DO

05/02/2024

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

3 bft
Lagedrukgebieden beïnvloeden ook vandaag nog steeds ons weer. Ze liggen boven de Britse Eiland [...]
Lees verder

VR

3 mei

Weertype

Weertype

10° | 14°

80 %

Windrichting

3-5 bft
Morgen is het aanvankelijk mogelijk regenachtig. Dat zou best een flink stuk van de dag kunnen [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag is een fraaie dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Zondag komt er geleidelijk meer bewolking in de loop van de dag. Dat zou op wat regen kunnen ui [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Boven de Britse Eilanden vinden we nog steeds een hogedrukgebied terug dat met kern in de buurt van Schotland ligt. