DO

05/02/2024

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

3 bft
Lagedrukgebieden beïnvloeden ook vandaag nog steeds ons weer. Ze liggen boven de Britse Eiland [...]
Lees verder

VR

3 mei

Weertype

Weertype

10° | 14°

80 %

Windrichting

3-5 bft
Morgen is het aanvankelijk mogelijk regenachtig. Dat zou best een flink stuk van de dag kunnen [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag is een fraaie dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Zondag komt er geleidelijk meer bewolking in de loop van de dag. Dat zou op wat regen kunnen ui [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied beïnvloedt ons weer. Het ligt met kern nog steeds boven Scandinavië en heeft nog steeds een uitloper richting onze omgeving die verbinding maakt met het Azorenhoog. Daardoor worden storingen en buien voorlopig even op een afstand gehouden en krijgen we rustig en droog weer. Er is daar helaas wel veel bewolking mee gemoeid want verzwakte storingen slagen er toch in om tot onze omgeving door te dringen en dat zorgt dan voor die vele wolken, maar wel zonder neerslag. Begin en zeker richting het midden van de nieuwe week trekt het hoog zich geleidelijk aan richting de Britse Eilanden terug waardoor daaromheen met een opnieuw meer noordelijke tot noordwestelijke wind wat zachtere zeelucht tot bij ons geraakt. Op termijn zouden dan ook weer meer actieve storingen tot bij ons kunnen geraken. Dit leidt uiteindelijk eerst tot wat lichte winterse dagen tijdens de eerstkomende dagen, maar je ziet deze evolutie van geleidelijke verzachting duidelijk in de pluim zitten:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zitten we nog steeds in koude lucht met lichte nachtvorst en overdag licht positieve temperaturen. Wolken en zon blijven elkaar dan afwisselen, maar het aandeel bewolking wordt steeds groter en de zon krijgt het echt moeilijk. Het is dikwijls volledig bewolkt met weinig of geen zon. Als er al zonnige perioden doorkomen, dan is die kans daarop groter in West-Vlaanderen en aan de kust. In Oost-Vlaanderen moeten we eigenlijk niet op die zon rekenen. Door de vele wolken zijn de minima trouwens de voorbije nacht ook nergens onder nul gekomen en start de dag overal met licht positieve temperaturen, al hebben we wel niet veel over. Het wordt daarbij dan vanmiddag maximaal een graad of 3-4 in West-Vlaanderen tot 2-3 graden in Oost-Vlaanderen.

Vanavond en vannacht zitten de temperaturen rond of net boven het vriespunt met opnieuw veel bewolking en amper opklaringen. Echte nachtvorst verwachten we eigenlijk nergens. De wind is zowel overdag als in de nacht zwak noordoostelijk.

 

NIEUW: Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

Morgen:

Morgen zou er weer wat meer ruimte komen voor opklaringen, maar erg overtuigend is het allemaal niet. Er blijft sowieso veel bewolking over bij een zwakke tot matige noordoostelijke wind en maxima rond een 3-4 graden, aan zee kan dat een graadje meer zijn. Landinwaarts is dat net als vandaag weer een graadje minder zodat ook morgen de hoogste maxima in West-Vlaanderen te vinden zijn, de koudste in Oost-Vlaanderen.

In de nacht naar woensdag vriest het opnieuw lichtjes. Dan zijn er iets meer opklaringen en kan het weer een enkel graadje gaan vriezen.

Overmorgen:

Woensdag draait de wind meer naar een noordelijke richting en krijgen we nog steeds met een mix van wolken en opklaringen te maken, maar de kans op een licht Noordzeebuitje wordt dan weer groter.

In de nacht gaat het dan niet meer vriezen. Er komt dan immers wat minder koude lucht binnen.

Later:

Donderdag zitten we met een in kracht toenemende noordelijke stroming waarin enkele zwakke fronten tot bij ons geraken en er in de loop van de dag wat lichte regen of motregen kan vallen. De noordelijke wind wordt zeker aan de kust dan weer vrij krachtig tot krachtig met zelfs uitschieters tot rond 60 km per uur en de maxima lopen op van 5-6 graden landinwaarts tot 7-8 graden aan de kust.

Op termijn lijkt er weer verzachting te komen. Vanaf woensdag lopen zowel de nachtelijke minima als de maxima overdag weer enkele graden op. De nachtvorsten verdwijnen dan en er komt meer bewolking met kans op wat lichte regen of een bui.

Samenvatting:

Vandaag is net als gisteren een erg rustige dag, maar wel weer eentje met weer veel wolken. De meeste wolken zitten in Oost-Vlaanderen terwijl in West-Vlaanderen misschien wel eens een korte opklaring mogelijk is. Het blijft wel droog. Het is daarbij koud met maxima van maar rond 3 graden, aan zee misschien net 4. Er staat daarbij een zwakke noordoostelijke wind, aan de kust kan die matig zijn.

Vanavond en vannacht is er aanhoudend veel bewolking met een zwakke noordoostelijke wind. Het grootste deel van de regio houdt licht positieve minima van 1-2 graden.

Geert, maandag 23 januari, 06.20 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Ze zijn er de laatste jaren steeds vroeger bij, maar dit jaar zijn ze echt wel héél vroeg: de hazelaars. Ze staan overal al volop in bloei. Wil je er meer over weten, bekijk dan eens deze video (terug) die ik een paar jaar geleden daarover eens maakte: