DO

05/02/2024

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

3 bft
Lagedrukgebieden beïnvloeden ook vandaag nog steeds ons weer. Ze liggen boven de Britse Eiland [...]
Lees verder

VR

3 mei

Weertype

Weertype

10° | 14°

80 %

Windrichting

3-5 bft
Morgen is het aanvankelijk mogelijk regenachtig. Dat zou best een flink stuk van de dag kunnen [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag is een fraaie dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Zondag komt er geleidelijk meer bewolking in de loop van de dag. Dat zou op wat regen kunnen ui [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied met kern ten noorden van de Azoren en west van de Britse Eilanden beïnvloedt ons weer. Daartegenover zien we lagedrukgebieden die op hele noordelijke breedte van west naar oost over IJsland richting Scandinavië trekken. Het hoog heeft een uitloper richting Europa via onze omgeving, maar die verliest dit weekeind wat aan kracht. Daarbij wordt aanvankelijk met een naar noordoost draaiende wind weer wat koelere lucht aangevoerd. Daarin zit veel vocht met weer veel bewolking in en temperaturen die weer wat lager gaan zitten. Tijdelijk zijn daar al eens wat korte opklaringen in mogelijk, maar veel zal dat allemaal niet voorstellen, de bewolking blijft de hele periode overheersen. Morgen en naar begin volgende week zakt het hoog weer wat zuidelijker weg waardoor dan weer wat zachtere lucht binnentrekt met wat zwakke fronten daarin. Dat is al in de nacht naar zondag het geval met later volgende week ook een toenemende invloed van storingen. Je ziet in de pluim duidelijk dat de temperaturen vanaf maandag vooral overdag toch een stuk hoger gaan zitten, maar eerst hebben we nog een koel weekend te verwerken. De operationele run (rode lijn) negeren we even want die is wat verder in de tijd duidelijk de weg kwijt en zit als enige in het ensemble erg laag, maar daar is totaal geen steun voor en we verwachten dat deze oper wel zal bijdraaien in de komende runs.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt ook een rustige dag, maar de bewolking blijft wel overheersen. Niettemin zijn er verspreid over de dag toch zeker wel een aantal opklaringen mogelijk waarbij we wat blauw te zien krijgen en zelfs mogelijk af en toe even een streepje of meerdere streepjes zon. Bovendien: met een nog wat verder afnemende wind zal het zeker ook beter aanvoelen. Die wind komt wel nog steeds uit een noordoostelijke hoek, maar is over het algemeen zwak tot zelfs erg zwak. Enkel aan zee waait die iets harder, maar dan nog stelt die wind niet veel voor. Het is daarbij wel qua temperaturen een eerder koude dag met maxima rond een 3-4 tot maximaal 5 graden. De 3-4 vinden we eerder landinwaarts in Oost-Vlaanderen terug, de 5 in West-Vlaanderen en aan de kust. De gevoelstemperaturen liggen dankzij de zwakke wind echter niet lager, dus als je er goed op gekleed bent, is het buiten zeker te doen.

In de nacht naar zondag zitten de minima dan aanvankelijk rond een 2-3 graden met veel wolken en enkele korte opklaringen. Die verdwijnen echter weer in de loop van de nacht en zeker na middernacht is het bewolkt met de doortocht van een zwak front wat hier en daar wat lichte regen kan opleveren. Veel is het zeker niet, het is eerder wat licht gespetter en veel plekken houden het zelfs droog.

Net als de voorbije dagen vind je voor de liefhebbers hieronder ook een gesproken weerbericht terug. Gewoon klikken op de link en luisteren. Je vindt dezelfde link ook helemaal aan het eind van dit weerbericht terug en daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke filmpjes over het weer en de natuur terugvindt:

NIEUW: Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

Morgen:

Morgen is het opnieuw grijs, bewolkt en miezerig. In de loop van de dag is wat lichte regen of motregen mogelijk, maar het stelt amper iets voor. Vele plekken houden het ook gewoon droog of zo goed als droog. De maxima kunnen daarbij wel weer wat hoger geraken en zullen in de loop van de dag toch wel oplopen naar een 5-6 graden in Oost-Vlaanderen en zelfs 6-7 graden in West-Vlaanderen tot rond 8 graden aan zee. De wind draait daarbij dan wel naar een westelijke richting en dat is de reden van de wat hogere temperaturen. Die wind spant ook aan en kan aan zee zelfs matig, misschien tegen het vrij krachtige aan worden in de loop van de dag.

In de nacht blijft het dan zachter met minima van rond 5 graden.

Overmorgen:

Maandag komt er in deze situatie niet veel verandering. Het is aanhoudend veel grijs, bewolkt en in de ochtend aanvankelijk zelfs nog wat miezerig met soms wat lichte regen of motregen. We halen dan wel maxima van 7 tot 9 graden bij een matige west tot noordwestelijke wind. In de loop van de dag wordt het wel droog en zijn geleidelijk ook weer wat korte opklaringen mogelijk met wat streepjes zon.

In de avond en nacht zijn er meer opklaringen en koelt het af naar een 2-3 graden tegen de ochtend.

Later:

Dinsdag zitten we dan weer met meer wolken. Zwakke storingen kunnen ons dan weer bereiken met eventueel wat lichte regen of motregen, verspreid doorheen de dag. De westelijke aanvoer zorgt wel voor wat zachtere lucht met maxima die gemakkelijk weer oplopen naar een 8 à 9 graden.

Naar volgende week toe lijkt er weer verzachting te komen. Daarbij lopen zowel de nachtelijke minima als de maxima overdag weer enkele graden op. Er komt meer bewolking met kans op wat lichte regen of een bui, maar in de nachten blijft er toch kans op wat lichte nachtvorst, zeker als het wat opklaart.

Samenvatting:

Vandaag is een rustige dag met veel wolken, maar daarbij is er toch ook wel ruimte voor enkele opklaringen. De bewolking breekt dan ook dikwijls wat met zelfs wat lokale streepjes zon van tijd tot tijd. Er staat daarbij een zwakke noordoostelijke wind met maxima rond 4-5 graden.

Vanavond neemt de bewolking toe met minima rond 2-3 graden. In de nacht verschijnen er weer meer wolken en kan er eventueel een enkele spat regen vallen bij temperaturen die tegen de ochtend naar 4-5 graden oplopen en een naar noordwest draaiende en wat aantrekkende wind.

Geert, zaterdag 28 januari, 09.35 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Nieuw! Wie dat wil, kan hier een GESPROKEN weerbericht beluisteren van vandaag, zaterdag 28 januari 2023 (en ook geldig voor morgen, zondag 29 februari). Dit is een proefproject en afhankelijk van tijd, weerbeeld en reacties hierop, zou het kunnen dat ik dit de komende tijd op meer regelmatige basis ga doen. Veel luisterplezier ermee. Als je trouwens doorklikt, dan kom je op mijn youtube-pagina terecht waar er nog veel meer leuke en interessante filmpjes te vinden zijn. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt: