DI

05/07/2024

Weertype

Weertype

11° | 17°

80 %

Windrichting

3 bft
We zien op de weerkaarten een complex lagedrukgebied dat zich uitstrekt van over Frankrijk tot [...]
Lees verder

WO

8 mei

Weertype

Weertype

10° | 16°

15 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is het aanvankelijk zwaar bewolkt tot betrokken. Een zwakke storing trekt nog van noord [...]
Lees verder

DO

9 mei

Weertype

Weertype

| 18°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Donderdag is een mooie dag. De zon speelt volop mee al zijn er ook overdag geleidelijk ook wel [...]
Lees verder

VR

10 mei

Weertype

Weertype

| 21°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Vrijdag wordt het nog beter. Een zwakke noordoostelijke tot zelfs oostelijke wind voert zachter [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Op de Atlantische Oceaan ligt een stevig hogedrukgebied. De kern ervan ligt ten westen van De Britse Eilanden. Boven Scandinavië ligt als tegenhanger een lagedrukgebied dat snel verder oostwaarts wegtrekt. Tussen beide systemen in staat een stevige noordelijke stroming waarbij de voorbije nacht een koufront van noord naar zuid door onze omgeving trok. Daarachter wordt met een stevige noordenwind veel koudere lucht aangevoerd waar we vandaag in terechtkomen. Het hoog op de oceaan ‘klapt daarbij om’ en stuurt morgen en dinsdag een uitloper naar ons toe die in onze omgeving komt te liggen. Om het hoog heen kruipt er intussen een warmtefront dat in de loop van dinsdag tot bij ons geraakt en opnieuw voor wat zachtere lucht zal zorgen. In de tweede helft van de week trekt het hoog zich weer terug en maakt de weg vrij voor lagedrukgebieden die vanuit het noorden met hun fronten tot bij ons geraken. We krijgen dan een overgang naar een guur weerbeeld met vrij koele temperaturen en regelmatig perioden van regen en meer wind. Dit is duidelijk in de pluim te zien. Vooral naar het weekeind toe lijkt het echt wel heel wisselvallig te gaan worden:

 

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag trekt in de ochtend een regenzone doorheen onze regio, waarna de wind naar noord tot noordwest draait en er koelere lucht binnen geblazen wordt. De temperaturen zitten in de ochtend rond 8-9 graden en dat is meteen het maximum van de dag. In de loop van de dag gaan de temperaturen geleidelijk lager uitkomen. Enkel aan zee is vanochtend nog een tijdelijke 10 graden mogelijk, maar ook daar gaan de temperaturen in de loop van de dag dalen. Daarbij start de dag overal bewolkt maar rond later vanochtend breken er eerst brede opklaringen door. Echter, in de middag stijgt dan weer de kans op enkele (winters getinte) buien die vanaf de Noordzee binnenlopen. Die buien kunnen zelfs met wat hagel, stofhagel of een donderklap gepaard gaan. De buien concentreren zich wel in de meest west en noordwestelijke regio’s. Landinwaarts zijn er minder buien.

In de nacht naar maandag koelt het af tot een lokale 3-4 graden. We krijgen dan een mix van wolken en opklaringen met kans op een bui aan de kust.

Morgen:

Morgen zitten we in koelere en drogere lucht. Er is veel ruimte voor de zon met brede opklaringen bij een naar noordoost gedraaide wind die koelere lucht aanvoert. We halen dan niet veel meer dan 6-7 graden en in de nacht naar dinsdag kan het zelfs lichtjes gaan vriezen.

De minima kunnen tegen dinsdagochtend landinwaarts rond een 1 à 2 graden onder nul uitkomen.

Overmorgen:

Dinsdag start koud met wat lichte nachtvorst, maar overdag komt er al snel weer meer bewolking binnen waarbij de kans op een drupje motregen weer groter wordt. De temperaturen lopen op en halen overdag alweer een 8-9 graden.

Tegen de avond en nacht is het weer volledig bewolkt geworden en de nacht naar woensdag verloopt dan ook weer zachter met minima rond een 4 tot 6-tal graden.

Later:

Woensdag is het zwaar bewolkt tot betrokken met kans op wat lichte regen of motregen. De maxima zitten dan rond een 7 tot 9 graden, maar het voelt wel waterkoud aan bij een naar west gedraaide wind die zwak tot matig waait.

Samenvatting:

Vandaag is grijs gestart met wat regen, maar er verschijnen al snel opklaringen in de tweede helft van de ochtend. Die worden dan vanmiddag weer gevolgd door buien, zelfs met kans op wat hagel of een donderklap. Een naar noord draaiende wind voert koelere lucht aan met vanmiddag temperaturen rond 8 à 9 graden.

Geert, zondag 21 november, 10.010 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Na het rood van vorige week, is het deze week gewoon geel: