VR

05/17/2024

Weertype

Weertype

10° | 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Er is op de weerkaart nog niet veel veranderd ten opzichte van de vorige dagen. We zien enerzij [...]
Lees verder

ZA

18 mei

Weertype

Weertype

12° | 20°

50 %

Windrichting

3 bft
Morgen lijkt in grote lijnen op de vrijdag. Er zijn lange droge perioden, maar even zo goed kan [...]
Lees verder

ZO

19 mei

Weertype

Weertype

10° | 20°

40 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is het beter en droger. De kust houdt het dan zelfs waarschijnlijk de hele dag droog bij [...]
Lees verder

MA

20 mei

Weertype

Weertype

11° | 20°

30 %

Windrichting

3 bft
Ook maandag blijft het licht wisselvallig. De droge perioden overheersen opnieuw, maar de kans [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een depressie met kern intussen tussen Schotland en de Noorse kust, beïnvloedt nog steeds ons weer.  Op de Atlantische Oceaan ontwikkelt zich intussen een hogedrukgebied dat ervoor zorgt dat de stroming in de loop van de week steeds meer westelijk en later noordwestelijk tot noordelijk zal worden. Daardoor komen we ook steeds dieper in koelere lucht terecht.  Tegen het eind van de week schuift het hogedrukgebied dichterbij en wordt het kalmer en droger. Echt actieve storingen zitten er voor ons de komende tijd niet meer in, het gaat vandaag en de komende dagen vooral om de ontwikkeling van buien die een voorkeur hebben voor de kustgebieden. De buien verdwijnen dan tegen het eind van de week geleidelijk uit het weerbeeld. Op langere termijn zakt het hoog geleidelijk zuidwaarts weg waardoor we opnieuw in een west tot zuidwestelijke stroming zouden terechtkomen met wisselvalligheid en opnieuw wat zachtere temperaturen. Een aantal leden laat het hoog echter dicht bij ons in de buurt bivakkeren wat dan zou leiden tot mooiere dagen, maar wel koelere nachten. We zien deze opties vanaf volgend weekeind in de pluim verschijnen, maar of het echt die kant op gaat, is nog te vroeg om al met zekerheid te zeggen:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zitten we helemaal in koelere lucht met maxima tot rond een 10-12 graden. Net als gsiteren vallen er aanvankelijk vooral in de kustregio een aantal verspreide buien, zelfs met kans op onweer. In de loop van de ochtend trekt nog een buiige storing door waarbij de buienneiging overal gaat toenemen. Er kunnen dan weer op diverse plekken een aantal buien opduiken en dat kunnen felle buien zijn. Later in de middag wordt het weer droger en verdwijnen de meeste buien weer. De west tot zuidwestelijke wind blijft flink en vlagerig doorwaaien al is die ten opzichte van gisteren toch wel een stuk in kracht afgenomen.

In de nacht is het landinwaarts (zo goed als) droog en kan het in de opklaringen flink afkoelen. Aan zee blijven we gevoelig voor het voorkomen van een bui. Er kan vooral landinwaarts ook nevel en mist opduiken, zeker tegen de ochtend en die kan het zicht behoorlijk doen afnemen tegen die tijd. Aan de grond kan het lokaal licht gaan vriezen.

Morgen:

Morgen wordt het dan weer droger. Wolken en opklaringen wisselen elkaar af, maar de kans op een lokale bui blijft toch bestaan. Zeker en vooral aan de kust. Het wordt ook wat koeler met maxima die rond een 10-11 graden zitten en een meer naar westelijke tot noordwestelijke hoek draaiende wind. Die wind neemt wel flink in kracht af en waait nog maar zwak tot matig meer.

In de nacht is het wisselend bewolkt en draait de wind naar het noorden. Vooral aan zee kunnen er dan weer meer buien opduiken.

Overmorgen:

Tegen donderdag is de wind noord geworden en dan kunnen er zeker aan zee en in de kustregio tijdelijk weer meer buien vallen. Dat kunnen forse buien zijn met kans op hagel en onweer. Het is koel met maxima rond een 10-tal graden, maar de wind zwakt wel flink af en waait maar zwak tot matig meer. Overdag breiden de buien zich ook weer gemakkelijk landinwaarts uit.

Later:

Vrijdag wordt het rustiger. Door het naderbij komen van een hogedrukgebied gaan de buien geleidelijk verdwijnen, al blijft een enkel exemplaar zeker nog mogelijk. Het blijft aan de koele kant met maxima rond 11 graden. De wind draait wel geleidelijk terug naar een meer noordwestelijke richting.

Samenvatting:

Ook vandaag start met buien die eerst vooral aan zee en in het westen zitten. Geleidelijk breiden die zich weer uit en neemt overal de kans op een bui toe. In de namiddag verdwijnen de meeste buien geleidelijk weer. We noteren maxima rond 10-12 graden bij een matige, aan de kust soms nog vrij krachtige zuidwestelijke wind.

Geert, dinsdag 02 november, 06.40 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Het is nog steeds volop herfst, dus nog altijd paddenstoelentijd: