ZO

05/12/2024

Weertype

Weertype

12° | 24°

30 %

Windrichting

3 bft
Een groot hogedrukgebied beheerst nog heel even de weerkaarten. Het strekt zich uit van de Brit [...]
Lees verder

MA

13 mei

Weertype

Weertype

14° | 22°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen zitten we met enkele storingen vlak in de buurt alhoewel dat zeker niet betekent dat het [...]
Lees verder

DI

14 mei

Weertype

Weertype

13° | 22°

80 %

Windrichting

3 bft
Dinsdag lijken de vooruitzichten nu slechter geworden te zijn. Een paar fronten komen dan boven [...]
Lees verder

WO

15 mei

Weertype

Weertype

12° | 17°

40 %

Windrichting

3 bft
Woensdag is het ook wisselvallig en onstabiel met kans op buien, maar zeker niet de hele tijd. [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een klein lagedrukgebied eist vandaag alle aandacht op de weerkaarten op. Het lag vanochtend aan de ingang van het Kanaal en trekt in de loop van de dag via de Engelse Oostkust naar het noorden. Hieromheen zit een sterk windveld dat ons vandaag in de loop van de dag zal bezig houden. Daarbij is er veel bewolking met enkele buien. Vanavond trekt het laag weg en zal de wind snel weer afnemen in kracht waarbij we tijdelijk wat meer onder invloed van een wig van hoge luchtdruk komen tegen morgen. Morgen hebben we dan eerst nog de positieve invloed van dat hogedrukgebied, maar in de loop van de dag neemt een volgende lagedrukgebied boven de Britse Eilanden de regie in handen. Dat alles leidt tot het in stand komen van een zachtere zuidelijke aanvoer, maar tot erg veel onstabiliteit en veel wolken, buien en perioden met regen. Ook later volgende week blijft deze setting in stand. De pluim toont dan ook duidelijk deze hogere temperaturen, maar in de neerslagpluim zie je aanhoudend grote onstabiliteit met elke dag wel perioden met regen en/of buien. Aangezien het daarbij dikwijls om buiige toestanden kan, zou dat wel eens tot grote neerslaghoeveelheden kunnen leiden tijdens buien, iets wat niet direct in de pluim terug te zien is. Tegen het eind van de week lijkt alles geleidelijk wat meer te stabiliseren en zien we heel voorzichtig een eerste aanzet tot meer droge perioden in de pluim, maar het is te vroeg om dat al met zekerheid aan de grote klok te gaan hangen:

 

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zien we een zelfde scenario als gisteren: een zuidelijke tot zuidwestelijke wind voert warmere lucht aan met maxima rond 14 tot 16 graden. Dat is wel iets minder hoog dan in eerdere verwachtingen aangegeven werd, maar dit zijn wel nog zachte maxima. Maar en hoewel: die wind neemt toe en kan weer vrij krachtig tot zelfs krachtig worden aan de kust. Tijdelijk zelfs hard! Ook boven land staat er veel wind en die kan ook daar tijdelijk naar een 4-5 Bft gaan. Het voelt dus zeker minder zacht aan door die wind. Er zijn ook rukwinden mogelijk die daarbij oplopen tot rond 70-80 km per uur aan de kust en boven land tot rond een 50 à 60 km per uur. Verder is er heel veel bewolking met in de loop van de dag ook kans op een paar verspreide buien. Dat zal niet zo veel voorstellen. Er zijn zeker ook plekken die het de hele dag droog zullen houden.

In de nacht naar maandag klaart het op en wordt het koeler. Tegen de ochtend zakken de temperaturen zelfs naar een 3-4 graden. Aan zee houden wen een 5-6 graden vast. De wind neemt daarbij in de avond snel en veel af en het wordt uiteindelijk zelfs rustig tegen de ochtend.

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:  

Morgen:

Morgen zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele lucht. Nu ziet het er wel naar uit dat we maandag mogelijk een wat betere dag zouden kunnen krijgen met tijdelijk een drogere periode. Het zou zelfs best kunnen dat de maandag volledig droog verloopt. Het kan ook iets zachter worden, tot rond 17-18 graden.

Ook de avond en nacht naar dinsdag verlopen kalmer met meer droge omstandigheden en minima rond een 6-7 graden.

Overmorgen:

Dinsdag is het opnieuw onstabieler. We blijven in erg zachte lucht zitten waarbij we zelfs richting de 20 graden kunnen gaan, maar opnieuw met de nodige onstabiliteit in de vorm van perioden met regen of buien. Vooral in de late middag en naar de avondperiode toe zou de kans op buien toenemen en dat zouden zelfs heuse onweersbuien kunnen zijn.

 

Later:

Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker aanwezig, maar die groeit. Opnieuw kunnen er tegen de late middag / avond een aantal onweersbuien opduiken. Het is ook dan zacht met maxima rond 18-19 graden.

Na het weekeind gaan we later volgende week verder op de ingeslagen weg met hogere maxima en kunnen we later in de week zelfs gemakkelijk richting 20 graden gaan. Daarbij blijft het wel onstabiel met steeds kans op buien of perioden van regen. In de tweede helft van de week lijkt het geleidelijk wat stabieler en droger te kunnen worden, al is dat nog maar een eerste indicatie en moeten we zien of dat in verdere runs bevestigd wordt.

Samenvatting:

Wind! De wind speelt vandaag de hoofdrol. Het is zwaar bewolkt met veel wind uit een zuid tot zuidwestelijke richting. Die kan aan zee vrij krachtig tot krachtig, zelfs tijdelijk hard worden: 5 tot 7 Bft. Er zijn rukwinden mogelijk die in de eerste helft van de middag tot wel 70-80 km per uur halen. Boven land is dat een vrij krachtige wind met daar pieken tot 65 km per uur. In de late middag neemt die wind snel weer af. Het wordt daarbij 13-14 graden aan zee tot 15-16 graden landinwaarts en er zijn veel wolken met kans op een bui. Toch houden veel plekken het ook gewoon droog.

Vanavond en vannacht neemt de wind heel snel af en wordt het rustig met brede opklaringen. Het is dan droog en de minima dalen tot rond 3-4 graden landinwaarts, 5-6 aan de zee.

Geert, zondag 28 april, 10.15 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

 

Extra nieuws: Dit jaar vieren de Sterrenjutters in Koksijde hun 10 jarig jubileum. Meer info daarover en wat er daar allemaal te doen is, vind je via deze link: https://www.duinenhuiskoksijde.be/nl/de-sterrenjutters-vieren-feest

De astronomische lente begint … meestal en eigenlijk zo goed als altijd de 20ste maart! Ook dit jaar begon die op 20 maart om 4.06 in de ochtend. Dus NIET de 21ste! We leren dat verkeerd aan. Hieronder leg ik in een video uit waarom dat zo is.

Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!