DO

05/02/2024

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

3 bft
Lagedrukgebieden beïnvloeden ook vandaag nog steeds ons weer. Ze liggen boven de Britse Eiland [...]
Lees verder

VR

3 mei

Weertype

Weertype

10° | 14°

80 %

Windrichting

3-5 bft
Morgen is het aanvankelijk mogelijk regenachtig. Dat zou best een flink stuk van de dag kunnen [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag is een fraaie dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Zondag komt er geleidelijk meer bewolking in de loop van de dag. Dat zou op wat regen kunnen ui [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied beïnvloedt ons weer. Het ligt met kern boven Scandinavië en heeft een uitloper richting het onze omgeving die verbinding maakt met het Azorenhoog. Daardoor worden storingen en buien voorlopig even op een afstand gehouden en krijgen we rustig en droog weer. Er is daar helaas wel veel bewolking mee gemoeid want verzwakte storingen slagen er toch in om tot onze omgeving door te dringen. Begin en zeker richting het midden van de nieuwe week trekt het hoog zich geleidelijk aan richting de Britse Eilanden terug waardoor daaromheen met een opnieuw meer noordelijke tot noordwestelijke wind wat zachtere zeelucht tot bij ons geraakt. Op termijn zouden dan ook weer meer actieve storingen tot bij ons kunnen geraken. Dit leidt uiteindelijk eerst tot wat lichte winterse toestanden tijdens de eerstkomende dagen, maar je ziet deze evolutie van geleidelijke verzachting duidelijk in de pluim zitten:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Ook vandaag is een rustige winterdag met wat opklaringen, maar geleidelijk verschijnen er wel steeds meer wolkenvelden. De rest van de dag is het dan ook meest zwaar bewolkt met soms eens wat zon, maar die blijft toch maar een heel beperkte en bescheiden rol spelen. Het blijft koud met maxima van maar een paar graden boven het vriespunt. Aan zee kan dat een 3-4 graden worden, maar landinwaarts is dat maar 2-3 graden. Er staat daarbij een zwakke noordoostelijke wind die aan zee mogelijk tijdelijk matig kan worden.

In de nacht krijgen we opnieuw lichte vriestemperaturen, maar de bewolking neemt verder toe zodat het iets minder koud wordt en de vorst zich uiteindelijk beperkt tot maar een heel klein beetje onder het nulpunt en dan nog maar enkel landinwaarts, vooral in Oost-Vlaanderen. In de rest van de regio blijven de minima rond of net boven het vriespunt zitten.

 

NIEUW: Indien u dat wenst, kan u elke dag ook een melding op Whatsapp krijgen van zodra het nieuwe weerbericht online staat. Scan of tik daarvoor op onderstaande code en vervoeg deze groep:

 

Morgen:

Morgen zitten we nog steeds in koude lucht met lichte nachtvorst en overdag licht positieve temperaturen. Wolken en zon blijven elkaar dan afwisselen, maar het aandeel bewolking wordt steeds groter en de zon krijgt het maandag echt moeilijk. Het is dikwijls volledig bewolkt met weinig of geen zon.

De nacht naar dinsdag zitten de temperaturen rond of net boven het vriespunt met opnieuw wat meer opklaringen. De wind is zowel overdag als in de nacht zwak noordoostelijk.

Overmorgen:

Dinsdag zou er weer wat meer ruimte komen voor opklaringen, maar erg overtuigend is het allemaal niet. Er blijft sowieso veel bewolking over bij een zwakke tot matige noordoostelijke wind en maxima rond een 3-4 graden, aan zee kan dat een graadje meer zijn.

In de nacht naar woensdag vriest het opnieuw lichtjes.

Later:

Woensdag draait de wind meer naar een noordelijke richting en krijgen we nog steeds met een mix van wolken en opklaringen te maken, maar de kans op een licht Noordzeebuitje wordt dan weer groter.

In de nacht gaat het dan niet meer vriezen.

Op termijn lijkt er weer verzachting te komen. Vanaf woensdag lopen zowel de nachtelijke minima als de maxima overdag weer enkele graden op. De nachtvorsten verdwijnen dan en er komt meer bewolking met kans op wat lichte regen of een bui.

Samenvatting:

Vandaag is net als gisteren een rustige dag, maar wel met veel wolken. Geleidelijk aan komt er overdag zelfs nog wat meer bewolking opzetten zodat de zon het erg moeilijk krijgt en zelfs bij tijden helemaal schuil gaat achter de wolken. Het blijft wel droog. Het is daarbij koud met maxima van maar rond 2 tot 3 graden, aan zee misschien net 4. Er staat daarbij een zwakke noordoostelijke wind, aan de kust kan die matig zijn.

Vanavond en vannacht gaat het enkel dieper landinwaarts nog licht vriezen, maar veel verder dan een -1 geraken we niet. Het grootste deel van de regio houdt licht positieve minima van 1-2 graden.

Geert, zondag 22 januari, 10.15 uur

Ps: Voor nieuwe bezoekers: ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Ze zijn er de laatste jaren steeds vroeger bij, maar dit jaar zijn ze echt wel héél vroeg: de hazelaars. Ze staan overal al volop in bloei. Wil je er meer over weten, bekijk dan eens deze video (terug) die ik een paar jaar geleden daarover eens maakte: