VR

05/03/2024

Weertype

Weertype

10° | 13°

80 %

Windrichting

3-5 bft
We moeten al een hele tijd hetzelfde zeggen en dat is vandaag weer niet anders: lagedrukgebiede [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
De vooruitzichten voor morgen zijn op korte termijn helaas opnieuw veel slechter geworden. Zoal [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is een beter dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met fli [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een lagedrukgebied met kern bij IJsland neemt de regie over ons weer over en het vliegt er meteen in met in de loop van de dag de doortocht van een storing die van west naar oost door onze regio zal lopen met regen en wind. De storing wordt gevolgd door een trekrug die ons dinsdag tijdelijk in bescherming zal nemen en zal zorgen voor een tijdelijke betere dag. Grootschalig evolueert het weerpatroon intussen echter naar een westelijke circulatie waarin op woensdag al een nieuwe storing haar opwachting maakt en door onze omgeving zal trekken. Ook nadien lijken de weerneuzen nu meer in de richting van aanhoudende wisselvalligheid te wijzen met ook op vrijdag alweer de doortocht van een volgende storing. Als we kijken naar de pluim voor volgende week, dan is het warme cluster wat er gisteren nog overtuigend in zat, toch flink minder geworden. Ook daar is een verder zetten van de ingezette wisselvalligheid nu de meest voor de hand liggende optie:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag begint nog droog met een toenemende bewolking. Er trekt in de loop van de dag een storing door met een periode van regen en meer wind. Zoals het er nu naar uitziet zal die ergens rond of begin van de middag door onze regio trekken. De eerste regen valt waarschijnlijk aan de Westkust ergens rond of kort voor de middag. Die regen trekt dan snel West- en vervolgens Oost-Vlaanderen binnen. De achterzijde van de storing bereikt de kust rond 14-15 uur en tegen 16 uur heeft de storing onze regio alweer verlaten. De temperaturen gaan ook lager zitten, maar halen toch nog maxima rond een graad of 20 voor de regen inzet. Tijdens de regenval is dat uiteraard een stuk minder. Het gaat ook een stuk harder waaien. Die wind komt aanvankelijk uit het zuiden, maar draait tijdens de regen naar zuidwest en achter de storing is die dan west geworden.

Tegen de avond is het weer droog geworden met een mix van wolken en opklaringen. Enkel aan de Oostkust is er vanavond en vannacht nog kans op een bui, zelfs met een donderklap. De minima gaan lager zitten. Landinwaarts dalen we naar 8-9 graden, aan zee tot rond een graad of 10.

Morgen:

Morgen hebben we te maken met een rug van hoge luchtdruk die door onze regio trekt. Het zal dan droog blijven met een mix van wolken en opklaringen. We zijn dan wel duidelijk in koelere lucht gearriveerd met maxima die maar 17 tot 19 graden meer halen bij een goed doorstaande, eerst westelijke wind. In de loop van de dag draait die naar zuidwest en tenslotte weer naar zuid en neemt in kracht af.

In de avond en nacht neemt de bewolking geleidelijk aan weer toe bij weer wat zachtere minima rond 11-12 graden.

Overmorgen:

Woensdag is het uitkijken naar het arriveren en doortrekken van een volgende storing. Die zal mogelijk met redelijk wat wind doortrekken waarbij het zeker aan de kust tijdelijk erg hard zou kunnen gaan waaien. We krijgen in de loop van de dag dan ook te maken met een periode van regen en buien waarbij het ook tijdelijk fors kan regenen.

Later:

Donderdag lijkt dan weer een tijdelijk betere dag te worden met overwegend of volledig droge momenten. De maxima blijven wel pas op de plaats maken en raken niet veel hoger meer dan rond 18 graden als maximale temperatuur.

Samenvatting:

In de loop van de dag passeert een storing. Die trekt door onze regio tussen grosso modo 12 en 16 uur. Het gaat dan ook tijdelijk overal regenen en ook wat harder waaien. Voor de storing uit halen we nog net 19 tot 20 graden, tijdens de regen is dat enkele graden minder. Tegen de late middag wordt het weer droog met opklaringen.

Geert, maandag 27 september, 06.30 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Deze week in de minuut natuur gewoon even kijken naar schaapjes: