DI

05/07/2024

Weertype

Weertype

11° | 17°

80 %

Windrichting

3 bft
We zien op de weerkaarten een complex lagedrukgebied dat zich uitstrekt van over Frankrijk tot [...]
Lees verder

WO

8 mei

Weertype

Weertype

10° | 16°

15 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het aanvankelijk zwaar bewolkt tot betrokken. Een zwakke storing trekt nog van noord [...]
Lees verder

DO

9 mei

Weertype

Weertype

| 18°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag is een mooie dag. De zon speelt volop mee al zijn er ook overdag geleidelijk ook wel [...]
Lees verder

VR

10 mei

Weertype

Weertype

| 21°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag wordt het nog beter. Een zwakke noordoostelijke tot zelfs oostelijke wind voert zachter [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een complex lagedrukgebied boven het oosten van Europa stuurt ons weer aan. Het strekt zich uit tot over Scandinavië waarbij een randstoring van dit laag zich momenteel voor de Noorse kust bevindt. Een daaraan verbonden storing (warmtefront) trekt in de nanacht en vanochtend vroeg over onze regio met regen. Daarachter komen we weer in erg zachte lucht terecht. Het koufront van dit laag blijft haperen boven het noorden van Nederland en trekt later vanochtend opnieuw als warmtefront naar het noorden zodat we in de zachte lucht blijven. Deze randstoring diept vervolgens verder uit en wordt tegen morgen het sturende laag van dit complexe lagedrukgebied waarbij het koufront opnieuw naar het zuiden wordt getrokken en morgenochtend van noord naar zuid over onze regio trekt. Op de Atlantische Oceaan vinden we nog steeds een sterk hogedrukgebied terug dat zich richting IJsland uitbreidt, waardoor we dan morgen na de passage van dat koufront opnieuw in een stevige noordelijke stroming terechtkomen. Die voert koudere lucht aan waarbij er opnieuw tal van buien gevormd worden boven het warme Noordzeewater. Tegen vrijdag trekt het Atlantisch hoog zich vervolgens terug en maakt de weg vrij voor nieuwe lagedrukgebied die vanaf vrijdag weer over onze regio trekken.

Vanaf dan begint de luchtdruk boven Scandinavië ook te stijgen waarbij de lagedrukgebieden in de loop van het weekeind en begin volgende week naar een zuidelijke koers gedwongen worden en koude lucht vanuit een intussen winters en ijskoud Scandinavië aan een tocht naar het zuiden begint. Rond Sinterklaas zou die koude winterse lucht ons dan toch eventueel kunnen bereiken. In de nieuwe pluimberekening is de steun voor dit scenario serieus toegenomen, naar ongeveer een fifty-fifty verdeling. Ook de operationele run zit vandaag bij de koude oplossingen. Voor het noorden van Nederland liggen de kaarten duidelijker op tafel. Die zouden wel degelijk (tijdelijk) in de koude winterlucht terechtkomen. Of die koude lucht ook tot bij ons geraakt, is nog geen zekere zaak. Het dubbeltje kan letterlijk beide kanten op vallen, maar dat het spannend wordt, is zeker. Op langere termijn wordt de depressie-activiteit op de oceaan steeds opdringerig, maar ook daar zien we toch in de pluim nog steeds een aantal andere oplossingen.

Het meest waarschijnlijke scenario op langere termijn is nu: eerst twee zeer zachte dagen (vandaag en morgen), daarna tijdelijk kouder weer om in het weekeind weer wat zachtere temperaturen te krijgen. Vanaf maandag zou het dan kouder kunnen worden met een fifty-fifty kans op enkele winterse dagen. Mogelijk wordt het daarbij tijdelijk wat winters, maar dat is absoluut nog niet zeker. We volgen dit van heel nabij verder op. Tegen eind volgende week zou het dan waarschijnlijk weer warmer worden. Eén ding is echter wél zeker: het gaat de komende dagen nog zeer veel regenen en dat is geen goed nieuws voor de gebieden waar het water nu al tot over de lippen staat, maar ook elders in de regio moet stilaan rekening gehouden worden met mogelijke lokale wateroverlast. Vooral in West-Vlaanderen dan.

