ZO

05/05/2024

Weertype

Weertype

| 17°

15 %

Windrichting

2-3 bft
Een lagedrukgebied boven het noorden van Nederland dat ons gisteren verspreide buien bezorgde ( [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

10° | 16°

90 %

Windrichting

3 bft
Morgen neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

DI

7 mei

Weertype

Weertype

11° | 16°

70 %

Windrichting

3 bft
Ook dinsdag is het weer nog niet al te best. Een lagedrukgebied blijft treuzelen in onze buurt [...]
Lees verder

WO

8 mei

Weertype

Weertype

10° | 15°

10 %

Windrichting

2-3 bft
Woensdag is een betere dag. Het wordt droog met breder wordende opklaringen. Een noordelijke wi [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied dat zich uitstrekt vanaf de Azoren tot over Midden-Europa domineert ons weer. Het zorgt voor vrij rustige omstandigheden. Door het ‘kantelen’ van het hoog waarbij het richting Scandinavië trekt en het arriveren van nieuwe lagedrukgebieden boven de Atlantische Oceaan, krijgen we dit weekeind met een diepe zuidelijke stroming te maken die erg warme lucht zal aanvoeren. Begin volgende week wordt de druk van Atlantische lagedrukgebieden steeds groter en op maandag dringen de eerste fronten daarvan tot over onze omgeving door. In de loop van de week lijkt de wisselvalligheid steeds groter te worden onder regie van een sturend lagedrukgebied bij IJsland. Randstoringen daarvan dringen later in de week geregeld tot in onze omgeving door, al worden die ook afgewisseld door trekruggen van hoge druk. Dinsdag en donderdag lijken we daarbij eerder onder die ruggen van hogedruk te zitten. Op maandag en woensdag trekken actieve storingen door onze regio. We komen daarbij in flink koelere lucht terecht waarbij de temperaturen vanaf maandag duidelijk een klasse lager gaan spelen. Hoe lang deze wisselvallige fase zal duren, is lang niet duidelijk en onzeker. We zien tegen volgend weekeind in de pluim duidelijk weer een warmer en rustiger cluster terug, naast leden die de wisselvalligheid laten voortduren. Het kan na volgende week op lange termijn dan ook alle kanten op:

 

Overdag's Nachts

Vandaag:

Ook vandaag bevinden we ons nog in warme lucht. De temperaturen lopen ondanks de vele wolken toch weer vrij snel op richting 20 graden en meer. Hoe hoog we geraken zal afhangen van de hoeveelheid opklaringen die er nog door geraken. Er zijn immers wel veel meer wolken aanwezig en in de loop van de dag stijgt de kans op het voorkomen van een lokale bui. Dat zou zelfs een onweerachtige bui kunnen zijn, al lijkt het erop dat de meeste buien eerder voor het zuiden van het land zullen zijn. Toch mogen we een bui zeker niet uitsluiten want het wordt er zeker warm genoeg voor. Vooral West-Vlaanderen zou met een enkele bui rekening moeten houden die later in de middag kan opduiken, met maxima die opnieuw van 21 tot 23 graden kunnen oplopen, lokaal nog meer. De zuidelijke wind trekt overdag geleidelijk wat in kracht aan.

Ook in de avond en nacht naar maandag is een enkele bui niet onmogelijk. Het wordt wel een erg zachte nacht met minima rond 14-15 graden.

Morgen:

Morgen begint nog droog met een toenemende bewolking. Er trekt in de loop van de dag een storing door met een periode van regen en meer wind. Zoals het er nu naar uitziet zal die ergens rond of begin van de middag door onze regio trekken. De temperaturen gaan ook lager zitten, maar halen toch nog maxima rond een graad of 20. Tijdens de regenval is dat uiteraard een stuk minder. Het gaat ook een stuk harder waaien.

Tegen de avond is het weer droog geworden met een mix van wolken en opklaringen.

Overmorgen:

Op dinsdag hebben we te maken met een rug van hoge luchtdruk die door onze regio trekt. Het zou dan droog blijven met een mix van wolken en opklaringen. We zijn dan wel duidelijk in koelere lucht gearriveerd met maxima die maar 17 tot 19 graden meer halen bij een goed doorstaande westelijke wind.

Later:

Woensdag is het uitkijken naar het arriveren en doortrekken van een volgende storing. Die zal mogelijk met redelijk wat wind doortrekken waarbij het zeker aan de kust tijdelijk erg hard zou kunnen gaan waaien. We krijgen in de loop van de dag dan ook te maken met een periode van regen en buien waarbij het ook tijdelijk fors kan regenen.

Samenvatting:

Vandaag is nog een warme dag, maar er zijn veel meer wolken aanwezig dan gisteren en de zon heeft het per momenten echt wel moeilijk. We krijgen dan ook een mix van wolken en wat opklaringen, waarbij er tegen het eind van de middag zelfs kans is op een lokale bui. Het wordt wel nog gemakkelijk 21 tot 23 graden bij een zwakke zuidelijke wind.

Geert, zondag 26 september, 09.50 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Deze week in de minuut natuur gewoon even kijken naar schaapjes: