DI

05/07/2024

Weertype

Weertype

11° | 17°

80 %

Windrichting

3 bft
We zien op de weerkaarten een complex lagedrukgebied dat zich uitstrekt van over Frankrijk tot [...]
Lees verder

WO

8 mei

Weertype

Weertype

10° | 16°

15 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het aanvankelijk zwaar bewolkt tot betrokken. Een zwakke storing trekt nog van noord [...]
Lees verder

DO

9 mei

Weertype

Weertype

| 18°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag is een mooie dag. De zon speelt volop mee al zijn er ook overdag geleidelijk ook wel [...]
Lees verder

VR

10 mei

Weertype

Weertype

| 21°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag wordt het nog beter. Een zwakke noordoostelijke tot zelfs oostelijke wind voert zachter [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een erg actief lagedrukgebied is via de Britse Eilanden onderweg naar de Noordzee en komt dit weekend in onze buurt voor anker te liggen. Het laag heeft een eerst front met zich mee dat later vandaag onze regio zal binnentrekken. Vervolgens krijgen we in het weekend te maken met een aantal secundaire kernen van dit laag waaromheen telkens buienlijnen trekken. De precieze ligging en koers van deze systemen is ondanks de korte termijn waarover we spreken helemaal nog niet duidelijk en zal in het weekeind vooral een zaak van nowcasten worden. Het is best mogelijk dat we een aantal van deze zeer actieve buienlijnen pal boven ons hoofd krijgen, maar voor hetzelfde geld blijven ze net buiten ons aandachtsgebied en valt het weer beter mee. Daar is op dit ogenblik nog niet veel zinnigs over te zeggen. In elk geval brengt het laag wel koudere lucht met zich mee zodat een eventuele winterse bui best tot de mogelijkheden behoort. Op de Atlantische Oceaan vinden we een uit de kluiten gewassen hogedrukgebied terug. Dat blijft daar min of meer liggen. Na het weekeind verdwijnt het lagedrukgebied geleidelijk van de weerkaarten terwijl het Atlantische hoog zich dan wat zuidelijker terugtrekt. Daardoor komt op de oceaan de weg vrij voor een (eerst vrij noordelijke) westcirculatie die volgende week meer en meer onder stoom geraakt. Daardoor lopen de temperaturen vanaf dinsdag weer op en wordt het ook bijzonder wisselvallig met regelmatig forse neerslaghoeveelheden en ook meer wind. We komen dan later afwisselend in wat koelere en weer wat zachtere lucht terecht. De pluim laat dat duidelijk zien:

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag arriveert een veel actiever lagedrukgebied in het Noordzeegebied. Dat zorgt opnieuw voor een zwaar bewolkte tot betrokken dag met een aantrekkende wind uit west tot zuidwest. Aan zee kan die zelfs vrij krachtig worden. Het is daarbij eerst nog droog, maar tegen het eind van de ochtend bereikt een regenzone de kust. Gaandeweg de middag trekken dan vervolgens regengebieden over onze streken waarbij er periodiek neerslag valt. Die kan tijdelijk intens zijn.

In de avond en nacht vallen er buien, mogelijk met een winters karakter. Dat winters karakter bestaat dan uit wat hagel, stofhagel of een natte sneeuwvlok. Zelfs een donderklap is mogelijk, zeker aan zee. De minima zitten rond een 2 tot 4 graden landinwaarts, aan zee iets hoger. Het blijft wel vrij fors waaien uit een noordwestelijke richting tegen dan.

Morgen:

Ook morgen wordt een gure dag. Een lagedrukgebied ligt vlak in de buurt, maar de details van ons weerbeeld zullen daarbij afhangen waar (de verschillende) kern(en) van het laag precies zullen terechtkomen. Dat wordt zeker nog nowcasten. Er is kans op veel neerslag en afhankelijk van de ligging van het laag kan het ook fors waaien. Voor hetzelfde geld echter, ligt het lagedrukgebied morgen voor ons een stuk gunstiger en blijven de meest actieve buien uit onze buurt en krijgen we flinke droge perioden met wat zon. Tijdens buien kan er stofhagel, hagel of onweer voorkomen. Het zal echt nowcasten zijn en morgen kijken hoe de zaak in elkaar steekt en evolueert. Mogelijk heeft de neerslag in de loop van het weekeind zelfs een tijdelijk (licht) winters karakter, zeker tijdens buien. De maxima zullen ergens rond 6-7 graden liggen, de minima ongeveer de helft, maar dat kan lager zijn tijdens langere opklaringen.

Ook in de nacht naar zondag is er kans op wat lichte winterse neerslag. Zeker de hogere delen van onze regio, met name de Vlaamse Ardennen, moeten dan rekening houden met toch mogelijk enkele meer winterse buien. Daar bestaat de kans op eventuele gladheid, elders zijn de buien ook licht winters van karakter, maar dat is dan hagel, stofhagel of wat kletsnatte sneeuw. In de Vlaamse Ardennen en zeker op de hoogste toppen zou het tijdelijk om wat sneeuw kunnen gaan. De minima liggen tussen een 1-2 en 3-4 graden, afhankelijk van de opklaringen. Landinwaarts is het ook kouder dan aan zee. Zowel overdag als in de nacht is de wind uit een noordelijke richting afkomstig en zeker tijdens en rond buien kan die nog fors uithalen.

Overmorgen:

Zondag zien we een vergelijkbaar weerbeeld als op zaterdag. In den koele noordelijke stroming worden buien aangevoerd, alleen zullen we ook dan moeten nowcasten wat betreft de intensiteit en de hoeveelheid van de buien. Een winters exemplaar blijft mogelijk. De maxima zitten opnieuw rond 6-7 graden, landinwaarts wat lager.

In de nacht naar maandag zou het in de brede opklaringen een graadje kunnen vriezen met lokale gladheid tot gevolg.

Later:

Maandag wordt een rustiger dag. Er zijn zeker nog een aantal verspreide buien mogelijk, maar de meest actieve exemplaren gaan er dan toch snel uit en het wordt droger. De maxima zitten rond een koele 5-6 graden. In de loop van de dag draait de wind terug naar een westelijke hoek en neemt de bewolking geleidelijk aan toe.

Samenvatting:

De bewolking neemt vandaag snel toe, gevolgd door regen die in de loop van de late ochtend inzet vanaf de kust. Vanmiddag regent het dan overal. De maxima halen een 6 tot 8 graden bij een aantrekkende zuidwestelijke wind die zeker aan zee vrij krachtig tot krachtig kan worden.

Geert, vrijdag 26 november, 06.40 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

We grijpen in de minuut van deze week even terug naar de hoogzomer: