor morgen gebeurd is. Een nieuw klein lagedrukgebied verschijnt op de weerkaarten en zal gaandeweg de dag zorgen voor een forse weersverslechtering. De dag begint nog goed met een grotendeels droge ochtend met eerst brede opklaringen. De bewolking en wind nemen echter snel toe en mogelijk vallen eind van de ochtend al de eerste buien. In de namiddag volgen er meer en dat kunnen zelfs zware buien worden met kans op onweer. Het is wel zachter. Tussen de buien door halen we nog wel 16-17 graden, in een bui is dat vanzelfsprekend een flink stuk minder.

In de avond kunnen nog enkele fellere buien opduiken, maar gaandeweg de nacht zou het toch weer moeten beteren en gaan de droge perioden weer meer overheersen. Minima rond een 7-8 graden.

Overmorgen:

Zondag is een beter dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met flink wat zon erbij halen we weer een 17-18 graden bij een matige naar zuidoost draaiende wind. Er duiken gaandeweg de dag wel weer wat stapelwolken op, maar het blijft zo goed als droog. Het is niet volledig uitgesloten dat een enkele toch het buienstadium bereikt, maar die kans is eerlijk gezegd niet zo groot.

In de avond en nacht is het ook rustig en droog met minima die tegen de ochtend dalen naar een 6-7 graden.

Later:

Maandag neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag weer mogelijk bij maxima rond een 16-17 graden en een ook weer aantrekkende westelijke wind.

Begin volgende week krijgen we nog te maken met een lagedrukgebied met opnieuw meer onstabiliteit, maar later in de week nemen hogedrukgebieden het heft in handen en wordt het droger, zonniger en zachter. Dat zou wel eens het begin kunnen zijn van een lange stabiele periode.

Samenvatting:

Vandaag start overal grijs en winderig bij zo’n 11 graden. Hier en daar regent het ook, vooral in Oost-Vlaanderen en in de noordelijke regio’s van onze provincies. Vanochtend kan het op meerdere plaatsen nog (blijven) regenen, maar vanmiddag wordt het overal geleidelijk droog en later klaart het op vanaf het westen. Het is daarbij fris met maximaal zo’n 13 graden. De wind speelt weer sterk op en waait vlagerig uit het westen met aan zee tijdelijk een vrij krachtige tot krachtige wind. Tijdelijk met pieken van 50-60 km per uur.

Vanavond en vannacht is het droog en licht bewolkt tot helder. Minima daarbij rond 5-6 graden tegen de ochtend. De wind gaat liggen en draait tegen de ochtend naar een meer zuidelijke hoek.

Geert, vrijdag 03 mei, 06.35 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

 

Extra nieuws: Dit jaar vieren de Sterrenjutters in Koksijde hun 10 jarig jubileum. Meer info daarover en wat er daar allemaal te doen is, vind je via deze link: https://www.duinenhuiskoksijde.be/nl/de-sterrenjutters-vieren-feest

De astronomische lente begint … meestal en eigenlijk zo goed als altijd de 20ste maart! Ook dit jaar begon die op 20 maart om 4.06 in de ochtend. Dus NIET de 21ste! We leren dat verkeerd aan. Hieronder leg ik in een video uit waarom dat zo is.

Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!