DO

05/02/2024

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

3 bft
Lagedrukgebieden beïnvloeden ook vandaag nog steeds ons weer. Ze liggen boven de Britse Eiland [...]
Lees verder

VR

3 mei

Weertype

Weertype

10° | 14°

80 %

Windrichting

3-5 bft
Morgen is het aanvankelijk mogelijk regenachtig. Dat zou best een flink stuk van de dag kunnen [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag is een fraaie dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Zondag komt er geleidelijk meer bewolking in de loop van de dag. Dat zou op wat regen kunnen ui [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden beïnvloedt ons weer. Het breidt zich geleidelijk weer verder uit richting Scandinavië. De voorbije nacht trok op de oostflank van dit laag een zwakke storing door onze regio waarvan de restanten ons in de ochtend nog beïnvloeden. Overdag trekt die storing snel verder oostwaarts weg en wordt gevolgd door wat minder koude lucht van over zee.  Het hoog bouwt zich daarbij verder opnieuw op boven onze omgeving. Daardoor wordt met een weer naar noordoost draaiende wind alweer koelere lucht aangevoerd met weer veel bewolking in en temperaturen die weer wat lager gaan zitten. Vanaf zondag en naar begin volgende week zakt het hoog weer wat zuidelijker weg waardoor dan weer wat zachtere lucht binnentrekt met later volgende week ook een toenemende invloed van storingen. Je ziet in de pluim duidelijk dat de temperaturen vanaf maandag vooral overdag toch een stuk hoger gaan zitten, maar eerst hebben we nog een koel weekend te verwerken.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag start de dag met een bewolkte hemel. In Oost-Vlaanderen valt er hier en daar in de vroege ochtend eerst nog wat lichte regen, in West-Vlaanderen is het droog of zo goed als. We zitten vanochtend vroeg ook met een enorm temperatuursverschil. Aan zee is het al 6-7 graden geworden. In West-Vlaanderen zitten we rond 4-5 graden, terwijl het in Oost-Vlaanderen maar een 2-3 graden is om de dag te beginnen. In de Vlaamse Ardennen vriest het zelfs nog lichtjes en enkel daar is er nog kans op wat lichte gladheid. Overdag zitten we met een in kracht toenemende noordelijke tot later noordoostelijke stroming waarin wolkenvelden en opklaringen elkaar afwisselen. De meeste en breedste opklaringen komen er aan de kust aan en in West-Vlaanderen. In Oost-Vlaanderen blijft er langer en meer bewolking hangen, zeker in de zuidoostelijke helft van die provincie. Er is daarbij een kleine kans dat er gaandeweg de dag links of rechts nog een buitje valt, maar veel zal dat niet meer zijn. De noordelijke wind wordt zeker aan de kust dan weer vrij krachtig tot krachtig met zelfs uitschieters tot rond 60 km per uur en de maxima lopen op vanmiddag dan op van 5-6 graden landinwaarts tot 7-8 graden aan de kust.

In de nacht naar vrijdag gaat de wind weer liggen en draait ook terug naar een noordoostelijke hoek waarbij het weer kouder wordt. Er verschijnt echter ook weer meer bewolking zodat de afkoeling niet al te ver doorgaat en het afkoelt tot rond een 2-3 graden. Vorst wordt daarbij niet meer verwacht. Het blijft ook zwak tot matig waaien uit het noordoosten, wat zorgt voor een koud gevoel.

 

NIEUW: Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

Morgen:

Morgen wordt een droge dag met een mix van wolken en opklaringen. Het lijkt er echter sterk op dat de bewolking weer zal overheersen en het zou best wel eens kunnen dat vele plekken ook morgen vrijdag amper zon te zien krijgen want volgens de laatste weerkaarten wordt de aangevoerde lucht weer erg vochtig. Het wordt dan maximaal een 5-tal graden, maar door een nog altijd matige noordoostelijke wind zal het kouder aanvoelen.

In de nacht naar zaterdag zijn wel wat opklaringen mogelijk en dan kan het opnieuw lichtjes vriezen met minima die tegen de ochtend weer licht negatief kunnen worden.

Overmorgen:

Zaterdag wordt ook een rustige dag, maar de bewolking neemt wel weer toe. Niettemin zijn er verspreid over de dag toch zeker wel een aantal opklaringen mogelijk, maar met een afnemende wind zal het beter aanvoelen. Die wind komt wel nog steeds uit een noordoostelijke hoek. Het is een eerder koude dag met maxima rond een 3-4 graden.

In de nacht naar zondag zitten de minima dan weer rond of net onder of boven het vriespunt, opnieuw afhankelijk van de hoeveelheid opklaringen.

Later:

Zondag is het opnieuw grijs, bewolkt en miezerig. In de loop van de dag is wat lichte regen of motregen mogelijk bij maxima die weer niet veel hoger geraken dan tot rond een 5-tal graden. De wind draait daarbij dan wel naar een westelijke richting.

Naar volgende week toe lijkt er weer verzachting te komen. Daarbij lopen zowel de nachtelijke minima als de maxima overdag weer enkele graden op. Er komt meer bewolking met kans op wat lichte regen of een bui, maar in de nachten blijft er toch kans op wat lichte nachtvorst, zeker als het wat opklaart.

Samenvatting:

De dag begint vandaag met een heel verschillend weerbeeld. Aan zee is het al 6-7 graden, in West-Vlaanderen rond 5 graden en in Oost-Vlaanderen maar 2-3 graden. In de Vlaamse Ardennen ligt de temperatuur zelfs nog rond het vriespunt met daar wat lokale gladheid. Overdag lopen de maxima op naar 7-8 graden aan de kust tot rond 6-7 graden in West-Vlaanderen en 6 graden in Oost-Vlaanderen. Daarbij valt er in die laatste provincie eerst nog wat verspreide regen, maar overdag krijgen we allemaal wolken en opklaringen. De meeste opklaringen zitten aan zee en in West-Vlaanderen. Er is nog een kleine kans op een lokale bui. De wind wordt overal noordoost en wakkert aan. Aan zee zelfs tot vrij krachtig.

Vanavond en vannacht is het meest weer zwaar bewolkt tot betrokken met minima rond 2-3 graden.

Geert, donderdag 26 januari, 06.35 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Nieuw! Wie dat wil, kan hier een GESPROKEN weerbericht beluisteren van vandaag. Dit is een proefproject en afhankelijk van tijd, weerbeeld en reacties hierop, zou het kunnen dat ik dit de komende tijd op meer regelmatige basis ga doen. Veel luisterplezier ermee. Als je trouwens doorklikt, dan kom je op mijn youtube-pagina terecht waar er nog veel meer leuke en interessante filmpjes te vinden zijn. Snuister daar gerust eens rond en abonneer je daar ook op, dan krijg je telkens een melding als er een nieuw filmpje opgeladen wordt: