DO

05/02/2024

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

3 bft
Lagedrukgebieden beïnvloeden ook vandaag nog steeds ons weer. Ze liggen boven de Britse Eiland [...]
Lees verder

VR

3 mei

Weertype

Weertype

10° | 14°

80 %

Windrichting

3-5 bft
Morgen is het aanvankelijk mogelijk regenachtig. Dat zou best een flink stuk van de dag kunnen [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag is een fraaie dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Zondag komt er geleidelijk meer bewolking in de loop van de dag. Dat zou op wat regen kunnen ui [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied beïnvloedt ons weer. Het ligt met kern nog steeds boven Scandinavië en heeft nog steeds een uitloper richting onze omgeving die verbinding maakt met het Azorenhoog. Daardoor worden storingen en buien voorlopig even op een afstand gehouden en krijgen we rustig en droog weer. Er is daar helaas wel veel bewolking mee gemoeid want verzwakte storingen slagen er toch in om tot onze omgeving door te dringen en dat zorgt dan voor die vele wolken, maar wel zonder neerslag. Richting het midden van de week trekt het hoog zich geleidelijk aan richting de Britse Eilanden terug waardoor daaromheen met een opnieuw meer noordelijke tot noordwestelijke wind wat zachtere zeelucht tot bij ons geraakt. Op termijn zouden dan ook weer meer actieve storingen tot bij ons kunnen geraken. Dit leidt uiteindelijk eerst tot wat lichte winterse dagen tijdens de eerstkomende dagen, maar je ziet deze evolutie van geleidelijke verzachting duidelijk in de pluim zitten:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zou er weer wat meer ruimte komen voor opklaringen, maar erg overtuigend is het allemaal niet. Er blijft sowieso veel bewolking over bij een zwakke tot matige noordoostelijke wind en maxima rond een 3-4 graden, aan zee kan dat een graadje meer zijn. Landinwaarts is dat net als vandaag weer een graadje minder zodat we ook vandaag de hoogste maxima in West-Vlaanderen vinden, de koudste in Oost-Vlaanderen. Net als gisteren verloopt de ochtend grotendeels zwaar bewolkt tot betrokken. Vervolgens zien we toch hier en daar een kleine scheur ontstaan en vanmiddag kan dan vooral in West-Vlaanderen, en dan nog in de meest westelijke streken, opnieuw hier en daar een bredere opklaring voorkomen. Oost-Vlaanderen komt er slechter vanaf met duidelijk veel meer wolken. We zien overdag de noordoostelijke wind ook geleidelijk iets aantrekken, ook weer vooral in West-Vlaanderen en aan de kust, maar veel meer dan matig wordt die wind niet.

In de nacht naar woensdag vriest het opnieuw lichtjes. Dan zijn er iets meer opklaringen en kan het weer een enkel graadje gaan vriezen. Veel meer dan een -1 landinwaarts zal dat echter niet worden. Aan zee houden we waarschijnlijk nog net licht positieve temperaturen vast.

 

NIEUW: Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

Morgen:

Morgen draait de wind weer meer naar een noordelijke richting en krijgen we nog steeds met een mix van wolken en opklaringen te maken, maar de kans op een licht Noordzeebuitje wordt dan weer groter. Vooral in de latere namiddag dan. Er komen voorafgaandelijk wel meer opklaringen met in de loop van de dag op meerdere plekken toch weer wat bredere opklaringen.

Tegen de avond nadert van het noorden uit een storing. Het wordt dan weer zwaar bewolkt tot betrokken met geleidelijk aan wat regen. Ook in de nacht naar donderdag is het bewolkt met wat regen. Het gaat dan niet meer vriezen, integendeel. De temperaturen lopen met een naar noord gedraaide en aantrekkende wind geleidelijk aan op tot het tegen donderdagochtend een 5-6 graden is geworden.

Overmorgen:

Donderdag zitten we met een in kracht toenemende noordelijke stroming waarin enkele zwakke fronten tot bij ons geraken en er in de loop van de dag wat lichte regen of motregen kan vallen. Veel zal het niet zijn, de meeste neerslag is in de voorafgaandelijke nacht al gevallen. De noordelijke wind wordt zeker aan de kust dan weer vrij krachtig tot krachtig met zelfs uitschieters tot rond 60 km per uur en de maxima lopen op van 5-6 graden landinwaarts tot 7-8 graden aan de kust.

De nacht naar vrijdag gaat de wind weer liggen en draait ook terug naar een noordoostelijke hoek waarbij het weer kouder wordt met tegen de ochtend zelfs weer wat lichte nachtvorst en mogelijke gladheid.

Later:

Vrijdag wordt een droge dag met een mix van wolken en opklaringen. Of er veel opklaringen zullen zijn, is nu nog moeilijk te zeggen. Het wordt dan een 5-tal graden.

Tegen het weekeind en naar volgende week toe lijkt er weer verzachting te komen. Daarbij lopen zowel de nachtelijke minima als de maxima overdag weer enkele graden op. De nachtvorsten verdwijnen dan en er komt meer bewolking met kans op wat lichte regen of een bui.

Samenvatting:

Vandaag lijkt erg op gisteren. Er is veel bewolking met heel geleidelijk aan weer een paar schuchtere opklaringen. Vanmiddag kunnen er vooral (in het westen van) West-Vlaanderen wat tijdelijke opklaringen komen. Elders is de bewolking veel hardnekkiger, zeker in Oost-Vlaanderen. De maxima lopen op tot rond 3-4 graden bij een zwakke, aan zee geleidelijk matige noordoostelijke wind.

Vanavond en vannacht is het rustig bij een zwakke wind met wolken en opklaringen en minima rond, net boven of net iets onder het vriespunt.

Geert, dinsdag 24 januari, 06.30 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Ze zijn er de laatste jaren steeds vroeger bij, maar dit jaar zijn ze echt wel héél vroeg: de hazelaars. Ze staan overal al volop in bloei. Wil je er meer over weten, bekijk dan eens deze video (terug) die ik een paar jaar geleden daarover eens maakte: