VR

05/17/2024

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

3 bft
Morgen lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed kan [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is het beter en droger. De kust houdt het dan zelfs waarschijnlijk de hele dag droog bij [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 20°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Ook vandaag zien we nog veel lagedrukgebieden en die beïnvloeden nog steeds ons weer. Ze liggen boven de Britse Eilanden en Europa. In feite is het één groot gebied van lage luchtdruk dat boven onze regio ligt met daarin verschillende kernen. Vandaag zijn dat een paar laagjes die zich gaandeweg de dag vormen boven Frankrijk en die daarbij in de loop van de dag meer en meer hun stempel op ons weer drukken. Ze zorgen overdag voor toenemende kansen op buien en vanavond en vannacht voor een tijdelijke periode met wat regen. Morgen hebben we dan weer de gunstige invloed van een nieuwe wig van hoge luchtdruk te pakken, maar ook dat is weer maar tijdelijk. Tegen de avond en nacht bereikt een volgende storing ons alweer. Na het weekeind krijgen we dan begin volgende week vooral op maandag alweer (tijdelijk) nog met lagedruk te maken, maar vanaf dinsdag lijken de bakens toch voor enige tijd verzet te worden. Vanaf dan neemt hoge druk het heft in handen met een langere periode van stabiliteit, meer zon en hogere temperaturen. Dat zou wel eens kunnen duren tot en met het Hemelvaartweekend. De pluim toont duidelijk de stabilisering vanaf dinsdag met een langere droge periode en daarbij geleidelijk aan oplopende temperaturen. Merk wel op dat voor volgend weekeind de operationele run (de rode lijn) vrij laag in het ensemble zit. Dit negeer ik voorlopig even. Die operrun zal volgens mij wel bijtrekken aangezien de zo goed als volledige rest van het ensemble duidelijk een stuk hoger zit:

 

 

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

De vooruitzichten voor vandaag zijn op korte termijn helaas opnieuw veel slechter geworden. Zoals al de hele week het geval is, moeten we nog eens zeggen dat het bijzonder moeilijk blijft om detailverwachtingen te maken want die kunnen met de nabijheid van al die kleine lagedrukgebieden erg snel wisselen. Dat is helaas wat voor vandaag gebeurd is hoewel we toch ook weer met twee woorden moeten spreken. Een nieuw klein lagedrukgebied verschijnt boven Frankrijk op de weerkaarten en zal gaandeweg de dag zorgen voor een weersverslechtering. De dag begint nog goed met een grotendeels droge ochtend met eerst brede opklaringen. De bewolking en wind nemen echter snel toe en mogelijk vallen eind van de ochtend al de eerste buien. In de namiddag volgen er meer en dat kunnen zelfs zware buien worden met kans op onweer. Het is wel zachter. Tussen de buien door halen we nog wel 16-17 graden, in een bui is dat vanzelfsprekend een flink stuk minder. Maar: het gaat om buien, dus dat wil zeggen dat er even zo goed plekken kunnen zijn waar de buien niet vallen en waar het dus toch een vrij aardige dag kan zijn …

In de avond kunnen nog enkele fellere buien opduiken of zijn er eerst nog perioden met regen mogelijk, maar gaandeweg de nacht zou het toch weer moeten beteren en gaan de droge perioden weer meer overheersen. Minima rond een 7-8 graden. Tegen de ochtend duikt mogelijk wat nevel op.

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden, familie en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:  

Morgen:

Morgen is een betere dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met flink wat zon erbij halen we weer een 17-18 graden bij een matige naar zuidoost draaiende wind. Er duiken gaandeweg de dag wel weer wat stapelwolken op, maar het blijft zo goed als droog. Het is niet volledig uitgesloten dat een enkele toch het buienstadium bereikt, maar die kans is eerlijk gezegd niet zo groot.

In de avond en nacht neemt de bewolking verder toe en trekt er een nieuwe regenzone binnen.

Overmorgen:

Maandag neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag weer mogelijk bij maxima rond een wat koelere 14-15 graden en een ook weer aantrekkende eerst westelijke, overdag naar noordelijke hoek draaiende wind.

Later:

Dinsdag knapt het weer op. Een enkele bui is niet volledig uit te sluiten, maar de droge perioden overheersen dan weer. De zon komt er gaandeweg de dag ook steeds weer beter door terwijl de maxima weer een graadje winst kunnen pakken en tot een 15-tal graden geraken landinwaarts. Aan zee is het koeler.

In de loop van de week neemt een hogedrukgebied het heft steeds meer in handen en wordt het droger, zonniger en zachter. Dat zou wel eens het begin kunnen zijn van een lange stabiele periode.

Samenvatting:

Vandaag begint met brede opklaringen en flink wat zonneschijn, maar dat gaat veranderen. In de loop van de dag neemt de bewolking toe en later duiken er geleidelijk grote stapelwolken op. Die kunnen uitgroeien tot buien. Zeker vanmiddag. Dat kunnen forse buien worden, maar aangezien het om buien gaat, vallen die zeker niet overal. Er zijn zeker plekken die het droog of droger houden. Het wordt een 16-17 graden tussen de buien door, in buien is dat uiteraard minder. Aan zee is het ook wat minder zacht. De wind waait daarbij uit het zuiden en is zwak tot matig, vlagerig en verstoord bij buien.

Vanavond is het nog wisselvallig met eerst nog regen en buien. Later in de nacht wordt het dan droog bij brede opklaringen. Minima tegen de ochtend opnieuw rond een 7-tal graden.

Geert, zaterdag 04 mei, 06.10 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

 

Extra nieuws: Dit jaar vieren de Sterrenjutters in Koksijde hun 10 jarig jubileum. Meer info daarover en wat er daar allemaal te doen is, vind je via deze link: https://www.duinenhuiskoksijde.be/nl/de-sterrenjutters-vieren-feest

De astronomische lente begint … meestal en eigenlijk zo goed als altijd de 20ste maart! Ook dit jaar begon die op 20 maart om 4.06 in de ochtend. Dus NIET de 21ste! We leren dat verkeerd aan. Hieronder leg ik in een video uit waarom dat zo is.

Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!