VR

05/03/2024

Weertype

Weertype

10° | 13°

80 %

Windrichting

3-5 bft
We moeten al een hele tijd hetzelfde zeggen en dat is vandaag weer niet anders: lagedrukgebiede [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
De vooruitzichten voor morgen zijn op korte termijn helaas opnieuw veel slechter geworden. Zoal [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is een beter dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met fli [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zitten vandaag nog steeds op de noordelijke flank van een hogedrukgebied waarvan de kern intussen boven de Middellandse Zee ligt. Het trekt vrij snel verder oostwaarts weg. We vinden intussen nabij IJsland een volgende Atlantisch laag terug. Dat nieuwe laag duwt het hoog verder weg waarbij de storingen van dat lagedrukgebied tegen zondagavond /maandag in zeer sterk verzwakte vorm tot bij ons zullen geraken. In de loop van maandag / dinsdag trekken die storingen over onze regio. Intussen breidt het Azorenhoog zich via een uitloper uit tot boven Europa en zoekt aansluiting met het naar het oosten weggetrokken Franse hogedrukgebied. Daardoor ontstaat later volgende week ten zuiden van ons een grote gordel van hogedrukgebieden. Ten noorden daarvan trekken storingen van Atlantische lagedrukgebieden van west naar oost. Wij zitten een beetje tussen beide in waarbij we profiteren van een geleidelijk zachter wordende zuidwestelijke stroming, maar waarin staartjes van storingen misschien nog net tot bij ons kunnen geraken, maar meer dan wolkenvelden zal dat niet opleveren. Tegen het eind van de week zou het wisselvalliger kunnen worden en dan zouden de temperaturen de dagen nadien geleidelijk de weg naar omlaag vinden, maar dat is allemaal nog erg ver weg en dus onzeker:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vanochtend was zoals gisteren gesteld de vraag of er nevel en mist zou zijn. Indien dat het geval was, dan kan die vrij moeilijk oplossen en zou het al van in de ochtend zwaar bewolkt tot betrokken zijn. Er is echter helemaal geen nevel en mist opgedoken en dus start de dag zonnig. Het zwakke front dat daarbij van het westen uit dichterbij komt, ligt ook nog veel westelijker dan eerst gedacht, dus ook daar hebben we nog niet veel last van. Dat wil zeggen dat onze dagperiode onverhoopt erg zonnig zal verlopen en dat is een flinke meevaller. De zon schijnt de hele ochtend ongehinderd en ook vanmiddag is er eerst nog heel veel zon. Het is pas laat in de middag dat er geleidelijk wat hoge sluierwolken zullen verschijnen. De wind waait daarbij zwak uit het zuiden en de maxima kunnen oplopen naar 14 tot 15 graden. Kortom: een prachtige zondag ligt op ons te wachten.

Vanavond neemt de bewolking toe en in de nacht naar maandag kan er eventueel een lokale drup regen gaan vallen. Zeker tegen de ochtend. De minima zitten dan door de bewolking weer wat hoger dan de voorbije nachten.

Morgen:

Morgen is er dan meer bewolking. De zon heeft het bijzonder moeilijk en komt er amper of niet aan te pas en er trekken wat staartjes van storingen door onze omgeving. Dat levert vooral veel bewolking op. Veel neerslag zal er daar niet bij zijn, hoogstens links of rechts eens een beetje gedruppel. Vooral in de ochtend dan, in de middag gaan de droge perioden weer overheersen. Het wordt een 14-tal graden bij een wat aantrekkende naar zuidwest draaiende wind.

In de nacht naar dinsdag blijft er vrij veel bewolking hangen, maar het is dan wel droog bij minima rond een 7-tal graden.

Overmorgen:

Ook op dinsdag zijn er nog vrij veel wolken, maar het blijft dan wel droog. In de loop van de dag breken er geleidelijk ook wat opklaringen door, al zou er wel vrij veel hoge bewolking kunnen blijven hangen. De maxima zitten opnieuw rond een 14-tal graden. De wind waait daarbij matig uit een meest zuidwestelijke richting.

Later:

Woensdag wordt een vrij aardige dag. Er zijn brede opklaringen met flink wat ruimte voor de zon en met een matige zuidwestelijke wind wordt er opnieuw wat zachtere lucht aangevoerd met maxima rond een 15-tal graden, op vele plaatsen een graadje meer.

Samenvatting:

Vandaag wordt een onverwacht hele mooie dag. Nevel en mist zijn achterwege gebleven en de zon is volop van de partij. Er zijn amper of geen wolken bij maxima rond een 14 tot 15-tal graden en een zwakke zuidelijke wind.

Geert, zondag 24 oktober, 10.10 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Het is weer paddenstoelentijd en de nog altijd meest tot de verbeelding sprekende paddenstoel is en blijft toch wel de vliegenzwam: