ZA

05/04/2024

Weertype

Weertype

| 16°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Ook vandaag zien we nog veel lagedrukgebieden en die beïnvloeden nog steeds ons weer. Ze ligge [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 17°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is een betere dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met fl [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

| 15°

90 %

Windrichting

3-4 bft
Maandag neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

DI

7 mei

Weertype

Weertype

| 15°

20 %

Windrichting

3 bft
Dinsdag knapt het weer op. Een enkele bui is niet volledig uit te sluiten, maar de droge period [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied met kern boven het westen van de Britse Eilanden en Frankrijk, beïnvloedt ons weer. Tegenspeler van dienst is een erg diep lagedrukgebied dat boven het noorden van Scandinavië ligt. De fronten van dat laag worden op de noordelijke flank van ons hogedrukgebied richting het oosten geduwd. Een staartje van zo’n storing kan in de ochtend nog voor wat wolkenvelden zorgen. Vervolgens breidt het hoog zich verder uit en zorgt bij ons een paar dagen voor opnieuw erg rustig weer met een overwegend westelijke aanvoer van relatief zachte zeelucht, al koelt die de komende dagen wel wat af. Richting het midden van de week verzwakt dit hoog en kunnen enkele staartjes van storingen opnieuw tot bij ons geraken. Intussen vormt zich dan boven de Atlantische Oceaan een nieuw hogedrukgebied dat in de loop van de tweede helft van de week het stokje overneemt. Het komt op ongeveer dezelfde plek te liggen als de vorige hogedrukgebieden en zorgt ook weer voor een aantal erg rustige dagen, maar wel telkens met vrij veel bewolking. In de pluim zit er dan ook al een hele tijd erg weinig variatie en ook vandaag is er niet veel veranderd aan deze pluim. Tot en met een week vooruit is er amper variatie in de leden te vinden, daarna waaiert de pluim wat uit, maar ook dat zien we al lang en dat is eerder klimatologisch te verklaren dan dat het echt op een aankomende verandering duidt:

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is het wisselend tot zwaar bewolkt om de dag te starten, maar wel droog. De temperaturen hangen daarbij rond een graad of 5. De maxima zitten dan vanmiddag rond een 6-7, lokaal nog net 8 graden bij een zwakke tot matige westelijke wind boven land. Aan zee kan die tijdelijk net iets harder gaan waaien. In de loop van de dag breken er geleidelijk een aantal opklaringen door. Vanmiddag zouden daar zelfs best wat bredere opklaringen kunnen tussen zitten.

In de nacht naar dinsdag neemt de bewolking weer toe en blijft er weer veel bewolking hangen met minima rond een 3-4 graden tegen de ochtend. Er kan in de nog aanwezige opklaringen ook nevel voorkomen en eventueel vormt er zich ook wel een enkele mistbank.

 

Morgen:

Morgen wordt ook zo’n rustige dag met een mix van heel veel wolken en slechts enkele korte opklaringen. Er zijn wel duidelijk veel meer wolken dan vandaag en het is maar de vraag of er wel opklaringen zullen in slagen om door te breken. De temperaturen zitten rond een normale waarde en halen een 5 à 7 graden, een beetje afhankelijk van de duur en de hoeveelheid van de opklaringen.

In de avond en nacht blijft de bewolking overheersen bij minima rond een 3-4 graden.

Overmorgen:

Woensdag blijft het zeer rustig met veel wolken en eventueel ook eens wat lichte regen of motregen. Er trekt een zwak staartje van een storing door en dat kan voor wat nattigheid zorgen. De temperaturen gaan een tikkeltje lager zitten, maar blijven toch rond vrij normale waarden hangen van een 6-tal graden.

De nacht naar donderdag wordt zwaar bewolkt tot betrokken met nog steeds kans op een drupje regen of motregen.

Later:

Donderdag trekken er mogelijk ook nog een paar lichte buitjes door onze omgeving. Veel stelt het allemaal niet voor. De temperaturen boeken dan weer een graadje winst en lopen naar een 7-tal graden op.

Samenvatting:

Vandaag start zwaar bewolkt, maar gaandeweg de dag kunnen er toch ook wat opklaringen doorbreken. De maxima komen uit rond een 7-tal graden, lokaal iets meer of minder. Het waait daarbij zwak tot matig uit westelijke hoek, aan zee net iets harder. Het blijft droog.

Geert, maandag 17 januari, 06.40 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

We blijven ook deze week in vroege lentemodus met bloeiend speenkruid: