ZA

05/04/2024

Weertype

Weertype

| 16°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Ook vandaag zien we nog veel lagedrukgebieden en die beïnvloeden nog steeds ons weer. Ze ligge [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 17°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Morgen is een betere dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met fl [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

| 13°

90 %

Windrichting

4 bft
Maandag neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

DI

7 mei

Weertype

Weertype

| 15°

20 %

Windrichting

3 bft
Dinsdag knapt het weer op. Een enkele bui is niet volledig uit te sluiten, maar de droge period [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een diepe depressie met kern in de buurt van Schotland, beïnvloedt nog steeds ons weer.  Dit sturende laag komt daarbij ook steeds dichter in onze buurt te liggen en schuift via de Britse Eilanden geleidelijk meer en meer richting het Noordzeegebied. Op de Atlantische Oceaan ontwikkelt zich intussen een hogedrukgebied dat ervoor zorgt dat de stroming in de loop van de week steeds meer westelijk en later noordwestelijk tot noordelijk zal worden. Daardoor komen we vanaf vandaag geleidelijk ook in koelere lucht terecht.  Later deze week, wanneer het wat rustiger wordt, zou dat in de nacht mogelijk zelfs tot een lokale eerste lichte nachtvorst kunnen leiden. Tegen het eind van de week schuift het hogedrukgebied dichterbij en wordt het kalmer en droger. Echt actieve storingen zitten er voor ons de komende tijd niet meer in, het gaat vandaag en de komende dagen vooral om de ontwikkeling van buien die een voorkeur hebben voor de kustgebieden. De buien verdwijnen dan tegen het eind van de week geleidelijk uit het weerbeeld. Op langere termijn zakt het hoog geleidelijk zuidwaarts weg waardoor we opnieuw in een west tot zuidwestelijke stroming zouden terechtkomen met wisselvalligheid en opnieuw wat zachtere temperaturen. De pluim toont mooi deze evolutie:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt een erg wisselvallige dag. Vooral aan en op zee is er nog kans op buien, landinwaarts is het eerst droog. In de loop van de dag stijgt echter ook daar de kans op het voorkomen van een lokale bui weer. Dat zou een pittige bui kunnen zijn, maar er zijn evengoed (veel) plekken die het vandaag de hele dag droog zullen weten te houden. Daarbij zitten de buien vanochtend vooral over het noordwestelijke deel van West-Vlaanderen en aan zee. Daar zitten forse buien tussen. Landinwaarts zijn er weinig of geen, maar met het vorderen van de dag kunnen ook daar enkele buien opduiken. Een enkele bui zou zelfs met een donderklap of wat hagel kunnen gepaard gaan, zeker in het noordwesten en aan zee. De temperaturen gaan dalen en komen nog maar rond een 11 à 12 graden maximaal uit terwijl er ook flink wat wind komt te staan uit een meer zuidwestelijke tot westelijke hoek. In de loop van de dag neemt die in kracht af. Tijdens en rond buien blijven echter flinke uitschieters mogelijk.

In de nacht naar dinsdag blijft de kans op een bui bestaan, al zal het ook dan op vele plekken ook gewoon droog zijn. De meeste buien zitten dan aan zee of in de kustregio. De minima dalen daarbij tot rond een 6-7 graden tegen de ochtend. Landinwaarts kan dat wat minder zijn bij een geleidelijk wat afnemende zuidwestelijke tot westelijke wind.

Morgen:

Morgen zitten we helemaal in koelere lucht met maxima tot rond een 10-12 graden. Net als vandaag vallen er aanvankelijk vooral in de kustregio een aantal verspreide buien, zelfs met kans op onweer. In de loop van de ochtend trekt nog een buiige storing door waarbij de buienneiging overal gaat toenemen. Er kunnen dan weer op diverse plekken een aantal buien opduiken en dat kunnen felle buien zijn. Later in de middag wordt het weer droger en verdwijnen de meeste buien weer. De west tot zuidwestelijke wind blijft flink en vlagerig doorwaaien.

In de nacht is het landinwaarts (zo goed als) droog en kan het in de opklaringen flink afkoelen. Aan zee blijven we gevoelig voor het voorkomen van een bui.

Overmorgen:

Woensdag wordt het dan weer droger. Wolken en opklaringen wisselen elkaar af, maar de kans op een lokale bui blijft toch bestaan. Het wordt ook wat koeler met maxima die rond een 10-11 graden zitten en een meer naar westelijke tot noordwestelijke hoek draaiende wind.

Later:

Tegen donderdag is de wind noord geworden en dan kunnen er zeker aan zee en in de kustregio tijdelijk weer meer buien vallen. Dat kunnen forse buien zijn met kans op hagel en onweer. Het is koel met maxima rond een 10-tal graden, maar de wind zwakt wel flink af en waait maar zwak tot matig meer.

Samenvatting:

Vandaag start met buien aan zee en in het noordwesten van West-Vlaanderen. Elders is het eerst droog, maar gaandeweg de dag stijgt overal de kans op een lokale bui wel. Zeker aan zee kan zo’n bui fel zijn, met kans op hagel en onweer. Het wordt niet warmer dan ongeveer 12 graden bij een stevig doorblazende zuidwestelijke wind.

Geert, maandag 01 november, 10.05 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Het is nog steeds volop herfst, dus nog altijd paddenstoelentijd: