VR

05/03/2024

Weertype

Weertype

10° | 13°

80 %

Windrichting

3-5 bft
We moeten al een hele tijd hetzelfde zeggen en dat is vandaag weer niet anders: lagedrukgebiede [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
De vooruitzichten voor morgen zijn op korte termijn helaas opnieuw veel slechter geworden. Zoal [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is een beter dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met fli [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een complex en diep lagedrukgebied ligt boven Scandinavië en trekt geleidelijk verder oostwaarts weg. Diverse randstoringen daarvan hadden de voorbije dagen ons weer in de greep. Vandaag komt nog een kleinere buienstoring dichterbij tegen de avond, maar dat zal niet veel meer voorstellen. Overdag zitten we we nog in het windveld van dit lagedrukgebied waarbij er opnieuw een vrij krachtige wind kan komen te staan. Intussen schuidr het Azorenhoog dichterbij. Tegen morgen ligt dat boven Frankrijk met een uitloper in onze richting. Dat beschermt ons dan tijdelijk tegen nieuwe oceaanstoringen, maar op de Atlantische Oceaan ontwikkelt zich intussen een stevige westcirculatie waar we dan volgende week mee te maken krijgen. De eerste nieuwe storing trekt daarbij in de nacht van zondag op maandag al over onze omgeving en wordt volgende week door meer storingen gevolgd, maar die gaan telkens vrij noordelijk trekken. Wij blijven onder de bescherming zitten van een Europees hoog dat steeds beter uit de verf komt naarmate we dichterbij komen. De storingen zullen bij ons enkel schampen op de flank van dit hoog waardoor er weinig of zelfs geen neerslag zal vallen en we wel weer in vrij zachte lucht zullen terechtkomen. Beide trends zitten al een paar dagen in de verwachting en worden vandaag verder bevestigd. Je ziet dan ook een verder opdrogen van de pluim terwijl de temperaturen tegen midden / tweede helft volgende week weer vrij ver oplopen:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag is de wind eerst naar noordwest tot zelfs noord gedraaid en wordt nog koelere lucht aangevoerd. In de loop van de ochtend keert die terug naar een meer westelijke hoek en trekt weer aan. Die kan dan aan zee weer krachtig tot hard gaan waaien met uitschieters van 60 tot 70 km per uur, landinwaarts iets minder. We halen daarbij vanmiddag ook maar maxima meer van rond een 12 tot 13 graden. We krijgen daarbij een wisselende bewolking met vooral later op de dag nog kans op een paar verspreide buien, maar zeker is dat nog niet. Het kan even goed op vele plekken gewoon droog blijven. De kans op een bui wordt het grootste tegen het eind van de middag aan.

Vanavond valt er eventueel ook hier of daar nog een bui. Die trekken echter snel weg. De nacht naar zaterdag verloopt droog en koel. Minima dan rond een 4-5 graden landinwaarts. Aan zee wat zachter. De wind valt daarbij grotendeels weg.

Morgen:

Morgen wordt de beste dag van deze reeks. Het is dan droog met een mix van best wel brede opklaringen en wolkenvelden. De temperaturen zitten rond een 13-14 graden en de wind zoekt terug een zuidwestelijke hoek op, maar waait maar matig meer.

In de nacht van zaterdag op zondag kan het vrij koel worden met minima van maar rond een 2-3 graden landinwaarts.

Overmorgen:

Zondag neemt de bewolking overdag toe, maar waarschijnlijk gaat het dan veelal nog om hoge sluierbewolking waar de zon nog vrij vlot doorheen raakt. De opklaringen zijn echter minder dan op zaterdag en ook de wind neemt wat toe uit het zuidwesten. De maxima zitten daarbij rond een 14-tal graden, lokaal misschien 15. In de nacht naar maandag kan er eventueel een lokale drup regen gaan vallen.

Later:

Maandag is er meer bewolking. De zon heeft het moeilijker en er trekken wat staartjes van storingen door onze omgeving. Dat levert vooral veel bewolking op. Veel neerslag zal er daar niet bij zijn, hoogstens links of rechts eens een beetje gedruppel. Het wordt een 14-tal graden.

Samenvatting:

Vanochtend is het droog met flink wat zon en opnieuw een wat aantrekkende noordwestelijke wind. Vanmiddag komen er wat meer wolken en mogelijk valt er tegen de late middag een enkele bui. Het wordt niet meer dan 13 graden.

Geert, vrijdag 22 oktober, 06.35 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

De voorbije weken en dagen waren dikwijls grote aantallen vlinders te zien, zeker op de nog bloeiende asters. Kijk je mee?