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag komt een nieuwe storing aan waarachter zachtere lucht zit. Het gaat in de ochtend dan ook eerst regenen en de temperaturen lopen fors op. We halen daarbij gemakkelijk weer een tiental graden als maxima. Zelfs een 11 is vanmiddag mogelijk. De wind zoekt daarbij weer een zuidwestelijke hoek op en waait matig tot vrij krachtig boven land. Aan zee is die vrij krachtig tot krachtig 5 à 6 Bft, op zee zelfs hard. Er is flink wat wateropzet mogelijk. Er zijn daarbij windstoten van 60 km per uur aan zee, boven land wat minder. Rond en kort na de namiddag komt er een tijdelijke langere droge periode waarbij zelfs mogelijk wat luttele kleine opklaringen doorbreken. Later neemt de bewolking weer toe en gaat het opnieuw beginnen regenen bij tussenpozen.

Ook de nacht naar woensdag verloopt zacht met geleidelijk weer perioden van wat regen of motregen. Vooral na middernacht en tegen morgenochtend kan die regen weer overvloedig worden met zware regenval bij tussenpozen. De minima zijn zeer zacht en zitten rond een 8-9 graden, lokaal mogelijk zelfs nog wat hoger. Het blijft ook hard waaien uit zuidwest, later west tot noordwest tegen de ochtend.

Morgen:

Woensdag is het eerst nog zwaar bewolkt tot betrokken met opnieuw perioden van regen. De temperaturen zijn aanvankelijk nog zacht met een 8-9 graden, maar gaandeweg de dag draait de wind naar een meer noordwestelijke hoek en koelt het af. Uiteindelijk komt die in het noorden terecht en blijft erg hard waaien. Die trekt zelfs nog wat aan met aan zee een krachtige tot harde wind, 6 à 7 Bft en windstoten tot 80 km per uur. Boven land halen die tot 60 à 70 km per uur. Er komen in de loop van de dag ook weer vette buien aanzetten uit het noorden die weer in slagorde over onze regio zullen trekken en vooral in het westen weer erg actief kunnen zijn. Geen goed nieuws voor de al aanwezige wateroverlast daar.

Uiteindelijk draait de wind in de nacht naar donderdag naar het noorden en komen we weer in koelere lucht terecht waarin zich buien blijven vormen. Die kunnen weer een licht winters karakter krijgen. Het koelt dan af naar 4 tot 6 graden.

Overmorgen:

Donderdag staat weer in het teken van buien. Die worden met een naar noordwest tot noord draaiende wind vanuit het noorden aangevoerd. De temperaturen gaan weer omlaag en dalen weer naar een 5 à 8 graden. De buien kunnen weer fel zijn en ook winters van karakter. De wind neemt af, maar waait nog altijd stevig uit het noorden, zeker aan zee.

Later wordt het droger en in de nacht naar vrijdag verdwijnen de buien. De bewolking neemt wel weer toe op nadering van een volgende storing.

Later:

Vrijdag volgt … alweer regen van een nieuwe regenzone die weer voor intense perioden met regen kan zorgen. Het wordt dan weer wat zachter.

Samenvatting:

Vandaag start met regen, daarna volgt een drogere periode rond de middag. Later vanmiddag kan het weer gaan regenen. Maxima rond 10-11 graden bij een sterk aanwakkerende zuidwestelijke wind. Die kan uithalen tot rond 50 à 60 km per uur. Het blijft uitkijken in de gebieden met wateroverlast voor nog meer problemen want ook de komende dagen wordt er nog veel extra neerslag verwacht!

Geert, dinsdag 30 november, 06.50 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Vergeet-me-nietjes: wat een hemelsblauwe bloemetjes zijn het toch: