VR

05/03/2024

Weertype

Weertype

10° | 13°

80 %

Windrichting

3-5 bft
We moeten al een hele tijd hetzelfde zeggen en dat is vandaag weer niet anders: lagedrukgebiede [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
De vooruitzichten voor morgen zijn op korte termijn helaas opnieuw veel slechter geworden. Zoal [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is een beter dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met fli [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een diepe depressie bij IJsland beïnvloedt aanvankelijk ons weer nog. Ze stuurt een zwakke storing door onze omgeving met wat lichte regen, gevolgd door zachte, maar onstabiele zeelucht. Daarin zouden zich nog een aantal buitjes kunnen ontwikkelen. Boven Oost-Europa ligt een hogedrukgebied dat daar voorlopig blijft liggen. Morgen komt een volgend lagedrukgebied bij IJsland aan en vervoegt zich bij het eerste laag. Ook daaraan is een front verbonden. Een zwak warmtefront dat morgen in de loop van de dag doorheen onze omgeving zal trekken. Daarachter krijgen we een uitloper van het Azorenhoog op bezoek en die zal zich samensmelten met het Europese laag. Daardoor komen we in de tweede helft van de week met een zuidelijke gordel van hogedrukgebieden te zitten, met als tegenhanger het IJslandse laag. Tussen beide systemen in komt in onze omgeving een erg zachte zuidwestelijke stroming op gang met aanvoer van zeer zachte lucht. In de loop van het weekeind dringen Atlantische lagedrukgebieden echter geleidelijk tot onze omgeving door wat dan begin volgende week zal uitlopen op een veel koeler en veel wisselvalliger weerbeeld. Deze overgang zit duidelijk in de pluimverwachting van vandaag:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag staat in schril contrast met het weer van gisteren. Er is de hele dag door erg veel bewolking. De zon heeft het bijzonder moeilijk en komt er amper of niet aan te pas en er trekken wat staartjes van storingen door onze omgeving. Dat levert vooral veel bewolking op. Veel neerslag zal er daar niet bij zijn, hoogstens links of rechts eens een beetje gedruppel. Vooral vanochtend vroeg dan, wanneer een zwak frontje van west naar oost trekt, kan er hier en daar tijdelijk wat lichte regen zijn. In de middag gaan de droge perioden weer overheersen. Het wordt een 14 tot 15-tal graden bij een wat aantrekkende naar zuidwest draaiende wind. Lokaal halen we misschien zelfs net 16 graden want de aangevoerde lucht is daar zeker zacht genoeg voor. In de tweede helft van de middag en in de vooravond kunnen weer enkele buien van zee binnendrijven. Vlak aan de kust en op zee zou dat zelfs met een donderklap kunnen gepaard gaan.

Vanavond is er ook eerst nog een lokale bui, maar in de nacht is het droog. Er blijft wel vrij veel bewolking hangen. We zitten ook nog steeds in zachte lucht met minima rond een 8 à 9 graden, aan zee zelfs mogelijk nog wat hoger.

Morgen:

Ook morgen zijn er nog vrij veel wolken. Er trekt ook dan weer een zwak frontje door onze omgeving waarbij er tijdelijk ook weer eens wat lichte regen of een buitje zou kunnen vallen, maar ook dat zijn weer geen grote hoeveelheden. De wind waait daarbij matig uit een meest zuidwestelijke richting. We blijven in zachte lucht zitten met ook morgen temperaturen die weer gemakkelijk naar een 14-15 graden oplopen.

De nacht naar woensdag komen er geleidelijk wat opklaringen. Het is dan droog bij zachte minima van 8-9 graden.

Overmorgen:

Woensdag wordt een vrij aardige dag. Er zijn brede opklaringen met flink wat ruimte voor de zon en met een matige zuidwestelijke wind wordt er opnieuw wat zachtere lucht aangevoerd met maxima rond een 15-tal graden, op vele plaatsen een graadje meer.

Later:

Donderdag is het rustig en vrij zonnig. Met een matige zuidwestelijke wind wordt er steeds zachtere lucht aangevoerd met maxima die zelfs naar 16-17 graden kunnen oplopen.

Samenvatting:

Vandaag start in de vroege ochtend met wat regen. Daarna volgt een droge periode, maar in de late middag is weer een bui mogelijk, vooral aan de kust en in de kustregio. Daar zou zelfs een donderklap kunnen bij zitten. Het wordt zacht met maxima rond 15 graden en een matige zuidwestelijke wind. Het blijft wel zwaar bewolkt tot betrokken.

Geert, maandag 25 oktober, 06.30 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Het is weer paddenstoelentijd en de nog altijd meest tot de verbeelding sprekende paddenstoel is en blijft toch wel de vliegenzwam: