FAQ items aan het laden...

Vooraf: wat is een weerkaart ?

 

Weerkaarten zijn er letterlijk in alle maten, gewichten, kleuren en afmetingen. Zo goed als alle modellen zijn op het internet vrij te raadplegen, waarbij de ene kaart al exotischer is dan de andere.

Er zijn de zogenaamde ‘hoofdmodellen’ waarvan er twee toonaangevend zijn. Dat zijn het Europese weermodel ECMWF en het Amerikaanse model GFS. Luisteraars en lezers van mijn gesproken en geschreven weerberichten zullen meteen herkennen en erkennen dat deze twee hoofdmodellen het niet altijd met elkaar eens zijn en het is zeker ook niet zo dat de ene beter of slechter zou zijn dan de andere. Het is vooral aan de weerman of –vrouw om zijn of haar eigen interpretatie aan de uitdraai van de modellen te geven. In de ene situatie scoort de ene al beter dan de andere terwijl het ook wel kan gebeuren dat het ene of het andere model tijdelijk eens ‘de weg kwijt geraakt’ en geïsoleerd staat ten opzichte van de anderen.
Er zijn naast deze twee “hoofdmodellen” nog een aantal andere, zowel hoofd- als regionale modellen. Zo zijn er nog de grote Europese modellen UKMO en ICON (Offenbach).
Daarnaast zijn er ook tal van regionale modellen. Die draaien op een hogere resolutie en zijn veel fijnmazerig, wat de verwachtingen voor de korte termijn dikwijls beter ten goede komt.

Hieronder vind je een overzicht naar de diverse hoofdsites van de verschillende weermodellen. Nog iets verder naar omlaag staan een aantal uitklapbare menu’s waarin een aantal van de meest interessante weerkaarten door mij verzameld werden. Veel plezier ermee.