DI

05/07/2024

Weertype

Weertype

11° | 17°

80 %

Windrichting

3 bft
We zien op de weerkaarten een complex lagedrukgebied dat zich uitstrekt van over Frankrijk tot [...]
Lees verder

WO

8 mei

Weertype

Weertype

10° | 16°

15 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het aanvankelijk zwaar bewolkt tot betrokken. Een zwakke storing trekt nog van noord [...]
Lees verder

DO

9 mei

Weertype

Weertype

| 18°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag is een mooie dag. De zon speelt volop mee al zijn er ook overdag geleidelijk ook wel [...]
Lees verder

VR

10 mei

Weertype

Weertype

| 21°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag wordt het nog beter. Een zwakke noordoostelijke tot zelfs oostelijke wind voert zachter [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een actief lagedrukgebied zorgde gisteren en de voorbije nacht al voor flink wat regen en buien en ligt vanochtend nog steeds met kern pal in onze buurt. Een tweede kern van dit sturende laag ligt in de buurt van de Duitse Bocht. Rond dat laag zitten diverse troggen, losse buien en buienlijnen die in slagorde één voor één over onze regio trekken vanuit het noorden. Daarbij zijn regionaal al enorme neerslagsommen gevallen en dat gaat nog wel even zo door. Aan de westkant van dit laag staat ook een flink windveld wat vooral aan zee (met aanvankelijk een voorkeur voor de Westkust) voor flink wat wind zorgt. Dit laag brengt koudere lucht met zich mee zodat ok vandaag nog steeds een eventuele winterse bui best tot de mogelijkheden behoort. Op de Atlantische Oceaan vinden we een uit de kluiten gewassen hogedrukgebied terug. Dat blijft daar min of meer liggen. Na het weekeind verdwijnt het lagedrukgebied geleidelijk van de weerkaarten terwijl het Atlantische hoog zich dan wat zuidelijker terugtrekt. Daardoor komt op de oceaan de weg vrij voor een (eerst vrij noordelijke) westcirculatie die volgende week meer en meer onder stoom geraakt. Daardoor lopen de temperaturen vanaf dinsdag weer op en wordt het ook bijzonder wisselvallig met regelmatig forse neerslaghoeveelheden en ook meer wind. We komen dan later afwisselend in wat koelere en weer wat zachtere lucht terecht. De pluim laat dat duidelijk zien. Daarbij zal ook de komende week klets- en kletsnat verlopen met dikwijls overvloedige neerslaghoeveelheden. Op lange termijn is er in de pluim wel iets om in het achterhoofd te houden. Terwijl de operationele run kiest voor een uit de hand lopende westcirculatie, is er toch vanaf Sinterklaas ook een winters cluster in de pluim te zien. De kans dat dit uitkomt, is klein, maar aangezien meerdere leden hiervoor kiezen, is het toch iets om met een schuin oog in de gaten te houden en even te kijken of dit cluster de komende 24 tot 48 uur steun krijgt dan wel verdwijnt uit de pluim. Als het verdwijnt, zijn we waarschijnlijk tot diep in december vertrokken met een stevige westcirculatie …

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag vallen er buien, heel veel buien. Er zijn er de voorbije 12 tot 24 uur al héél veel gevallen met lokaal al tientallen liters water en zelfs plaatselijk al wat overlast, vooral in het zuiden van West-Vlaanderen. Dat gaat vandaag door. In een koele noordelijke stroming worden tal van buien aangevoerd. Een winters exemplaar blijft mogelijk. Dat is dan eventueel wat hagel of een donderklap. Tijdens de felste buien is eventueel ook wat hele natte sneeuw mogelijk. Er zijn weinig of geen (lange) droge perioden te verwachten. De maxima zitten opnieuw rond 6-7 graden, landinwaarts wat lager. De noordelijke wind waait vooral aan zee en met voorkeur voor de westkust vrij krachtig tot krachtig. In de loop van de dag schuift dit windveld ook meer naar de Oostkust toe en ook landinwaarts komt er later meer wind te staan. Tegen de avond neemt die dan weer af.

In de nacht naar maandag wordt het landinwaarts droger en verdwijnen de buien. Daar zou het in de brede opklaringen een graadje kunnen vriezen met lokale gladheid tot gevolg want de wegen liggen er doordrenkt bij. Aan zee blijven buien mogelijk en die kunnen daar winters zijn.

Morgen:

Morgen wordt een rustiger dag. Er zijn zeker nog een aantal verspreide buien mogelijk, vooral aan de kust, maar de meest actieve exemplaren gaan er dan toch snel uit en het wordt droger. De maxima zitten rond een koele 5-6 graden. In de loop van de dag draait de wind terug naar een westelijke hoek en neemt de bewolking geleidelijk aan toe. Tegen de late middag zou er alweer wat lichte regen kunnen vallen.

In de nacht naar dinsdag komt een regenzone dichterbij en zijn er weer perioden met regen bij minima rond een oplopende 6-7 graden, tegen dinsdagochtend gaan we zelfs naar een tiental graden toe.

Overmorgen:

Dinsdag komt een nieuwe storing aan waarachter zachtere lucht zit. Het gaat regenen en de temperaturen lopen fors op. We halen daarbij gemakkelijk weer een tiental graden als maxima. De wind zoekt dan weer een zuidwestelijke hoek op en waait matig tot vrij krachtig.

Na de regen volgen in de nacht naar woensdag nog een aantal buien bij een naar west tot noordwest draaiende wind.

Later:

Woensdag staat weer in het teken van buien. Die worden met een naar noordwest tot noord draaiende wind vanuit het noorden aangevoerd. De temperaturen gaan weer omlaag en dalen weer naar een 5 à 8 graden.

Samenvatting:

Buien! Buien en nog eens buien vandaag. Die kunnen lokaal overvloedige neerslag veroorzaken, zelfs met lokaal wat wateroverlast. De buien gaan de hele dag door en kunnen zeer intens zijn, mogelijk zelfs wat winters van karakter. Het is waterkoud met maxima rond 6-7 graden. Aan zee waait het daarbij vrij krachtig tot krachtig uit het noorden, landinwaarts wat minder hard. Vanavond en vannacht gaan de buien aan zee door, maar landinwaarts klaart het op en kan het lichtjes gaan vriezen met kans op algemene gladheid!

Geert, zondag 28 november, 10.10 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Vergeet-me-nietjes: wat een hemelsblauwe bloemetjes zijn het toch: