WO

04/24/2024

Weertype

Weertype

| 10°

90 %

Windrichting

3-4 bft
Een Atlantisch hoog ligt van IJsland tot net west van de Britse Eilanden, maar neemt snel verde [...]
Lees verder

DO

25 apr

Weertype

Weertype

| 11°

80 %

Windrichting

3 bft
Morgen is het ook aanhoudend wisselvallig. Het is zwaar bewolkt tot betrokken met kans op een b [...]
Lees verder

VR

26 apr

Weertype

Weertype

| 13°

50 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag zijn er nog steeds veel wolken en blijft de kans op een bui bestaan, maar de wind is da [...]
Lees verder

ZA

27 apr

Weertype

Weertype

| 17°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag zit de wind in een zachtere zuidelijke tot zuidwestelijke hoek. Er worden opnieuw veel [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied met kern boven onze regio beïnvloedt ons weer. Het zorgt nog even voor erg rustig weer. Geleidelijk aan verzwakt dit hoog en kunnen enkele staartjes van storingen in de loop van morgen opnieuw tot bij ons geraken. Daarbij komen we dan morgen in de loop van de dag in een stuk koelere lucht terecht met een paar buien of wat lichte regen. In de noordelijke stroming na dit frontje kunnen ook op donderdag nog een paar (winterse) buitjes tot bij ons geraken. Intussen vormt zich dan boven de Atlantische Oceaan een nieuw hogedrukgebied dat in de loop van de tweede helft van de week het stokje overneemt. Het komt op ongeveer dezelfde plek te liggen als de vorige hogedrukgebieden en zorgt ook weer voor een aantal erg rustige dagen, maar wel telkens met vrij veel bewolking al kunnen daar ook tijdelijk wel weer eens wat bredere opklaringen in voorkomen. In de pluim zit er dan ook al een hele tijd erg weinig variatie en ook vandaag is er niet veel veranderd aan deze pluim. Tot en met een week vooruit is er amper variatie in de leden te vinden, daarna waaiert de pluim wat uit en tonen enkele leden een wat kouder scenario. Dit heeft te maken met een wat meer oostelijke ligging van het nieuwe hoog op termijn waardoor in die oplossingen wat koudere landlucht tot bij ons zou kunnen geraken. Dit is absoluut nog geen zekerheid want de meerderheid van de leden kiest nog steeds voor een aanhoudend zacht scenario:

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

De voorbije nacht hebben er zich weer op uitgebreide schaal velden met nevel en mist gevormd. Vooral landinwaarts dan. Aan zee is het zicht aanvankelijk nog helder. Door de opklaringen die boven de nevel en mist zitten, is het kwik op vele plekken ook tot rond of zelfs net onder het vriespunt gedaald, wat maakt dat de nevel en mist ook aanvriezen. Na zonsopgang wordt het zicht geleidelijk beter, maar het is mogelijk dat de nevel en mist overgaan in lage wolken die erg hardnekkig kunnen blijven hangen. Sowieso wordt het opnieuw een heel moeilijke dag om een precieze verwachting te maken wat betreft de bewolking en de opklaringen en hun verdeling. Het is best mogelijk dat er weer een aantal brede opklaringen voorkomen, maar voor hetzelfde geld blijft het op vele plekken ook zwaar bewolkt en nevelig. De temperaturen zitten rond een normale waarde en halen een 5 à 7 graden, een beetje afhankelijk van de duur en de hoeveelheid van de opklaringen. Daarbij staat er een zwakke tot matige wind uit een zuidwestelijke, later vandaag zuidelijke richting.

In de avond en nacht blijft de bewolking overheersen bij minima rond een 3-4 graden waar de wolken hangen. Waar er nog opklaringen zijn, kan dit wat lager zijn en daar vormt zich aanvankelijk weer gemakkelijk nevel en/of mist. Er staat daarbij een zwakke, later matige wind uit een zuidelijke hoek.

 

Morgen:

Morgen blijft het op nadering van een zwak front zwaar bewolkt tot betrokken met later op de dag eventueel ook eens wat lichte regen of motregen. Er trekt een zwak staartje van een storing door en dat kan voor wat nattigheid zorgen. De temperaturen gaan een tikkeltje lager zitten, maar blijven toch rond vrij normale waarden hangen van een 6-tal graden. De wind die aanvankelijk voor de middag zuid tot zuidwest is, draait later op de dag naar een noordwestelijke tot zelfs noordelijke hoek tegen de avond en spant aan.

De nacht naar donderdag wordt zwaar bewolkt tot betrokken met nog steeds kans op een drupje regen of motregen of een enkele bui.

Overmorgen:

Donderdag trekken er mogelijk ook nog een paar lichte buitjes door onze omgeving. Veel stelt het allemaal niet voor. De temperaturen boeken dan weer een graadje winst en lopen naar een 7-tal graden op. De wind zit dan in een noordelijke hoek en waait matig, aan zee eventueel tijdelijk vrij krachtig.

Ook in de nacht naar vrijdag kan er eventueel nog een enkel buitje opduiken, dat zou zelfs met een licht winters karakter kunnen zijn.

Later:

Vrijdag komt de kern van het nieuwe hogedrukgebied geleidelijk weer helemaal over onze regio te liggen. De nog steeds noordwestelijke wind neemt dan geleidelijk weer wat in kracht af, maar voert nog steeds een aantal wolkenvelden aan. Er is sporadisch wat ruimte voor de zon, maar de wolken zullen overheersen.

Samenvatting:

Na een koude en nevelige / mistige start, krijgen we landinwaarts vandaag ook eerst nevel en mist. Aan zee zijn er meer opklaringen. Gaandeweg gaat de nevel en mist over in lage wolken en later vandaag wisselen opklaringen en wolkenvelden af, maar de verdeling ervan is zeer onzeker en quasi onvoorspelbaar. Aan zee is er meer kans op opklaringen. De maxima zitten rond een 5 tot 7-tal graden, afhankelijk van de opklaringen bij een zwakke tot matige zuidwestelijke wind.

Geert, dinsdag 18 januari, 07.00 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

We blijven ook deze week in vroege lentemodus met bloeiend speenkruid: