DI

05/07/2024

Weertype

Weertype

11° | 17°

80 %

Windrichting

3 bft
We zien op de weerkaarten een complex lagedrukgebied dat zich uitstrekt van over Frankrijk tot [...]
Lees verder

WO

8 mei

Weertype

Weertype

10° | 16°

15 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het aanvankelijk zwaar bewolkt tot betrokken. Een zwakke storing trekt nog van noord [...]
Lees verder

DO

9 mei

Weertype

Weertype

| 18°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag is een mooie dag. De zon speelt volop mee al zijn er ook overdag geleidelijk ook wel [...]
Lees verder

VR

10 mei

Weertype

Weertype

| 21°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag wordt het nog beter. Een zwakke noordoostelijke tot zelfs oostelijke wind voert zachter [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zitten nog steeds in een noordelijke stroming tussen enerzijds een flink hogedrukgebied op de Atlantische Oceaan en anderzijds een lagedrukgebied met centrum boven Oost-Europa. Het kleinere laag dat ons het voorbije weekend een waar waterballet bezorgde, is intussen van de kaarten verdwenen, maar in haar slipstream vinden we wel nog steeds een buientrein terug die vooral nog het westen van de regio in eerste instantie nog een reeks buien kan geven bovenop de reeds astronomische hoeveelheden van de voorbije 24 tot 48 uur. Vervolgens krijgen we later vandaag met een tijdelijke trekrug te maken die de buiigheid tijdelijk zal onderdrukken. Deze wordt echter snel gevolgd door een nieuw warmtefront van een volgend lagedrukgebied. Dat front trekt komende avond en nacht al binnen en blijft vervolgens op dinsdag en woensdag wat treuzelen in onze buurt. Pas later op woensdag trekt dan het koufront van dat nieuwe laag door onze omgeving waarna we dan donderdag en vrijdag weer in een nieuwe noordelijke stroming terechtkomen met koele lucht en alweer tal van buien. Ook in het weekeind blijven we dan in wat koelere lucht zitten. Na het weekeind zijn de vooruitzichten nog altijd niet zeker. Het meest plausibele scenario is nog steeds net als gisteren een overgang naar een stevige westcirculatie, maar zoals je in de pluim kan zien, zijn er ook nog altijd koelere oplossingen. Die lijken iets minder geworden te zijn ten opzichte van gisteren, maar er zijn zeker nog voldoende koudere oplossingen aanwezig om een slag om de arm te houden wat betreft de vooruitzichten na het weekeind. De pluim waaiert nog steeds teveel alle richtingen op om met zekerheid te kiezen voor het ene of het andere scenario. Een westelijke circulatie is weliswaar het meest waarschijnlijke, maar het kan ook anders uitdraaien. We wachten de komende dagen af om meer zekerheid in de verwachtingen op lange termijn te zien.

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt een rustiger dag. Er zijn zeker nog een aantal verspreide buien mogelijk, vooral aan de kust en in de Westhoek. Daar kan vanochtend zeker nog een aantal erg felle buien vallen waarbij in die regio nog een flinke scheut water kan bijvallen. Ook elders zitten nog wat verspreide buien, maar die zijn minder actief. De meest actieve exemplaren gaan er dan later vanochtend toch snel uit en het wordt droger. De ochtend start verder koud met zeker landinwaarts temperaturen rond het vriespunt of het scheelt niet veel. Vooral in Oost-Vlaanderen vriest het ook op vele plekken aan de grond. Op de hoogste heuvels van de regio ligt hier en daar zelfs wat winterse neerslag en start de dag nog net iets koeler. Overdag lopen de temperaturen geleidelijk aan op. De maxima zitten rond een koele 6 graden. Vanmiddag is het tijdelijk droger met zelfs kans op enkele opklaringen. Lang zal die betere periode zeker niet duren. In de loop van de dag draait de wind terug naar een westelijke hoek en nog later vanmiddag neemt de bewolking geleidelijk aan weer toe.

In de nacht naar dinsdag komt een regenzone dichterbij en zijn er weer perioden met regen bij minima rond een oplopende 6-7 graden, tegen dinsdagochtend gaan we zelfs naar een tiental graden toe.

Morgen:

Morgen komt een nieuwe storing aan waarachter zachtere lucht zit. Het gaat regenen en de temperaturen lopen fors op. We halen daarbij gemakkelijk weer een tiental graden als maxima. De wind zoekt dan weer een zuidwestelijke hoek op en waait matig tot vrij krachtig. In de namiddag komt er een tijdelijke langere droge periode waarbij zelfs mogelijk wat opklaringen doorbreken. De maxima kunnen zelfs tot een 11 graden oplopen.

Ook de nacht naar woensdag verloopt zacht met geleidelijk weer perioden van wat regen of motregen.

Overmorgen:

Woensdag is het nog zwaar bewolkt tot betrokken met opnieuw perioden van regen. De temperaturen zijn aanvankelijk nog zacht met een 10-11 graden, maar gaandeweg de dag draait de wind naar een meer noordwestelijke hoek en koelt het af.

Uiteindelijk draait de wind in de nacht naar donderdag naar het noorden en komen we weer in koelere lucht terecht waarin zich weer buien gaan vormen.

Later:

Donderdag staat weer in het teken van buien. Die worden met een naar noordwest tot noord draaiende wind vanuit het noorden aangevoerd. De temperaturen gaan weer omlaag en dalen weer naar een 5 à 8 graden. De buien kunnen weer fel zijn.

Samenvatting:

Er vallen vandaag eerst nog verspreide buien, maar aan de Westkust en in de Westhoek zijn dat nog tal van zware buien. Geleidelijk aan verdwijnen die en krijgen we vanmiddag een tijdelijk drogere periode. De dag start verder koud met lokale gladheid, vooral landinwaarts. Veel meer dan 6-7 graden halen we vanmiddag niet. Vanavond en vannacht volgt alweer nieuwe regen.

Geert, maandag 29 november, 06.50 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Vergeet-me-nietjes: wat een hemelsblauwe bloemetjes zijn het toch: