DI

05/07/2024

Weertype

Weertype

11° | 17°

80 %

Windrichting

3 bft
We zien op de weerkaarten een complex lagedrukgebied dat zich uitstrekt van over Frankrijk tot [...]
Lees verder

WO

8 mei

Weertype

Weertype

10° | 16°

15 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het aanvankelijk zwaar bewolkt tot betrokken. Een zwakke storing trekt nog van noord [...]
Lees verder

DO

9 mei

Weertype

Weertype

| 18°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag is een mooie dag. De zon speelt volop mee al zijn er ook overdag geleidelijk ook wel [...]
Lees verder

VR

10 mei

Weertype

Weertype

| 21°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag wordt het nog beter. Een zwakke noordoostelijke tot zelfs oostelijke wind voert zachter [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een ster Atlantisch hogedrukgebied heeft aanvankelijk nog een uitloper tot over onze omgeving. Dat zorgt vandaag voor rustig en zwaar bewolkt tot betrokken weer. We zitten daarbij in een erg vochtige luchtsoort gevangen die voorlopig geen kant op kan. In de tweede helft van de week trekt het hoog zich verder terug op de oceaan en maakt de weg vrij voor lagedrukgebieden die vanuit het noorden met hun fronten tot bij ons geraken. We krijgen dan een overgang naar een guur weerbeeld met vrij koele temperaturen en regelmatig perioden van regen en meer wind. Een eerste laag trekt met haar fronten in de loop van donderdag al over ons heen. Dat eerste laag wordt tegen vrijdag / zaterdag gevolgd door een actief lagedrukgebied dat op zaterdag vlak in onze buurt komt te liggen met perioden van soms intense neerslag. Dit laag brengt ook weer koele polaire lucht naar het zuiden waarin zelfs eventueel wat winters getinte buien zouden kunnen vallen. Deze afkoeling is duidelijk in de pluim te zien. Vooral naar het weekeind toe lijkt het echt wel heel wisselvallig te gaan worden. In de loop van volgende week wordt de stroming dan weer geleidelijk aan zachter en neigen we zelfs naar een westcirculatie toe. Dit wordt door veel leden in de pluim ondersteund:

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Morgen is het net als gisteren opnieuw zwaar bewolkt tot betrokken met kans op heel lokaal eens wat lichte regen of motregen. De zon komt er zo goed als niet aan te pas of helemaal niet. Het is ook op vele plaatsen een mistige / nevelige start en dat zicht zal maar heel moeizaam verbeteren. Op vele plaatsen blijft de nevel gewoon de hele dag hangen. De maxima zitten daarbij dan vanmiddag rond een 7 tot 9 graden, maar het voelt wel waterkoud aan bij een eerst veranderlijke, later naar noord tot noordwest gedraaide wind die maar zwak waait.

Ook de nacht naar donderdag verloopt zwaar bewolkt tot betrokken met positieve minima van een 6-7 graden. Er vormt zich weer nevel en mist en die kan het zicht plaatselijk behoorlijk beperken.

Morgen:

Morgen blijft het in de ochtend zwaar bewolkt tot betrokken. Er trekt dan een front doorheen onze regio met in de ochtend een tijdelijke regenperiode op passage van dat front. Na het front komen we morgenmiddag opnieuw in drogere en heldere polaire lucht terecht. De hemel trekt dan open en we krijgen dan weer brede opklaringen te zien. Het blijft rond een 8 à 9 graden overdag. Misschien net tot een graad of 10 aan de kust. De wind draait daarbij naar west tot noordwest en gaat overdag wat harder waaien.

In de nacht naar vrijdag is het een mix van wolken en opklaringen. Daarbij krijgen we eerst best nog wel brede opklaringen waarbij de minima tijdelijk naar een 3-4 graden kunnen zakken. Later in de nacht neemt de bewolking opnieuw toe.

Overmorgen:

Vrijdag arriveert een veel actiever lagedrukgebied in het Noordzeegebied. Dat zorgt opnieuw voor een zwaar bewolkte tot betrokken dag met een aantrekkende wind uit west tot zuidwest. Gaandeweg de dag trekken regengebieden over onze streken waarbij er periodiek neerslag valt. Die kan tijdelijk intens zijn.

In de avond en nacht vallen er buien, mogelijk met een winters karakter.

Later:

Ook zaterdag wordt een gure dag. Een lagedrukgebied ligt vlak in de buurt, maar de details van ons weerbeeld zullen daarbij afhangen waar (de verschillende) kern(en) van het laag precies zullen terechtkomen. Dat wordt zeker nog nowcasten. Er is kans op veel neerslag en afhankelijk van de ligging van het laag kan het ook fors waaien. Mogelijk heeft de neerslag in de loop van het weekeind zelfs een tijdelijk (licht) winters karakter, zeker tijdens buien. De maxima zullen ergens rond 6-7 graden liggen, de minima ongeveer de helft, maar dat kan lager zijn tijdens langere opklaringen.

Samenvatting:

We krijgen vandaag veel grijs te zien. Het is daarbij aanvankelijk ook nevelig en/of mistig en de nevel kan gemakkelijk de hele dag blijven hangen. We geraken tot rond een 8 graden bij een zwakke veranderlijke wind met later een voorkeur voor het noordwesten.

Geert, woensdag 24 november, 06.40 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

We grijpen in de minuut van deze week even terug naar de hoogzomer: