VR

05/17/2024

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

3 bft
Morgen lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed kan [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is het beter en droger. De kust houdt het dan zelfs waarschijnlijk de hele dag droog bij [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 20°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Lagedrukgebieden beïnvloeden ons weer. Ze liggen boven de Britse Eilanden. In feite is het één groot gebied van lage luchtdruk dat daar en tot boven onze regio ligt met daarin verschillende kernen. Ook boven Europa is de luchtdruk laag en daar liggen de voor ons op het moment meest belangrijke laagjes. Daar hoort een storing bij, een warmtefront, wat de voorbije nacht in inactieve vorm over onze regio trok. Daarbij blijven we ook vandaag in een zuidelijke stroming die warmere lucht aanvoert. Ook woensdag, donderdag en vrijdag hebben lagedrukgebieden ons weer in handen waarbij het onstabiel blijft. Storingen liggen telkens dicht in de buurt, maar doordat ze zo dicht liggen, heeft het weer een grote mate van onvoorspelbaarheid in zich. Als deze storingen een klein beetje schuiven, maakt dat voor ons het verschil tussen een verregende episode of een droge periode. Dat maakt de detailverwachtingen voor de komende dagen heel moeilijk en springerig. In het weekeind lijken we tijdelijk wat te kunnen profiteren van meer invloed van hoge druk, maar dat is slechts tijdelijk. Het Europese – maar intussen ook het Amerikaanse – model geeft begin volgende week opnieuw een lagedrukgebied in onze regio met nog meer onstabiliteit. Daarna komen we volgens dat model onder de stabiliserende invloed van een hogedrukgebied ten noorden van ons terecht. Op langere termijn neigt dat hoog dan geleidelijk onze kant op te komen waarbij het veel stabieler zou worden met aanhoudend hogere temperaturen. Je ziet daar in de pluim een eerste aanzet toe met een op termijn opdrogen van de pluim bij hogere temperaturen; waarbij dus wel eerst nog rond begin volgende week toch nog neerslagsignalen opduiken:

 

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is het opnieuw onstabieler. We blijven daarbij wel in erg zachte lucht zitten waarbij we zelfs landinwaarts net als gisteren richting de 19 tot lokaal misschien wel net 20 graden kunnen gaan, maar met een mix van wolken en opklaringen. Per momenten overheerst daarbij de bewolking terwijl op andere momenten best wel wat opklaringen kunnen voorkomen. Dat kan zelfs een brede opklaring zijn. Overdag blijft het daarbij waarschijnlijk nog overal droog al kan de bewolking later wel wat gaan dreigen. Vooral in de (heel) late middag en naar de avondperiode toe zou de kans op buien toenemen en dat zouden zelfs heuse onweersbuien kunnen zijn. Waar, wanneer en of die eraan komen, is op dit moment eigenlijk nog moeilijk te zeggen. We houden het op een toenemende kans daarop en gaan dat – zoals altijd bij onweer – moeten nowcasten op het ogenblik zelf.

In de avond en nacht trekken de buien dan weer weg – hoewel volgens sommige regionale modellen de kans op een regen- of onweersbui nog tot de ochtend vrij groot blijft – en wordt het rustig met een mix van wolken en opklaringen en minima rond een 10-tal graden. Let wel: het is best mogelijk dat er in de avond meer georganiseerd onweer opduikt. In zoverre het nodig is, stuur ik in dat geval via de sociale media nog wel bijkomende informatie en updates.

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden, familie en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:  

Morgen:

De verwachtingen voor de woensdag zijn bijgestuurd. Dit is een gevolg van die kleine lagedrukgebiedjes en de steeds veranderende ligging daarvan (zie inleidende tekst). We zitten morgen wel nog steeds in erg zachte lucht met landinwaarts een 17 tot 19 graden, maar de wind zoekt een noordelijke hoek op. Daarmee worden de temperaturen in de kustregio’s getemperd en halen we vlak aan de kust maar een 14-15 graden. Er is bovendien veel bewolking en er is zelfs kans op zeemist. We gaan ook dat wat moeten nowcasten op het moment zelf. De kans op buien is dan weer veel kleiner geworden en het zit er dik in dat morgen de meeste plekken gewoon een droge dag krijgen.

In de avond en nacht trekken de eventueel ontstane buien dan weer weg en krijgen we een zachte nacht met minima rond een graad of 10. Het is echter veel waarschijnlijker dat er helemaal geen buien zullen zijn.

Overmorgen:

Donderdag draait de wind dan terug naar een meer zuidwestelijke hoek en komt er opnieuw koelere lucht binnen. Toch blijven we ook dan zeker gemakkelijk een 15-tal graden en meer halen. Het is dan licht wisselvallig met wolken en opklaringen en kans op een enkele bui. Vooral landinwaarts dan.

In de avond en nacht kan het gaan regenen bij minima steeds rond een 10-tal graden.

Later:

Vrijdag is het aanvankelijk mogelijk regenachtig, later op de dag klaart het op en wordt het droog. Het is dan wel flink koeler met maxima van maar rond een 13 tot 14 graden.

De avond en nacht naar zaterdag verlopen droog.

In het weekeind en later volgende week lijkt het geleidelijk wat stabieler en droger te kunnen worden, al is dat nog maar een eerste indicatie en moeten we zien of dat in verdere runs bevestigd wordt. Toch lijken we meer en meer onder invloed van hogedruk te geraken. De pluim toont dat duidelijk. De temperaturen blijven op termijn duidelijk een klasse hoger spelen en ook de neerslagpluim droogt op alhoewel er rond begin volgende week toch nog wat signalen te zien zijn.

Samenvatting:

Vandaag is een beetje de meer bewolkte variant van gisteren. Het wordt opnieuw vrij zacht met maxima tussen 17 en 20 graden, maar er zijn veel wolken. Dat belet niet dat de zon toch ook wel eens meedoet met wat opklaringen die daar tussen gemixt zijn waarbij zelfs een brede opklaring als eens mogelijk is. De wind waait zwak tot matig uit het zuiden. Gaandeweg de middag stijgt de dreiging op een regen- of onweersbui.

Vooral vanavond zouden enkele – min of meer georganiseerde? – buien met onweer en regen kunnen voorkomen en ook in de nacht blijft de dreiging op een (onweers)bui aanwezig. Dat kunnen felle buien zijn, maar dat is nu nog moeilijk te zeggen. Minima rond 10 graden en tegen de ochtend doven de buien uit.

Geert, dinsdag 30 april, 06.30 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

 

Extra nieuws: Dit jaar vieren de Sterrenjutters in Koksijde hun 10 jarig jubileum. Meer info daarover en wat er daar allemaal te doen is, vind je via deze link: https://www.duinenhuiskoksijde.be/nl/de-sterrenjutters-vieren-feest

De astronomische lente begint … meestal en eigenlijk zo goed als altijd de 20ste maart! Ook dit jaar begon die op 20 maart om 4.06 in de ochtend. Dus NIET de 21ste! We leren dat verkeerd aan. Hieronder leg ik in een video uit waarom dat zo is.

Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!