WO

05/15/2024

Weertype

Weertype

13° | 17°

100 %

Windrichting

1-2 bft
We zien op de weerkaarten enerzijds een hogedrukgebied dat grote delen van (noord)oost-Europa b [...]
Lees verder

DO

16 mei

Weertype

Weertype

12° | 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen ligt een front nog steeds in onze buurt en kan het opnieuw voor perioden met regen gaan [...]
Lees verder

VR

17 mei

Weertype

Weertype

| 18°

30 %

Windrichting

1-2 bft
Vrijdag is het front naar het noorden doorgeschoven, maar de kern van het sturende lagedrukgebi [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

12° | 17°

40 %

Windrichting

1-2 bft
Zaterdag lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed k [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een klein lagedrukgebied dat ons gisteren de vele wind en enkele buien bezorgde, ligt intussen in het zeegebied tussen Schotland en Noorwegen. Het trekt verder noordelijk weg en vermindert daarbij in activiteit. Een volgende laag ligt in de buurt van Ierland en trekt geleidelijk verder richting de Britse Eilanden. Wij zitten vandaag een beetje tussen beide lagedrukgebieden in, maar geen van beide beheerst ons weer echt. We krijgen dan ook een tijdelijk wat betere dag tussen beide systemen in. Tegen morgen komen we dan onder invloed van het Britse laag. Daarbij blijven we zowel vandaag als morgen in een zuidelijke stroming die warmere lucht aanvoert. Ook woensdag en donderdag heeft dit lagedrukgebied ons weer in handen waarbij het vooral woensdag veel onstabieler wordt met buien die onweerachtig kunnen zijn. Tegen donderdag / vrijdag zou de stroming aan de achterzijde van dat laag geleidelijk wat meer noordoost worden en komen we onder de stabiliserende invloed van een hogedrukgebied ten noorden van ons terecht. Toch is er ook dan nog wel kans op buien of perioden met regen en het wordt dan weer koeler. Op langere termijn neigt dat hoog dan geleidelijk onze kant op te komen waarbij het veel stabieler zou worden met aanhoudend hogere temperaturen. Je ziet daar in de pluim een eerste aanzet toe met een op termijn opdrogen van de pluim bij hogere temperaturen; hoewel ook rond begin volgende week toch nog neerslagsignalen opduiken:

 

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zitten we nog altijd in een zuidelijke stroming met aanvoer van zachte, maar onstabiele lucht. Nu ziet het er wel naar uit dat we vandaag mogelijk een wat betere dag krijgen met tijdelijk een drogere periode. Het zou zelfs best kunnen dat de dag volledig droog verloopt hoewel een heel enkele bui niet onmogelijk is ergens in de latere middag. Daarbij begint de dag overal zonnig en fris met temperaturen rond 4 tot 6 graden. Gaandeweg de dag duiken er dan geleidelijk wat stapelwolken op waarbij een enkele dus eventueel het buienstadium kan bereiken tegen eind van de middag. Het kan ook iets zachter worden, tot rond 17-18 graden, landinwaarts zelfs tot rond een graad of 19.

Ook de avond en nacht naar dinsdag verlopen kalmer met meer droge omstandigheden en minima rond een 6-7 graden. Gaandeweg de nacht neemt de bewolking wel toe bij een zwakke naar zuidoost draaiende wind.

Hieronder vind je zoals gewoonlijk het video-weerbericht van vandaag. Gewoon klikken op de link en kijken. Ook onderaan dit weerbericht vind je nog een leuk weerfilmpje. Daar kan je ook doorklikken naar mijn youtube-kanaal waar je nog veel meer leuke weer- en natuurfilmpjes terugvindt. Mag ik ook een oproep doen om zoveel mogelijk bij je vrienden, familie en kennissen het bestaan van dit (gesproken) weerbericht te verspreiden? Ik weet dat veel mensen hier vragende partij voor zijn, maar het bestaan van deze site en het videoweerbericht niet kennen, vandaar mijn warme oproep! Zeg het door!

