ZA

05/18/2024

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het beter en droger. Wel moeten we in de ochtend rekening houden met vorming van neve [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

10° | 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een lagedrukgebied net ten westen van Frankrijk zal ons weer vandaag en morgen nog erg negatief beïnvloeden. Vandaag en ook nog deels morgen trekt dat laagje immers over onze regio met perioden van regen en/of buien. Het heeft een erg actief front bij zich dat vandaag van het zuiden naar het noorden trekt en ergens boven onze noordelijke regio’s en/of het zuiden van Nederland tot stilstand zal komen. Vervolgens keert dat zelfde front dan verzwakkend terug naar het zuiden in de loop van morgen. Vooral in de noordelijke regio’s, waar het front tot stilstand zal komen, kan er lokaal erg veel neerslag vallen. Sommige regionale modellen geven hier en daar in de loop van de komende 24 uur zelfs enkele tientallen liters water per vierkante meter, met pieken tot rond 20-30 liter waar het front echt zal stilvallen. Vanaf woensdag neemt een hogedrukgebied het over en krijgen we de start van een langere periode met droog en stabiel weer. Dat zou al zeker tot en met het Hemelvaartweekeinde kunnen duren. Daarbij lopen de temperaturen in de tweede helft van de week dan geleidelijk aan op. Je ziet die fases allemaal in de pluim. Het is dan vervolgens de vraag hoe lang deze stabiele periode precies zal duren want in de pluim zie je in de loop van volgende week de stabiliteit alweer toenemen terwijl de neerslagkansen dan weer groter worden:

 

 

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag weer mogelijk bij maxima rond een wat koelere 15-16 graden en een ook weer aantrekkende naar noordoost tot noordelijke hoek draaiende wind. Er kan vooral later op de dag weer meer intense regen vallen en dan zijn ook wat fellere buien mogelijk wanneer opnieuw een meer actieve regenzone doortrekt. De dag heeft dan ook diverse gezichten. We starten immers nog overal droog, maar de bewolking neemt snel toe. Tegen de late ochtend /rond de middag trekt een Franse storing door en die zorgt voor regen of buien. Zelfs een onweerachtige bui is mogelijk. In de namiddag komt die storing boven het noorden van onze regio tot stilstand en daar zou wel eens erg veel regen kunnen vallen. Een smalle strook langs de Nederlandse grens zou de meeste regen vangen en dat kan daar lokaal tot 20 à 30 liter water per vierkante meter worden gedurende de komende 24 uur. Het is moeilijk te zeggen waar precies want dat zal afhangen van waar de storing precies tot stilstand komt.

In de avond en nacht zijn ook nog buien en perioden met regen mogelijk bij minima rond een 11 à 12 graden. De storing gaat dan weer van het noorden naar het zuiden bewegen, maar neemt sterk in activiteit af. Er zijn dan nog perioden met regen of buien, maar die zijn meer verspreid en de neerslag trekt dan weer langzaam zuidwaarts en blijft niet meer op dezelfde plek hangen.

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden, familie en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:  

Morgen:

Ook morgen is het weer nog niet al te best. Een lagedrukgebied blijft nog altijd wat treuzelen in onze buurt en zorgt voor veel bewolking en nog steeds perioden met wat regen en/of enkele verspreide buien. Dat zal echter niet veel meer zijn en de droge perioden overheersen weer. Veel plekken zouden het morgen zelfs alweer helemaal droog kunnen houden, maar er is veel bewolking. Toch neemt gaandeweg de dag de kans op wat opklaringen toch wel weer toe. De temperaturen zitten rond 15-16 graden maximaal en de wind zit daarbij in het noordoosten en waait meest matig.

In de avond en nacht blijft de bewolking waarschijnlijk nog wel vrij dominant aanwezig bij minima rond een 10-tal graden.

Overmorgen:

Woensdag is een betere dag. Het wordt droog met breder wordende opklaringen. Een noordelijke wind voert wel nog relatief koele lucht aan, maar de 15 graden wordt wel gehaald.

De avond en nacht verlopen droog en zijn koeler. Door de brede opklaringen dalen de temperaturen tegen de ochtend naar een 5-tal graden.

Later:

Donderdag is een mooie dag. De zon speelt mee al zijn er ook wel wat wolkenpartijen terwijl de maxima dan gemakkelijk oplopen naar een 17 tot 18-tal graden landinwaarts. Aan zee zitten we rond 15-16 graden. Er staat een zwakke noordoostelijke wind bij.

In de loop van de week neemt een hogedrukgebied het heft steeds meer in handen en wordt het droger, zonniger en zachter. Die stabiele periode duurt al zeker tot en met of kort na het Hemelvaartweekeind, maar in de loop van volgende week zou het weer onstabieler worden.

Samenvatting:

Waarschuwing: er kan vandaag in de loop van de dag lokaal erg veel regen vallen! In het noorden van de regio misschien wel 20 tot 30 liter water per vierkante meter!

De dag begint nochtans redelijk goed met zelfs nog lokale brede opklaringen, maar de bewolking neemt toe. Later vanochtend en vanmiddag trekt een regenzone van zuid naar noord en die komt boven het noorden tot stilstand. Daar kan erg veel regen vallen. Zelfs een donderklap is mogelijk. Het wordt voordien nog een 15 à 16 graden, in de regen is dat minder. Er staat daarbij een zwakke tot matige noordoostelijke wind.

Vanavond en vannacht trekt de regen geleidelijk weer naar het zuiden. Er is dan wat verspreide regen of een bui mogelijk bij minima rond een 11 à 12 graden en nog altijd een zwakke tot matige noordoostelijke wind.

Geert, maandag 06 mei, 06.30 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

 

Extra nieuws: Dit jaar vieren de Sterrenjutters in Koksijde hun 10 jarig jubileum. Meer info daarover en wat er daar allemaal te doen is, vind je via deze link: https://www.duinenhuiskoksijde.be/nl/de-sterrenjutters-vieren-feest

De astronomische lente begint … meestal en eigenlijk zo goed als altijd de 20ste maart! Ook dit jaar begon die op 20 maart om 4.06 in de ochtend. Dus NIET de 21ste! We leren dat verkeerd aan. Hieronder leg ik in een video uit waarom dat zo is.

Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!