DO

05/02/2024

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

3 bft
Lagedrukgebieden beïnvloeden ook vandaag nog steeds ons weer. Ze liggen boven de Britse Eiland [...]
Lees verder

VR

3 mei

Weertype

Weertype

10° | 14°

80 %

Windrichting

3-5 bft
Morgen is het aanvankelijk mogelijk regenachtig. Dat zou best een flink stuk van de dag kunnen [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag is een fraaie dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Zondag komt er geleidelijk meer bewolking in de loop van de dag. Dat zou op wat regen kunnen ui [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Boven de Britse Eilanden vinden we nog steeds een hogedrukgebied terug dat zich uitstrekt tot boven het noorden van Scandinavië en de Baltische Staten. Boven het noorden van Duitsland en Polen ligt een lagedrukgebied. Tussen beide systemen in staat bij ons een koele noordelijke stroming. Dat gaat gepaard met de aanvoer van koelere lucht waarin veel bewolking voorkomt. Er staat daarbij vooral de eerste dagen ook nog steeds een redelijke gradiënt tussen beide systemen waardoor er flink wat wind staat, zeker aan de kust. De komende dagen trekt het laag geleidelijk verder oostwaarts weg. Het hogedrukgebied versterkt zich nog wat ten noorden van ons en lijkt met kern terecht te gaan komen in het zeegebied tussen IJsland en Schotland. Het leek er eerst op dat he geleidelijk meer naar Centraal Europa zou schuiven, waarbij de koelste aanvoer afgesneden zou worden en het weer wat stabieler kan worden. Dit lijkt nu niet direct te gaan gebeuren en het is even afwachten waar het hoog uiteindelijk zal terechtkomen. Al bij al een complete blokkade op de weerkaarten. Er zijn daarbij enkele zaken in de pluim die opvallen. Allereerst zijn de vooruitzichten op korte termijn toch wel verslechterd (iets wat we deze zomer al meermaals zagen gebeuren). Zo trekken er vandaag (dat was voorzien), maar ook morgen (dat was niet voorzien), restanten van storingen voorbij met veel wolken en wat wisselvalligheid. Daarna komt het hoog toch wat dichter te liggen, wat zich bij ons in de pluimuitvoer aftekent als een meer rustige periode met naar medio volgende week. Dan zou het geleidelijk wat warmer kunnen worden:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag neemt de wisselvalligheid nog wat toe. Er trekken weer enkele oude en verzwakte storingen mee in de noordelijke stroming waardoor de kans op een bui of wat lichte regen weer wat groter wordt. Vanochtend viel er hier en daar al wat verspreide regen of een bui en ook overdag is een lokale bui of wat verspreide lichte regen niet uitgesloten. Er is dan ook evident weer meer bewolking al zijn er lokaal zeker al wel eens wat bredere opklaringen ook mogelijk. Het blijft aan de koele kant met maxima van 18-19 graden aan zee tot rond een 20 graden landinwaarts. De noordelijke wind blijft ook vandaag weer goed doorwaaien en kan zeker aan de Oostkust in de loop van de dag weer een 5 à 6 Bft halen.

In de nacht naar zondag is er geleidelijk weer meer ruimte voor opklaringen en kan het droog blijven. Minima rond 13-14 graden tegen de ochtend.

 

Morgen:

Morgen zal het dan in tegenstelling tot eerdere verwachtingen, eerder meer op vandaag lijken met opnieuw veel wolken en kans op wat regen of een verspreide bui. Ook de noordelijke wind blijft weer op het appel en zal ook morgen weer een grote rol in het weerbeeld spelen. Het blijft ook nog aan de koele kant met maxima aan zee nog steeds net onder de 20 graden. Landinwaarts kan het iets zachter zijn, maar ook daar hebben we toch grote moeite om aan de 20 graden te geraken.

Overmorgen:

Maandag krijgen we een wat beter weerbeeld dan op zondag. Wolken, opklaringen en toch ook nog steeds kans op een enkel luttel buitje. De maxima kunnen eventueel een enkel graadje winst pakken bij een nog altijd vrij uitgesproken noordelijke tot noordoostelijke wind.

Later:

Tegen dinsdag gaat de grootste wisselvalligheid er echt wel uit. Het zou dan droog moeten blijven met steeds meer en bredere opklaringen en de temperaturen kunnen dan weer wat hoger gaan zitten, al zal dat traag en geleidelijk aan gaan.

Samenvatting:

Vandaag is het opnieuw wisselvalliger. Er zijn meer wolken, al passeren er zeker ook nog wel een aantal opklaringen, maar er is ook een grotere kans op een buitje of wat lichte regen. De maxima zitten onder de 20 graden aan zee, landinwaarts kunnen we dat net nog halen. Er staat ook weer een meer en uitgesproken noordelijke wind. Aan zee kan die vrij krachtig tot krachtig worden, landinwaarts matig tot vrij krachtig.

Geert, zaterdag 28 augustus, 08.05 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Agapanthussen staan deze week centraal in de nieuwe minuut natuur: