ZO

05/19/2024

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart ook vandaag nog steeds niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dag [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

3 bft
Ook morgen blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans o [...]
Lees verder

DI

21 mei

Weertype

Weertype

11° | 21°

70 %

Windrichting

2-3 bft
Dinsdag neemt de bewolking toe met kans op wat regen later op de dag. Het blijft wel zacht met [...]
Lees verder

WO

22 mei

Weertype

Weertype

15° | 18°

100 %

Windrichting

3-4 bft
Voor woensdag blijft het spannend. Enkele modellen, waaronder ook het Europese, tonen een nieuw [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een complex lagedrukgebied boven het oosten en noorden van Europa stuurt ons weer aan. De sturende kern ligt in de buurt van de Baltische Staten. In dit laag heeft zich intussen ook weer een nieuwe actieve randstoring ontwikkeld die via de Noordzee richting Denemarken trekt en daarna ook naar de Baltische Staten. Het warmtefront van dit nieuwe laag heeft ons al lang verlaten, maar het koufront trekt vanochtend snel door onze regio. Daarachter komt dan nog een backbend-occlusie die vanavond doortrekt. Op de Atlantische Oceaan vinden we nog steeds een sterk hogedrukgebied terug dat zich richting IJsland uitbreidt, waardoor we dan na de passage van die fronten morgen opnieuw in een stevige noordelijke stroming terechtkomen. Die voert koudere lucht aan waarbij er opnieuw tal van buien gevormd worden boven het warme Noordzeewater. Tegen vrijdag trekt het Atlantisch hoog zich vervolgens terug en maakt de weg vrij voor nieuwe lagedrukgebieden die vanaf vrijdag en in het weekeind weer over onze regio trekken.

Vanaf dan begint de luchtdruk boven Scandinavië ook te stijgen waarbij de lagedrukgebieden in de loop van het weekeind en begin volgende week naar een zuidelijke koers gedwongen worden en koude lucht vanuit een intussen winters en ijskoud Scandinavië aan een tocht naar het zuiden begint. Na het weekeind en rond Sinterklaas zou die koude winterse lucht ons dan toch eventueel kunnen bereiken. Gisteren zagen we in de pluimberekening dat de steun voor dit scenario serieus was toegenomen, naar ongeveer een fifty-fifty verdeling. Ook de operationele run zat toen bij de koude oplossingen. Vandaag is dat opnieuw omgekeerd en is de steun hiervoor weer minder geworden, waarbij de operationele run weer bij de zachtere oplossingen zit. Het blijft dus erg onduidelijk wat het precies zal worden, maar aangezien het Europese model ook weinig steun vindt bij andere modellen, gaan we ervan uit dat we tijdelijk begin volgende week wat koelere lucht krijgen, maar dat daarna de westelijke stroming met zachtere lucht opnieuw snel de overhand zal nemen zonder dat het extreem zacht wordt. We zitten daarbij de hele komende periode telkens op het strijdvlak tussen zachtere en koudere lucht waarbij er geregeld forse neerslagsommen kunnen vallen.

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is het eerst nog zwaar bewolkt tot betrokken met opnieuw perioden van regen. Die is wel minder intens dan eerst voorzien (gelukkig voor de gebieden waar het water al hoog staat). De temperaturen zijn aanvankelijk nog zacht met een 8-9 graden, maar gaandeweg de dag draait de wind naar een meer noordwestelijke hoek en koelt het af. Uiteindelijk komt die in het noorden terecht en blijft erg hard waaien. Die trekt zelfs nog wat aan met aan zee een krachtige tot harde wind, 6 à 7 Bft en windstoten tot 80 km per uur. Boven land halen die tot 60 à 70 km per uur. Er komen in de loop van de latere middag ook weer vette buien aanzetten uit het noorden die weer in slagorde over onze regio zullen trekken en vooral in het westen weer erg actief kunnen zijn. Geen goed nieuws voor de al aanwezige wateroverlast daar.

Uiteindelijk draait de wind in de nacht naar donderdag naar het noorden en komen we weer in koelere lucht terecht waarin zich buien blijven vormen. Die kunnen weer een licht winters karakter krijgen. Het koelt dan af naar 3-4 tot 6 graden.

Morgen:

Morgen staat weer in het teken van buien. Die worden met een naar noordwest tot noord draaiende wind vanuit het noorden aangevoerd. De temperaturen gaan weer omlaag en dalen weer naar een 5 à 6 graden. De buien kunnen weer fel zijn en ook winters van karakter. De wind neemt af, maar waait nog altijd stevig uit het noorden, zeker aan zee.

Later wordt het droger en in de nacht naar vrijdag verdwijnen de buien. De bewolking neemt wel weer toe op nadering van een volgende storing.

Overmorgen:

Vrijdag volgt … alweer regen van een nieuwe regenzone die weer voor intense perioden met regen kan zorgen. Het wordt dan weer wat zachter. Er kan op vrijdag weer een flinke scheut water gaan vallen op passage van een actief front. Ook de wind trekt weer wat aan en wordt tijdelijk weer zuidwest tot west.

Later:

Het weekeind wordt al even wisselvallig als de weekperiode. Storingen en buien volgen elkaar telkens snel op en zorgen steeds voor de nodige neerslag. De temperaturen zijn op zaterdag tijdelijk wat hoger, maar tegen zondag koelt het weer af.

Samenvatting:

We hebben vandaag een wisselvallige dag te pakken met vooral veel wind. Die kan aan zee krachtig worden met uitschieters tot 70 à 80 km per uur, boven land tot rond 60 km per uur. Die wind draait ook geleidelijk naar west tot noordwest, vanavond naar noord. De ochtend start met wat verspreide regen, dan volgt een drogere periode, maar in de latere middag komen nieuwe perioden met regen en buien binnen. Maxima rond 8-9 graden in de ochtend. Overdag dalen de temperaturen geleidelijk wat.

Geert, woensdag 01 december, 06.35 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Vergeet-me-nietjes: wat een hemelsblauwe bloemetjes zijn het toch: