ZA

05/11/2024

Weertype

Weertype

10° | 23°

0 %

Windrichting

3 bft
Een groot hogedrukgebied beheerst de weerkaarten. Het strekt zich uit van de Britse Eilanden ov [...]
Lees verder

ZO

12 mei

Weertype

Weertype

12° | 24°

40 %

Windrichting

3 bft
Morgen is het nog een tikkeltje warmer met maxima die dan zelfs naar een 24, misschien wel 25 g [...]
Lees verder

MA

13 mei

Weertype

Weertype

14° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag zitten we met enkele storingen vlak in de buurt. Een lagedrukgebied boven de Britse Eil [...]
Lees verder

DI

14 mei

Weertype

Weertype

12° | 17°

80 %

Windrichting

3 bft
Dinsdag is het ook wisselvallig en onstabiel met kans op buien, maar zeker niet de hele tijd. E [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zitten tussen twee hogedrukgebieden in. Het ene hoog dat ons al de hele week van erg rustig weer voorziet, trekt geleidelijk oostwaarts weg en verliest daarbij fors aan kracht. Een ander hoog ligt nog ten westen van de Britse Eilanden, boven de Atlantische Oceaan, en is onderweg naar ons. tussen beide systemen in bevindt zich een zwak frontensysteem dat vandaag in zeer verzwakte vorm geleidelijk over onze omgeving trekt. Daarbij kan het tijdelijk en sporadisch eens wat licht regenen, zonder grote hoeveelheden. Vervolgens neemt het nieuwe hoog morgen de plaats van het oude in en komt weer het grootste deel van de week met kern net ten zuiden of pal boven ons te liggen. We komen daarbij weer op de noordflank van dit hogedrukgebied terecht in een zwakke west tot zuidwestelijke stroming met aanvoer van relatief zachte lucht. We staan dan ook voor een erg rustige, opnieuw meestal overwegend grijze week met vrij normale temperaturen voor de tijd van het jaar. Aanvankelijk liggen die nog iets hoger, vanaf woensdag wordt het een paar graadjes koeler. Misschien dat er tijdens een nachtelijke opklaring al eens een enkele lichte nachtvorst opduikt, maar ook niet meer dan dat.

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag trekken er overdag een paar zwakke frontjes door onze omgeving. Er is veel bewolking met in de loop van de dag mogelijk tijdelijk eens wat lichte regen of motregen, maar het gaat om kleine hoeveelheden. Het kan een graadje zachter worden doordat de wind achter het eerste frontje weer naar een meer west tot noordwestelijke hoek draait waarmee dan wat zachtere zeelucht kan binnenlopen. Dat kan zelfs tot een 8-9 graden zijn aan de kust. Landinwaarts rond een graad of 7. Tegen de late middag / vooravond volgt dan een tweede zwak frontje. De wind kan tijdelijk en zeker aan de kust matig tot vrij krachtig worden. Boven land is die eerder matig.

In de avond en nacht blijft het zwaar bewolkt met wat hogere minima. Die lijken dan tegen maandagochtend niet onder de 3-4 graden uit te komen.

 

Morgen:

Morgen is het dan weer wisselend tot zwaar bewolkt, maar wel droog. De maxima zitten rond een 6-7 graden bij een zwakke zuidwestelijke wind. In de loop van de dag breken er geleidelijk een aantal opklaringen door, maar de bewolking blijft toch overheersen.

In de nacht naar dinsdag blijft er veel bewolking hangen met minima rond een 2-3 graden tegen de ochtend.

Overmorgen:

Dinsdag wordt ook zo’n rustige dag met een mix van wolken en opklaringen. De temperaturen zitten rond een normale waarde en halen een 5 à 7 graden, een beetje afhankelijk van de duur en de hoeveelheid van de opklaringen.

In de nacht zou het dan eventueel een beetje kouder kunnen worden tijdens de opklaringen met misschien wel wat lichte nachtvorst tegen woensdagochtend vroeg.

Later:

Woensdag verandert er amper iets aan het weerbeeld. Het is en blijft zeer rustig met veel wolken, maar ook wat opklaringen. De temperaturen gaan een tikkeltje lager zitten, maar blijven toch rond vrij normale waarden hangen.

Samenvatting:

Vandaag is het zwaar bewolkt tot betrokken met sporadisch kans op wat lichte regen of een buitje. Het is wat zachter. Met een wat aantrekkende westelijke wind wordt er wat zachtere lucht aangevoerd met maxima van 8-9 graden aan zee tot 7 graden landinwaarts. Er is weinig of geen zon te verwachten.

Geert, zondag 16 januari, 10.10 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

We blijven ook deze week in vroege lentemodus met bloeiend speenkruid: