DI

05/07/2024

Weertype

Weertype

11° | 17°

80 %

Windrichting

3 bft
We zien op de weerkaarten een complex lagedrukgebied dat zich uitstrekt van over Frankrijk tot [...]
Lees verder

WO

8 mei

Weertype

Weertype

10° | 16°

15 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het aanvankelijk zwaar bewolkt tot betrokken. Een zwakke storing trekt nog van noord [...]
Lees verder

DO

9 mei

Weertype

Weertype

| 18°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag is een mooie dag. De zon speelt volop mee al zijn er ook overdag geleidelijk ook wel [...]
Lees verder

VR

10 mei

Weertype

Weertype

| 21°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag wordt het nog beter. Een zwakke noordoostelijke tot zelfs oostelijke wind voert zachter [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Op de Atlantische Oceaan ligt een zeer stevig uit de kluiten gewassen hogedrukgebied. De kern ervan ligt nog steeds net ten westen van De Britse Eilanden. Dit hoog ‘klapt daarbij wat om’ en stuurt vandaag en morgen een uitloper naar ons toe die in onze omgeving komt te liggen. Om het hoog heen kruipt er intussen een warmtefront dat in de loop van dinsdag tot bij ons geraakt en opnieuw voor wat zachtere lucht zal zorgen. Dit front hoort bij een lagedrukgebied dat ten noorden van het hoog om richting Scandinavië koerst. In de tweede helft van de week trekt het hoog zich weer terug op de oceaan en maakt de weg vrij voor nog meer lagedrukgebieden die vanuit het noorden met hun fronten tot bij ons geraken. We krijgen dan een overgang naar een guur weerbeeld met vrij koele temperaturen en regelmatig perioden van regen en meer wind. Dit is duidelijk in de pluim te zien. Vooral naar het weekeind toe lijkt het echt wel heel wisselvallig te gaan worden:

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zitten we in koelere en drogere lucht. Er is veel ruimte voor de zon met brede opklaringen bij een naar noordoost gedraaide wind die koelere lucht aanvoert. We halen vanmiddag niet veel meer dan 7-8 graden. Aan zee zou dat nog net een graadje meer kunnen zijn.

Vanavond koelt het vervolgens in de heldere lucht erg snel af. In de nacht naar dinsdag kan het zelfs lichtjes gaan vriezen. De minima kunnen tegen dinsdagochtend landinwaarts rond een 1 à 2 graden onder nul uitkomen. Aan zee houden we nog net licht positieve temperaturen, maar aan de grond vriest het overal.

Morgen:

Morgen start koud met wat lichte nachtvorst, maar overdag komt er al heel snel weer meer bewolking binnen waarbij de kans op een drupje motregen weer groter wordt. De temperaturen lopen op en halen overdag alweer een 8-9 graden.

Tegen de avond en nacht is het weer volledig bewolkt geworden en de nacht naar woensdag verloopt dan ook weer zachter met minima rond een 4 tot 6-tal graden.

Overmorgen:

Woensdag is het zwaar bewolkt tot betrokken met kans op wat lichte regen of motregen. De maxima zitten dan rond een 7 tot 9 graden, maar het voelt wel waterkoud aan bij een naar noord tot noordwest gedraaide wind die zwak tot matig waait.

Ook de nacht naar donderdag verloopt zwaar bewolkt tot betrokken met positieve minima van een 4-5 graden.

Later:

Donderdag blijft het zwaar bewolkt tot betrokken met kans op wat lichte verspreide motregen. Zeker geen grote hoeveelheden. Het blijft rond een 8 à 9 graden overdag. Misschien net tot een graad of 10 aan de kust.

Samenvatting:

We krijgen vandaag een zonovergoten dag, maar wel een koele. De temperaturen geraken tot een 7-8 graden landinwaarts, aan zee een graadje meer. Daarbij staat een schrale noordoostelijke wind die zorgt voor een extra koude toets. Vanavond en vannacht koelt het snel af met landinwaarts tegen de ochtend zelfs een graadje nachtvorst.

Geert, maandag 22 november, 06.35 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

We grijpen in de minuut van deze week even terug naar de hoogzomer: