DI

04/23/2024

Weertype

Weertype

| 10°

20 %

Windrichting

3-4 bft
Een Atlantisch hoog ligt van IJsland tot net west van de Britse Eilanden. Boven Scandinavië li [...]
Lees verder

WO

24 apr

Weertype

Weertype

|

90 %

Windrichting

4 bft
Ook morgen blijft het koel en wisselvallig. Wolken, wat zon en een aantal (felle) buien bepalen [...]
Lees verder

DO

25 apr

Weertype

Weertype

| 11°

80 %

Windrichting

3 bft
Donderdag is het ook aanhoudend wisselvallig. Het is zwaar bewolkt tot betrokken met kans op ee [...]
Lees verder

VR

26 apr

Weertype

Weertype

| 13°

50 %

Windrichting

3 bft
Vrijdag zijn er nog steeds veel wolken en blijft de kans op een bui bestaan, maar de wind is da [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een diepe depressie met diverse kernen tussen IJsland en Ierland beïnvloedt ons weer. De depressie trekt de weg open voor meer lagedrukgebieden en randstoringen van dit laag die ons weer tot diep in de nieuwe week zullen beïnvloeden. De vooruitzichten voor dit weekend zijn daarbij zeer snel verslechterd en we krijgen daarbij de ene na de andere randstoring over ons heen en ook volgende week is het een komen en gaan van buienlijnen en neerslagzones. We komen daarbij vanaf maandag ook in veel koelere lucht terecht waarbij de temperaturen een flink stuk gaan dalen. Het sturende laag komt daarbij ook steeds dichter in onze buurt te liggen en schuift via de Britse Eilanden geleidelijk meer en meer richting het Noordzeegebied. De pluim toont duidelijk de forse val in temperaturen vanaf maandag en de grote neerslagkansen die er vrijwel elke dag zijn, al is dat ten opzichte van gisteren toch wel weer minder geworden. Zeker naar het midden van de week toe zitten er mogelijk toch enkele drogere dagen aan te komen:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zien we eerst meest droge perioden in de ochtend, maar in de namiddag schuift opnieuw een heel actieve storing dichterbij met een toenemende kans op regen. Dat zou dan ook zelfs weer erg pittige regen kunnen worden of een aantal forse buien. Zelfs een verloren donderslag hoeft niet te verwonderen. Het kan daarbij overvloedig gaan regenen en er is opnieuw gemakkelijk tussen de 10 en de 20 liter water per vierkante meter mogelijk. Het blijft ook matig tot vrij krachtig waaien en we zitten daarbij nog steeds in vrij zachte lucht met maxima van rond een 14-tal graden. Aan zee kan de wind tijdelijk tot krachtig, zelfs hard aantrekken, 5 à 7 Bft. Tegen de late middag bereikt de achterkant van de regenzone alweer de kust en wordt het droger vanuit het westen.

Vanavond en vannacht is het dan ook meestal droog, al blijft een lokale bui zeker nog wel mogelijk. Vooral aan de kust is er nog kans op een bui, maar ook landinwaarts is dat zeker niet uitgesloten. De minima dalen in de loop van de nacht tot rond een 7 à 8 graden.

Morgen:

Morgen wordt een erg wisselvallige dag. Vooral aan en op zee is er nog kans op buien, landinwaarts is het eerst droog. In de loop van de dag stijgt echter ook daar de kans op het voorkomen van een lokale bui weer. Dat zou een pittige bui kunnen zijn, maar er zijn evengoed (veel) plekken die het morgen de hele dag droog zullen weten te houden. De temperaturen gaan dalen en komen nog maar rond een 11 à 12 graden maximaal uit terwijl er ook flink wat wind komt te staan uit een meer zuidwestelijke tot westelijke hoek. In de loop van de dag neemt die in kracht af.

In de nacht naar dinsdag blijft de kans op een bui bestaan, al zal het ook dan op vele plekken ook gewoon droog zijn. De minima dalen daarbij tot rond een 6-7 graden tegen de ochtend.

Overmorgen:

Dinsdag zitten we helemaal in koelere lucht met maxima tot rond een 10-12 graden. Er trekt in de loop van de dag ook weer een actieve storing door met perioden van actieve en intense regenval. Het kan daar ook weer fors bij waaien.

Later:

Woensdag wordt het dan weer droger. Wolken en opklaringen wisselen elkaar af, maar de kans op een lokale bui blijft toch bestaan. Het wordt ook wat koeler met maxima die rond een 10-11 graden zitten en een meer naar westelijke hoek draaiende wind.

Samenvatting:

We beginnen de dag vandaag droog, maar dat blijft niet duren. Vanmiddag trekt een actieve regenzone door onze omgeving met een periode zeer intense regen. Het kan daarbij overvloedig regenen. Het wordt wel weer vrij zacht met maxima rond een 14-tal graden en een opnieuw pittige zuidwestelijke wind. Aan zee kan die zelfs tijdelijk krachtig tot hard gaan waaien. Tegen de late middag wordt het opnieuw droger vanaf de kust.

Geert, zondag 31 oktober, 09.15 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Het is nog steeds volop herfst, dus nog altijd paddenstoelentijd: