VR

05/03/2024

Weertype

Weertype

10° | 13°

80 %

Windrichting

3-5 bft
We moeten al een hele tijd hetzelfde zeggen en dat is vandaag weer niet anders: lagedrukgebiede [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
De vooruitzichten voor morgen zijn op korte termijn helaas opnieuw veel slechter geworden. Zoal [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is een beter dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met fli [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

We zitten vandaag op de noordelijke flank van een hogedrukgebied met kern boven Frankrijk. Het trekt vrij snel verder oostwaarts weg. We vinden boven Scandinavië verder het wegtrekkende laag dat ons eerder deze week beïnvloedde terwijl er boven de Atlantische Oceaan al een nieuw laag richting IJsland trekt. Dat nieuwe laag duwt het Franse hoog verder weg waarbij de storingen van dat lagedrukgebied tegen zondagavond /maandag in zeer sterk verzwakte vorm tot bij ons zullen geraken. In de loop van maandag / dinsdag trekken die storingen over onze regio. Intussen breidt het Azorenhoog zich via een uitloper uit tot boven Europa en zoekt aansluiting met het naar het oosten weggetrokken Franse hogedrukgebied. Daardoor ontstaat later volgende week ten zuiden van ons een grote gordel van hogedrukgebieden. Ten noorden daarvan trekken storingen van Atlantische lagedrukgebieden van west naar oost. Wij zitten een beetje tussen beide in waarbij we profiteren van een geleidelijk zachter wordende zuidwestelijke stroming, maar waarin staartjes van storingen misschien nog net tot bij ons kunnen geraken, maar meer dan wolkenvelden zal dat niet opleveren. Tegen het eind van de week zou het wisselvalliger kunnen worden, maar dat is nog erg ver weg en kan nog alle kanten op. Getuige de pluim die tegen die periode zowat alle kanten uitwaaiert.

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt de beste dag van deze reeks. Het is droog met een mix van best wel brede opklaringen en wat wolkenvelden. De temperaturen zitten rond een 13-14 graden en de wind zoekt terug een zuidwestelijke hoek op, maar waait maar zwak tot hoogstens matig meer. Een rustige najaarsdag dus.

In de nacht van zaterdag op zondag kan het vrij koel worden met minima van maar rond een 2-3 graden landinwaarts. Er kan zich later in de nacht ook nevel en mist vormen en die zou tegen de ochtend zelfs best vrij dicht kunnen worden.

Morgen:

Morgen is de vraag of er nevel en mist zal zijn. Indien dat het geval is, dan kan die vrij moeilijk oplossen en zou het al van in de ochtend zwaar bewolkt tot betrokken zijn. Indien er nog opklaringen zouden zijn, gaan ook die echter snel verdwijnen want dan neemt de bewolking overdag toe, maar waarschijnlijk gaat het dan eerst veelal nog om hoge sluierbewolking waar de zon nog vrij vlot doorheen raakt. Later komen er ook lage wolken opzetten en verdwijnt de zon. Ook de wind neemt wat toe uit het zuidwesten. De maxima zitten daarbij rond een 14-tal graden, lokaal misschien 15.

In de nacht naar maandag kan er eventueel een lokale drup regen gaan vallen. Zeker tegen de ochtend. De minima zitten dan door de bewolking weer wat hoger dan de voorbije nachten.

Overmorgen:

Maandag is er meer bewolking. De zon heeft het moeilijker en er trekken wat staartjes van storingen door onze omgeving. Dat levert vooral veel bewolking op. Veel neerslag zal er daar niet bij zijn, hoogstens links of rechts eens een beetje gedruppel. Vooral in de ochtend dan, in de middag gaan de droge perioden weer overheersen. Het wordt een 14-tal graden.

Later:

Ook op dinsdag zijn er nog vrij veel wolken en zou er al eens een drupje of een buitje kunnen vallen, maar dat zijn opnieuw geen grote hoeveelheden. De maxima zitten opnieuw rond een 14-tal graden.

Samenvatting:

Vandaag is een vrij aardige dag. Er zijn best brede opklaringen, afgewisseld met wat wolkenvelden. De temperaturen halen daarbij waarden rond een 13 tot 14 graden bij een zwakke tot matige wind uit een zuidwestelijke richting.

Geert, zaterdag 23 oktober, 09.40 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De voorbije weken en dagen waren dikwijls grote aantallen vlinders te zien, zeker op de nog bloeiende asters. Kijk je mee?