DO

05/02/2024

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

3 bft
Lagedrukgebieden beïnvloeden ook vandaag nog steeds ons weer. Ze liggen boven de Britse Eiland [...]
Lees verder

VR

3 mei

Weertype

Weertype

10° | 14°

80 %

Windrichting

3-5 bft
Morgen is het aanvankelijk mogelijk regenachtig. Dat zou best een flink stuk van de dag kunnen [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag is een fraaie dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Zondag komt er geleidelijk meer bewolking in de loop van de dag. Dat zou op wat regen kunnen ui [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied met kern ten noorden van de Azoren en west van de Britse Eilanden beïnvloedt ons weer. Daartegenover zien we lagedrukgebieden die op hele noordelijke breedte van west naar oost over IJsland richting Scandinavië trekken. Het hoog heeft een uitloper richting Europa via onze omgeving en Frankrijk, maar die verliest vandaag snel aan kracht en trekt zich westelijk terug. We krijgen daarbij vandaag met een naar west draaiende wind veel wolken binnen van verzwakte fronten. Ook begin van de nieuwe week zakt het hoog weer wat zuidelijker weg waardoor dan weer wat zachtere lucht binnentrekt met wat zwakke fronten daarin met mogelijk wat lichte verspreide neerslag. Dat is al in de nacht naar zondag het geval met later volgende week ook een toenemende invloed van storingen. Vooral rond het midden van de week kunnen die wat actiever zijn. Je ziet in de pluim duidelijk dat de temperaturen vanaf maandag vooral overdag toch een stuk hoger gaan zitten. De maxima hebben op termijn zelfs de 10 graden grens in zicht. Het is mogelijk dat de nachten daarbij af en toe wat koeler uitpakken, maar dat zal afhangen van de hoeveelheid bewolking die er op dat moment aanwezig is.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is het opnieuw grijs, bewolkt en mogelijk tijdelijk hier en daar eventueel eens wat miezerig. In de loop van de dag is wat lichte regen of motregen mogelijk, maar het stelt amper iets voor. Vele plekken houden het ook gewoon droog of zo goed als droog. De dag begint daarbij met een 3-4 graden aan zee, rond de 3 graden in West-Vlaanderen en tussen -1 en 2 graden in Oost-Vlaanderen. Vooral het zuidelijke deel van die provincie start met lichte vriestemperaturen aan de dag, maar die lopen snel op. De maxima kunnen daarbij wel weer wat hoger geraken en zullen in de loop van de dag toch wel oplopen naar een 5-6 graden in Oost-Vlaanderen en zelfs 6-7 graden in West-Vlaanderen tot rond 8 graden aan zee. De wind draait daarbij dan wel naar een westelijke richting en dat is de reden van de wat hogere temperaturen. Die wind spant ook aan en kan aan zee zelfs matig, misschien tegen het vrij krachtige aan worden in de loop van de dag.

In de nacht blijft het dan zachter met minima van rond 5 graden. Aan zee zelfs 6. Het is daarbij eerst droog, na middernacht stijgt de kans op wat lichte verspreide regen, maar zeker geen grote hoeveelheden. De westelijke wind blijft goed doorwaaien, zeker aan de kust. Daar zijn uitschieters mogelijk van rond de 50 km per uur.

Net als de voorbije dagen vind je voor de liefhebbers hieronder ook een gesproken weerbericht terug. Gewoon klikken op de link en luisteren. Je vindt dezelfde link ook helemaal aan het eind van dit weerbericht terug en daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke filmpjes over het weer en de natuur terugvindt:

 

NIEUW: Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

Morgen:

Morgen komt er in deze situatie niet veel verandering, al krijgen we overdag wel weer wat opklaringen. Het is eerst nog grijs, bewolkt en in de ochtend aanvankelijk zelfs nog wat miezerig met soms wat lichte regen of motregen. We halen dan wel maxima van 7 tot 9 graden bij een matige west tot noordwestelijke wind. In de loop van de dag wordt het wel droog en zijn geleidelijk ook weer wat korte opklaringen mogelijk met wat streepjes zon. Vooral in de middag kunnen die zelfs weer wat breder uitvallen met toch wat meer ruimte voor zonnige perioden. De nog steeds goed doorstaande westelijke tot noordwestelijke wind neemt in de loop van de dag geleidelijk aan in kracht af.

In de avond en nacht zijn er meer opklaringen en koelt het af naar een 2-3 graden tegen de ochtend.

Overmorgen:

Dinsdag zitten we dan weer met meer wolken. Zwakke storingen kunnen ons dan weer bereiken met eventueel wat lichte regen of motregen, verspreid doorheen de dag. De westelijke aanvoer zorgt wel voor wat zachtere lucht met maxima die gemakkelijk weer oplopen naar een 8 à 9 graden.

De nacht naar woensdag verloopt door de bewolking weer zachter met minima rond een 5-tal graden.

Later:

Woensdag trekt een zwak front door onze omgeving. Zoals het er nu naar uitziet, zou het dan weer zwaar bewolkt tot betrokken zijn met verspreid doorheen de dag kans op eens wat lichte regen of motregen, maar geen grote hoeveelheden. De maxima blijven rond een 8-9 graden zitten.

Naar volgende week toe lijkt er weer verzachting te komen. Daarbij lopen zowel de nachtelijke minima als de maxima overdag in de eerste helft van de week weer enkele graden op. Er komt meer bewolking met kans op wat lichte regen of een bui, maar in de nachten blijft er toch kans op wat lichte nachtvorst, zeker als het wat opklaart. Vooral in de tweede helft van de week is een lichte nachtvorst niet uitgesloten.

Samenvatting:

Vandaag start koud en grijs, vooral in Oost-Vlaanderen liggen de minima aan het begin van de dag lager dan voorzien. Overdag komt er met een aantrekkende westelijke wind zachtere lucht binnen en het wordt uiteindelijk rond 8 graden aan zee, 6 tot 7 graden landinwaarts. Die westelijke wind wordt uiteindelijk overal matig, aan zee vrij krachtig tot krachtig met daar tegen het eind van de dag pieken tot rond 50 km per uur. Het blijft grijs en overwegend droog al is een lokaal spatje (mot)regen niet uitgesloten.

Vanavond is het bewolkt en meest droog, in de nacht kan wat lichte regen vallen. Minima rond 5-6 graden en het blijft erg winderig.

Geert, zondag 29 januari, 08.35 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Nieuw! Wie dat wil, kan hier een GESPROKEN weerbericht beluisteren van vandaag, zondag 29 januari 2023. Dit is een proefproject en afhankelijk van tijd, weerbeeld en reacties hierop, zou het kunnen dat ik dit de komende tijd op meer regelmatige basis ga doen. Veel luisterplezier ermee. Als je trouwens doorklikt, dan kom je op mijn youtube-pagina terecht waar er nog veel meer leuke en interessante filmpjes te vinden zijn. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt. Vraagje: wil je dit filmpje ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