DI

05/07/2024

Weertype

Weertype

11° | 17°

80 %

Windrichting

3 bft
We zien op de weerkaarten een complex lagedrukgebied dat zich uitstrekt van over Frankrijk tot [...]
Lees verder

WO

8 mei

Weertype

Weertype

10° | 16°

15 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het aanvankelijk zwaar bewolkt tot betrokken. Een zwakke storing trekt nog van noord [...]
Lees verder

DO

9 mei

Weertype

Weertype

| 18°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag is een mooie dag. De zon speelt volop mee al zijn er ook overdag geleidelijk ook wel [...]
Lees verder

VR

10 mei

Weertype

Weertype

| 21°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag wordt het nog beter. Een zwakke noordoostelijke tot zelfs oostelijke wind voert zachter [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een actief lagedrukgebied zorgde gisteren al voor flink wat regen en buien en ligt vanochtend met kern in de buurt van het Kanaal. Rond dat laag zitten diverse secundaire kernen waaromheen telkens buienlijnen trekken. De precieze ligging en koers van deze systemen is ondanks de korte termijn waarover we spreken helemaal nog niet duidelijk en zal in het weekeind vooral een zaak van nowcasten worden. Het is best mogelijk dat we een aantal van deze zeer actieve buienlijnen pal boven ons hoofd krijgen, maar voor hetzelfde geld blijven ze net buiten ons aandachtsgebied en valt het weer beter mee. Het hoofdlaag trekt vandaag wel snel verder weg over Frankrijk en vult daar op. Aan de westkant van dit laag staat ook een flink windveld wat later vandaag en vannacht van het westen uit over ons zal schuiven. In elk geval brengt het laag wel koudere lucht met zich mee zodat een eventuele winterse bui best tot de mogelijkheden behoort. Op de Atlantische Oceaan vinden we een uit de kluiten gewassen hogedrukgebied terug. Dat blijft daar min of meer liggen. Na het weekeind verdwijnt het lagedrukgebied geleidelijk van de weerkaarten terwijl het Atlantische hoog zich dan wat zuidelijker terugtrekt. Daardoor komt op de oceaan de weg vrij voor een (eerst vrij noordelijke) westcirculatie die volgende week meer en meer onder stoom geraakt. Daardoor lopen de temperaturen vanaf dinsdag weer op en wordt het ook bijzonder wisselvallig met regelmatig forse neerslaghoeveelheden en ook meer wind. We komen dan later afwisselend in wat koelere en weer wat zachtere lucht terecht. De pluim laat dat duidelijk zien:

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt een erg wisselvallige dag. Intussen is duidelijk dat het sturende laag wat ons gisteren het regenachtige weer bezorgde, boven het Kanaal is aangekomen. Van daaruit trekt het verder Frankrijk binnen en lost daar later geleidelijk op. Een regengebied dat rond dit kleine laag zit, kan vanochtend vroeg nog net het westen van de regio beïnvloeden. Die regen trekt snel weg. Vanuit het noorden komen in de loop van de dag nog gebieden met regen en buien onze kant op. Het weerbeeld kan dan ook erg wisselen van plek tot plek en van moment tot moment. Er zijn zowel brede opklaringen mogelijk, vooral vanochtend, als perioden met intense buien en regengebieden, vooral vanmiddag dan. Gaandeweg de dag zal ook de wind aantrekken. In de ochtend is die nog zwak en veranderlijk, later vandaag trekt die aan uit een noordelijke richting en kan aan zee zelfs vrij krachtig tot krachtig gaan worden. We halen maximaal maar een 6 graden. Sommige buien kunnen zeker later vandaag een winters karakter krijgen met kans op stofhagel, hagel, een donderklap of zelfs wat natte of smeltende sneeuw.

Ook in de nacht naar zondag is er kans op wat lichte winterse neerslag. Zeker de hogere delen van onze regio, met name de Vlaamse Ardennen, moeten dan rekening houden met toch mogelijk enkele meer winterse buien. Daar bestaat de kans op eventuele gladheid, elders zijn de buien ook licht winters van karakter, maar dat is dan hagel, stofhagel of wat kletsnatte sneeuw. In de Vlaamse Ardennen en zeker op de hoogste toppen zou het tijdelijk om wat sneeuw kunnen gaan. De minima liggen tussen een 1-2 en 3-4 graden, afhankelijk van de opklaringen. Aan de grond kan het tijdens opklaringen overal vriezen. Er is dus kans op lokale gladheid. Landinwaarts is het ook kouder dan aan zee. Zowel overdag als in de nacht is de wind uit een noordelijke richting afkomstig en zeker tijdens en rond buien kan die nog fors uithalen.

Morgen:

Morgen zien we een vergelijkbaar weerbeeld. In den koele noordelijke stroming worden buien aangevoerd, alleen zullen we ook dan moeten nowcasten wat betreft de intensiteit en de hoeveelheid van de buien. Een winters exemplaar blijft mogelijk. De maxima zitten opnieuw rond 6-7 graden, landinwaarts wat lager. De noordelijke wind neemt wel duidelijk in kracht af.

In de nacht naar maandag zou het in de brede opklaringen een graadje kunnen vriezen met lokale gladheid tot gevolg. Ook dan blijft een – winterse – (sneeuw)bui mogelijk zodat het zeker op de hogere delen van de regio wel eens lokaal wit zou kunnen worden tegen de ochtend. Het is uitkijken voor mogelijke gladheid.

Overmorgen:

Maandag wordt een rustiger dag. Er zijn zeker nog een aantal verspreide buien mogelijk, maar de meest actieve exemplaren gaan er dan toch snel uit en het wordt droger. De maxima zitten rond een koele 5-6 graden. In de loop van de dag draait de wind terug naar een westelijke hoek en neemt de bewolking geleidelijk aan toe.

Later:

Dinsdag komt een nieuwe storing aan waarachter zachtere lucht zit. Het gaat regenen en de temperaturen lopen fors op. We halen later op de dag zelfs weer gemakkelijk een tiental graden.

Samenvatting:

Vandaag toont een heel wisselend beeld van plaats tot plaats en van moment tot moment. Er zijn plekken met brede opklaringen terwijl het op andere plaatsen regent. In de loop van de middag komt er meer wind, zeker aan zee. Er gaan dan ook geleidelijk (felle) buien vallen die winters van karakter kunnen zijn. Ook vanavond en vannacht kunnen winterse buien vallen. De maxima zitten rond een 6-tal graden.

Geert, zaterdag 27 november, 09.20 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

We grijpen in de minuut van deze week even terug naar de hoogzomer: