DI

05/07/2024

Weertype

Weertype

11° | 17°

80 %

Windrichting

3 bft
We zien op de weerkaarten een complex lagedrukgebied dat zich uitstrekt van over Frankrijk tot [...]
Lees verder

WO

8 mei

Weertype

Weertype

10° | 16°

15 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het aanvankelijk zwaar bewolkt tot betrokken. Een zwakke storing trekt nog van noord [...]
Lees verder

DO

9 mei

Weertype

Weertype

| 18°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag is een mooie dag. De zon speelt volop mee al zijn er ook overdag geleidelijk ook wel [...]
Lees verder

VR

10 mei

Weertype

Weertype

| 21°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag wordt het nog beter. Een zwakke noordoostelijke tot zelfs oostelijke wind voert zachter [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een sterk hogedrukgebied ligt met kern boven Ierland. Het heeft een uitloper die tot over onze omgeving reikt. Om het hoog heen kruipt er intussen een warmtefront dat in de loop van vandaag over onze omgeving trekt en opnieuw voor wat zachtere lucht zal zorgen. Dit front hoort bij een lagedrukgebied dat ten noorden van het hoog om richting Scandinavië koerst. In de tweede helft van de week trekt het hoog zich weer terug op de oceaan en maakt de weg vrij voor nog meer lagedrukgebieden die vanuit het noorden met hun fronten tot bij ons geraken. We krijgen dan een overgang naar een guur weerbeeld met vrij koele temperaturen en regelmatig perioden van regen en meer wind. Een eerste laag trekt met haar fronten in de loop van donderdag al over ons heen. Dat eerste laag wordt tegen vrijdag / zaterdag gevolgd door een actief lagedrukgebied dat op zaterdag vlak in onze buurt komt te liggen met perioden van soms intense neerslag. Dit is duidelijk in de pluim te zien. Vooral naar het weekeind toe lijkt het echt wel heel wisselvallig te gaan worden. In de loop van volgende week wordt de stroming ook weer geleidelijk aan zachter en neigen we zelfs naar een westcirculatie toe. Dit wordt door veel leden in de pluim ondersteund:

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

De voorbije nacht was het koud met wat lichte nachtvorst, vooral landinwaarts. Aan zee hielden we het overal nog licht positief. Vanochtend vriest het vooral in Oost-Vlaanderen nog lichtjes, elders zijn de temperaturen al wat aan het oplopen. Overdag komt er al heel snel weer meer bewolking binnen en raak het uiteindelijk overal weer zwaar bewolkt tot betrokken. Dit op passage van een zwak warmtefront waarbij later vandaag zelfs de kans op een drupje motregen weer groter wordt. De temperaturen lopen op en halen overdag alweer een 8-9 graden. Lokaal mogelijk zelfs een graad of 10. De wind waait daarbij zwak uit een noordoostelijke hoek.

Tegen de avond en nacht is het weer volledig bewolkt geworden en de nacht naar woensdag verloopt dan ook weer zachter met minima rond een 4 tot 6-tal graden.

Morgen:

Morgen is het zwaar bewolkt tot betrokken met kans op heel lokaal eens wat lichte regen of motregen. Even zo goed echter is al eens een enkele lokale opklaring mogelijk. De maxima zitten dan rond een 7 tot 9 graden, maar het voelt wel waterkoud aan bij een naar noord tot noordwest gedraaide wind die zwak tot matig waait.

Ook de nacht naar donderdag verloopt zwaar bewolkt tot betrokken met positieve minima van een 4-5 graden.

Overmorgen:

Donderdag blijft het zwaar bewolkt tot betrokken met een stuk grotere kans op wat lichte verspreide regen doorheen de dag. Er trekt dan een wat actiever front door onze regio. Zeker geen grote hoeveelheden. Het blijft rond een 8 à 9 graden overdag. Misschien net tot een graad of 10 aan de kust. De wind draait daarbij naar west tot noordwest en gaat overdag wat harder waaien.

Later:

Vrijdag arriveert een veel actiever lagedrukgebied in het Noordzeegebied. Dat zorgt opnieuw voor een zwaar bewolkte tot betrokken dag met een aantrekkende wind uit west tot zuidwest. Gaandeweg de dag trekken regengebieden over onze streken waarbij er periodiek neerslag valt. Die kan tijdelijk intens zijn.

Samenvatting:

Vandaag start koud met wat opklaringen, maar de bewolking neemt al snel toe. Uiteindelijk raakt het zwaar bewolkt tot betrokken met zelfs kans op een spatje motregen. De temperaturen lopen weer op en halen gaandeweg de dag 8 tot 9, lokaal zelfs tot 10 graden.

Geert, dinsdag 23 november, 06.35 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

We grijpen in de minuut van deze week even terug naar de hoogzomer: