VR

05/17/2024

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

3 bft
Morgen is het front naar het noorden doorgeschoven, maar de kern van het sturende lagedrukgebie [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed k [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 20°

30 %

Windrichting

3 bft
Zondag is het beter en droger. De kust houdt het dan zelfs waarschijnlijk de hele dag droog bij [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We moeten al een hele tijd hetzelfde zeggen en dat is vandaag niet anders: lagedrukgebieden beïnvloeden nog steeds ons weer. Ze liggen boven de Britse Eilanden en Europa. In feite is het één groot gebied van lage luchtdruk dat boven onze regio ligt met daarin verschillende kernen. Vandaag zien we twee kernen die van belang zijn voor ons: eentje boven Zuid Engeland en eentje boven Zuid Duitsland. Die hebben boven ons land een verbinding met elkaar. Daar hoort een storing bij die ten westen van ons ligt en de scheiding vormt tussen warme lucht bij ons en koelere lucht ten westen. Daarbij blijven we ook vandaag in de warme lucht met een zuidelijke bovenstroming, maar aan de grond is de wind intussen west geworden (door de ligging van de laagjes). Toch betekent die aanwezigheid van lagedrukgebieden niet altijd per sé slecht weer. Dat hebben we gisteren ondervonden. Als alles nét een klein beetje schuift, dan kan het verschil maken tussen een bijzonder mooie of zelfs bijzonder slechte dag en alles daar tussenin. Toch wordt de mate van voorspelbaarheid voor vandaag en de komende dagen geleidelijk wat beter. Vannacht schuift het hele gebied met lage luchtdruk geleidelijk noordwaarts en morgen komen we achter die storing terecht. In het weekeind profiteren we dan van de opbouw van hogedruk wat zal zorgen voor een sterk stabiliserende werking. Na het weekeind krijgen we begin volgende week tijdelijk nog met lagedruk te maken, maar later in de week nemen hogedrukgebieden het heft in handen met een langere periode van stabiliteit, meer zon en hogere temperaturen. De pluim toont duidelijk deze fases:

 

 

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag draait de wind terug naar een meer westelijke hoek en komt er opnieuw wat minder warme lucht binnen. Toch blijven we ook vandaag zeker gemakkelijk een 17-tal graden en meer halen. Die 17 is aan zee, landinwaarts gaan we zelfs weer richting 18 tot 20 graden op de meeste plekken. De dag start daarbij wel nevelig, maar dat trekt vrij snel op. Het is dan vervolgens licht wisselvallig met wolken en opklaringen en aanvankelijk kans op een enkele bui. Later vanmiddag neemt vooral landinwaarts de onstabiliteit toe en kunnen er enkele forse regen- en onweersbuien opduiken. De grootste kansen zien we in het noorden en oosten van Oost-Vlaanderen, maar zoals steeds weet je dat bij onweer eigenlijk nooit en duikt er voor hetzelfde geld een bui net op die plekken waar je het niet verwacht. We volgen dit op.

In de avond en nacht kan het gaan regenen bij minima steeds rond een 10-tal graden. De storing die de grens vormt tussen de zachte en koelere lucht ten westen van ons, trekt dan van west naar oost door onze regio en zorgt de hele nacht voor regenachtigheid.

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden, familie en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:  

Morgen:

Morgen is het aanvankelijk mogelijk regenachtig. Dat zou best een flink stuk van de dag kunnen duren, een beetje afhankelijk van hoe snel een storing verder oostwaarts trekt en volgens sommige modellen zou dat zelfs tot laat in de middag kunnen zijn. Later op de dag klaart het dan geleidelijk aan op en wordt het droog. Het is dan wel flink koeler met maxima van maar rond een 14 tot 15 graden. Komt de zon er snel genoeg door, dan halen we nog 16 graden. Blijft de storing daarentegen wat langer slepen, moeten we met 13 graden tevreden zijn. Het gaat ook harder waaien uit het westen tot het zuidwesten.

De avond en nacht naar zaterdag verlopen droog en ook koeler met minima tegen de ochtend die dalen naar een 5-6 graden. Het kan dan weer wat nevelig worden tegen de ochtend.

Overmorgen:

Zaterdag is een fraaie dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met flink wat zon erbij halen we weer een 17-18 graden bij een matige naar zuid draaiende wind. Er duiken gaandeweg de dag wel wat stapelwolken op, maar het blijft zo goed als droog. Het is niet volledig uitgesloten dat een enkele toch het buienstadium bereikt, maar die kans is eerlijk gezegd niet zo groot.

In de avond en nacht is het ook rustig en droog met minima die tegen de ochtend dalen naar een 6-7 graden.

Later:

Zondag komt er geleidelijk meer bewolking in de loop van de dag. Dat zou op wat regen kunnen uitlopen tegen de late middag, maar die timing is nog lang niet zeker. We zitten wel opnieuw in relatief zachte lucht met maxima rond een 17-18 graden.

Begin volgende week krijgen we nog te maken met een lagedrukgebied met opnieuw meer onstabiliteit, maar later in de week nemen hogedrukgebieden het heft in handen en wordt het droger, zonniger en zachter. Dat zou wel eens het begin kunnen zijn van een lange stabiele periode.

Samenvatting:

Vandaag start wat nevelig, maar dat lost snel op. Daarna krijgen we een licht onstabiel weerbeeld met brede opklaringen, maar ook vorming van stapelwolken. Die groeien dan vooral vanmiddag uit tot lokale regen- en onweersbuien (al is het zo onstabiel dat ook vanochtend al een bui kan opduiken). De voorkeursgebieden voor die buien liggen boven het noorden en oosten van Oost-Vlaanderen, maar met onweer weet je nooit. Voor hetzelfde geld duikt er een bui op een plek op waar je die totaal niet verwacht. Het wordt van 17 graden vlak aan zee tot 21 in het oosten en zuidoosten van Oost-Vlaanderen. De wind is west en wordt meest matig.

Vanavond en vannacht komt er regen bij zachte minima van rond 10-11 graden en een matige west tot zuidwestelijke wind.

Geert, donderdag 02 mei, 06.30 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

 

Extra nieuws: Dit jaar vieren de Sterrenjutters in Koksijde hun 10 jarig jubileum. Meer info daarover en wat er daar allemaal te doen is, vind je via deze link: https://www.duinenhuiskoksijde.be/nl/de-sterrenjutters-vieren-feest

De astronomische lente begint … meestal en eigenlijk zo goed als altijd de 20ste maart! Ook dit jaar begon die op 20 maart om 4.06 in de ochtend. Dus NIET de 21ste! We leren dat verkeerd aan. Hieronder leg ik in een video uit waarom dat zo is.

Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!