 

Indien je dat wenst, kan je ook elke dag een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:  

Morgen:

Morgen is het opnieuw onstabieler. We blijven daarbij dan wel in erg zachte lucht zitten waarbij we zelfs richting de 20 graden kunnen gaan, maar opnieuw met de nodige onstabiliteit in de vorm van perioden met regen of buien. Vooral in de late middag en naar de avondperiode toe zou de kans op buien toenemen en dat zouden zelfs heuse onweersbuien kunnen zijn. Waar, wanneer en of die eraan komen, is op dit moment eigenlijk nog moeilijk te zeggen. We houden het op een toenemende kans daarop en gaan dat – zoals altijd bij onweer – moeten nowcasten op het ogenblik zelf.

In de avond en nacht trekken de buien dan weer weg en wordt het rustig met een mix van wolken en opklaringen en minima rond een 10-tal graden.

Overmorgen:

Woensdag zien een zelfde scenario. Overdag valt het nog wel mee al is de kans op een bui zeker aanwezig, maar die groeit. Opnieuw kunnen er tegen de late middag / avond een aantal onweersbuien opduiken. Het is ook dan zacht met maxima rond 18-19 graden, op vele plekken zelfs rond een graad of 20. De wind blijft in een zuidelijke hoek zitten.

In de avond en nacht trekken de eventueel ontstane buien dan weer weg en krijgen we een zachte nacht met minima rond een graad of 10.

Later:

Donderdag draait de wind naar een meer noordelijke hoek en komt er opnieuw koelere lucht binnen. Toch blijven we ook dan zeker gemakkelijk een 15-tal graden halen. Het is dan licht wisselvallig met wolken en opklaringen en kans op een enkele bui. Vooral landinwaarts dan.

In de tweede helft van de week lijkt het geleidelijk wat stabieler en droger te kunnen worden, al is dat nog maar een eerste indicatie en moeten we zien of dat in verdere runs bevestigd wordt. Toch lijken we meer en meer onder invloed van hogedruk te geraken. De pluim toont dat duidelijk. De temperaturen blijven op termijn duidelijk een klasse hoger spelen en ook de neerslagpluim droogt op alhoewel er rond begin volgende week toch nog wat signalen te zien zijn.

Samenvatting:

Vandaag start de week onder een veel beter gesternte. Het is eerst volop zonnig met een frisse start van de dag. Gaandeweg de dag lopen de temperaturen op naar een 17 tot lokaal wel 19 graden landinwaarts. Daarbij is er veel zon, maar overdag duiken wel wat stapelwolken op waarvan een hele enkele misschien toch een bui kan produceren tegen het eind van de middag. De wind waait daarbij zwak tot matig uit een zuidelijke richting.

Vanavond en vannacht neemt de bewolking toe bij minima rond een 7-tal graden. Het blijft wel nog droog en de wind wordt zwak zuidoostelijk. Tegen de ochtend valt misschien een drupje regen.

Geert, maandag 29 april, 06.25 uur

Ps: Voor nieuwe (en ook terugkerende) bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

 

Extra nieuws: Dit jaar vieren de Sterrenjutters in Koksijde hun 10 jarig jubileum. Meer info daarover en wat er daar allemaal te doen is, vind je via deze link: https://www.duinenhuiskoksijde.be/nl/de-sterrenjutters-vieren-feest

De astronomische lente begint … meestal en eigenlijk zo goed als altijd de 20ste maart! Ook dit jaar begon die op 20 maart om 4.06 in de ochtend. Dus NIET de 21ste! We leren dat verkeerd aan. Hieronder leg ik in een video uit waarom dat zo is.

Als je trouwens doorklikt op “bekijken op Youtube”, dan kom je op mijn youtube-kanaal terecht met nog veel meer leuke en interessante filmpjes. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt.

Belangrijk vraagje: wil je dit filmpje/deze pagina ook zélf delen op jouw sociale media? Zo wordt de groep van mensen die we bereiken steeds groter 🙂 Je kan dit gemakkelijk doen door onderaan deze pagina in de blauwe balk te klikken op het icoontje van je keuze en zo kan je alles delen op je eigen sociale media en wordt onze groep lezers en volgers steeds groter. Alvast dankjewel bij voorbaat!