DI

05/07/2024

Weertype

Weertype

11° | 17°

80 %

Windrichting

3 bft
We zien op de weerkaarten een complex lagedrukgebied dat zich uitstrekt van over Frankrijk tot [...]
Lees verder

WO

8 mei

Weertype

Weertype

10° | 16°

15 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het aanvankelijk zwaar bewolkt tot betrokken. Een zwakke storing trekt nog van noord [...]
Lees verder

DO

9 mei

Weertype

Weertype

| 18°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag is een mooie dag. De zon speelt volop mee al zijn er ook overdag geleidelijk ook wel [...]
Lees verder

VR

10 mei

Weertype

Weertype

| 21°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag wordt het nog beter. Een zwakke noordoostelijke tot zelfs oostelijke wind voert zachter [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een sterk Atlantisch hogedrukgebied trekt zich geleidelijk aan terug op de oceaan en maakt de weg vrij voor lagedrukgebieden die vanuit het noorden met hun fronten tot bij ons geraken. Vanochtend trekt een eerste reeks zwakke fronten daarbij van noord naar zuid door onze streken. Die fronten zijn verbonden aan een eerder zwak lagedrukgebied boven Scandinavië. We krijgen vervolgens dan een overgang naar een meer guur weerbeeld de komende dagen met vrij koele temperaturen en regelmatig perioden van regen en meer wind. Dat eerste laag wordt tegen vrijdag / zaterdag gevolgd door een actief lagedrukgebied dat op zaterdag vlak in onze buurt komt te liggen met perioden van soms intense neerslag. Dit laag brengt ook weer koele polaire lucht naar het zuiden waarin zelfs eventueel wat winters getinte buien zouden kunnen vallen. Deze afkoeling is duidelijk in de pluim te zien. Vooral naar het weekeind toe lijkt het echt wel heel wisselvallig te gaan worden. In de loop van volgende week wordt de stroming dan weer geleidelijk aan zachter en neigen we zelfs naar een westcirculatie toe. Dit wordt door veel leden in de pluim ondersteund:

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag blijft het in de ochtend zwaar bewolkt tot betrokken. Er trekt in de vroege ochtend een eerste front doorheen onze regio, op de voet gevolgd door een tweede. Er kan dan ook af en toe wat regen vallen, maar veel lijkt het allemaal niet worden. Hierna komen we vanmiddag opnieuw in drogere en heldere polaire lucht terecht. De hemel trekt dan open en we krijgen dan weer brede opklaringen te zien. Het blijft rond een 8 à 9 graden overdag. Misschien net tot een graad of 10 aan de kust. De wind draait daarbij naar west tot noordwest en gaat overdag wat harder waaien.

In de nacht naar vrijdag is het een mix van wolken en opklaringen. Daarbij krijgen we eerst best nog wel brede opklaringen waarbij de minima tijdelijk naar een 3-4 graden kunnen zakken. Later in de nacht neemt de bewolking opnieuw toe en lopen de minima weer een graadje op.

Morgen:

Morgen arriveert een veel actiever lagedrukgebied in het Noordzeegebied. Dat zorgt opnieuw voor een zwaar bewolkte tot betrokken dag met een aantrekkende wind uit west tot zuidwest. Aan zee kan die zelfs vrij krachtig worden. Gaandeweg de middag trekken dan vervolgens regengebieden over onze streken waarbij er periodiek neerslag valt. Die kan tijdelijk intens zijn.

In de avond en nacht vallen er buien, mogelijk met een winters karakter. Dat winters karakter bestaat dan uit wat hagel, stofhagel of een natte sneeuwvlok. De minima zitten rond een 2 tot 4 graden landinwaarts, aan zee iets hoger.

Overmorgen:

Ook zaterdag wordt een gure dag. Een lagedrukgebied ligt vlak in de buurt, maar de details van ons weerbeeld zullen daarbij afhangen waar (de verschillende) kern(en) van het laag precies zullen terechtkomen. Dat wordt zeker nog nowcasten. Er is kans op veel neerslag en afhankelijk van de ligging van het laag kan het ook fors waaien. Mogelijk heeft de neerslag in de loop van het weekeind zelfs een tijdelijk (licht) winters karakter, zeker tijdens buien. De maxima zullen ergens rond 6-7 graden liggen, de minima ongeveer de helft, maar dat kan lager zijn tijdens langere opklaringen.

Ook in de nacht naar zondag is er kans op wat lichte winterse neerslag. Zeker de hogere delen van onze regio, met name de Vlaamse Ardennen, moeten dan rekening houden met toch mogelijk enkele meer winterse buien. Daar bestaat de kans op eventuele gladheid, elders zijn de buien ook licht winters van karakter, maar dat is dan hagel, stofhagel of wat kletsnatte sneeuw. In de Vlaamse Ardennen en zeker op de hoogste toppen zou het tijdelijk om wat sneeuw kunnen gaan.

Later:

Zondag zien we een vergelijkbaar weerbeeld als op zaterdag. In den koele noordelijke stroming worden buien aangevoerd, alleen zullen we moeten nowcasten wat betreft de intensiteit en de hoeveelheid van de buien. Een winters exemplaar blijft mogelijk. De maxima zitten opnieuw rond 6-7 graden, landinwaarts wat lager.

In de nacht naar maandag zou het in de brede opklaringen een graadje kunnen vriezen met lokale gladheid tot gevolg.

Samenvatting:

Vandaag start grijs met wat verspreide regen in de (eerste helft van) de ochtend. Vanmiddag is het droog geworden en komen er geleidelijk enkele (brede) opklaringen binnen. Maxima van 10 graden aan zee tot 8 à 9 landinwaarts bij een matige, aan zee soms vrij krachtige naar noordwest tot west draaiende wind.

Geert, donderdag 25 november, 06.40 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

We grijpen in de minuut van deze week even terug naar de hoogzomer: