DO

05/02/2024

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

3 bft
Lagedrukgebieden beïnvloeden ook vandaag nog steeds ons weer. Ze liggen boven de Britse Eiland [...]
Lees verder

VR

3 mei

Weertype

Weertype

10° | 14°

80 %

Windrichting

3-5 bft
Morgen is het aanvankelijk mogelijk regenachtig. Dat zou best een flink stuk van de dag kunnen [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag is een fraaie dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Zondag komt er geleidelijk meer bewolking in de loop van de dag. Dat zou op wat regen kunnen ui [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied beïnvloedt nog steeds ons weer. De kern ervan trekt wel geleidelijk aan steeds meer naar het zuiden en heeft intussen verbinding gemaakt met het Azorenhoog. Daardoor worden storingen en buien voorlopig even op een afstand gehouden en krijgen we rustig en droog weer. Er is daar helaas wel veel bewolking mee gemoeid want verzwakte storingen slagen er toch in om tot onze omgeving door te dringen en dat zorgt dan voor die vele wolken, maar wel zonder neerslag. De komende 24 uur trekt het hoog zich geleidelijk aan richting de Britse Eilanden terug waardoor daaromheen met een opnieuw meer noordelijke tot noordwestelijke wind wat zachtere zeelucht tot bij ons geraakt. Vanavond trekt dan een front met daarachter wat zachtere zeelucht binnen, maar uiteindelijk krijgen we dan vanaf morgen opnieuw de opbouw van wat hogedruk boven onze omgeving. Daardoor wordt met een noordoostelijke lucht tot en met zaterdag opnieuw wat koudere lucht aangevoerd, maar vanaf zondag en naar begin volgende week zakt het hoog weer wat zuidelijker weg waardoor dan weer wat zachtere lucht binnentrekt met later volgende week ook een toenemende invloed van storingen.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag draait de wind weer meer naar een noordwestelijke tot westelijke richting en krijgen we nog steeds met een mix van heel veel wolken en slechts heel sporadisch en dan nog maar later op de dag enkele heel voorzichtige opklaringen te maken. Dat is echter zeker niet voor overal weg gelegd. Er zijn ook vandaag weer veel plekken waar de zon er gewoonweg weer niet door geraakt en we weer een volledig grijze dag noteren. De temperaturen zitten aan het begin van de dag rond het vriespunt of zelfs iets eronder, maar gladheid is daar nergens mee gemoeid. Geleidelijk aan lopen die op en vanmiddag noteren we dan rond 3 graden in Oost-Vlaanderen tot een 4 graden in West-Vlaanderen en zelfs rond de 5 aan zee. Daarbij staat dan een wat aantrekkende wind die aan zee tegen het eind van de de matig kan worden, in West-Vlaanderen zwak tot matig waait en in Oost-Vlaanderen meest zwak is.

Tegen de avond nadert van het noorden uit een storing. Het is dan weer zwaar bewolkt tot betrokken met geleidelijk aan wat regen. Ook in de nacht naar donderdag is het bewolkt met wat regen. Het gaat dan niet meer vriezen, integendeel. De temperaturen lopen met een naar noord gedraaide en aantrekkende wind geleidelijk aan op tot het tegen donderdagochtend een 5-6 graden is geworden in West-Vlaanderen, aan zee zelfs al 7-8 graden. In Oost-Vlaanderen zitten we tegen de ochtend aan een 4-5 graden.

 

NIEUW: Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

Morgen:

Morgen zitten we met een in kracht toenemende noordelijke tot later noordoostelijke stroming waarin wolkenvelden en opklaringen elkaar afwisselen. Er is een kleine kans dat er links of rechts nog een buitje valt, maar veel zal dat niet meer zijn. De noordelijke wind wordt zeker aan de kust dan weer vrij krachtig tot krachtig met zelfs uitschieters tot rond 60 km per uur en de maxima lopen op van 5-6 graden landinwaarts tot 7-8 graden aan de kust.

In de nacht naar vrijdag gaat de wind weer liggen en draait ook terug naar een noordoostelijke hoek waarbij het weer kouder wordt met tegen de ochtend zelfs weer wat lichte nachtvorst en mogelijke gladheid. De lage minima die in de pluim te zien zijn, zijn niet realistisch en negeren we even.

Overmorgen:

Vrijdag wordt een droge dag met een mix van wolken en opklaringen. Of er veel opklaringen zullen zijn, is nu nog moeilijk te zeggen, maar het lijkt erop dat er toch wel ruimte zal zijn voor een aantal bredere opklaringen, afgewisseld met wat wolkenvelden. Het weerbeeld zal dus toch een stuk vriendelijker zijn dan dezer dagen. Het wordt dan een 5-tal graden.

In de nacht naar zaterdag kan het opnieuw lichtjes vriezen met minima die tegen de ochtend weer licht negatief kunnen worden.

Later:

Zaterdag wordt ook een rustige dag, maar de bewolking neemt wel weer toe. Het is een eerder koude dag met maxima rond een 3-4 graden.

Tegen het weekeind en naar volgende week toe lijkt er weer verzachting te komen. Daarbij lopen zowel de nachtelijke minima als de maxima overdag weer enkele graden op. De nachtvorsten verdwijnen dan en er komt meer bewolking met kans op wat lichte regen of een bui.

Samenvatting:

Vandaag is opnieuw een meest grijze dag met veel wolken. Veel plekken zien weer geen zon, maar lokaal is al eens een korte opklaring mogelijk, vooral vanmiddag. De zwakke eerst veranderlijke wind wordt geleidelijk west tot noordwest en neemt overdag wat toe. De temperaturen starten rond het vriespunt, maar lopen overdag op naar 3-4 graden in Oost-Vlaanderen, 4 tot 5 graden in West-Vlaanderen en aan de kust.

Vanavond gaat het aan zee regenen en die regen breidt zich dan in de avond en nacht geleidelijk over de hele regio uit. Na middernacht wordt het geleidelijk weer droog en komt wat zachtere zeelucht binnen.

Geert, woensdag 25 januari, 06.30 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Ze zijn er de laatste jaren steeds vroeger bij, maar dit jaar zijn ze echt wel héél vroeg: de hazelaars. Ze staan overal al volop in bloei. Wil je er meer over weten, bekijk dan eens deze video (terug) die ik een paar jaar geleden daarover eens maakte: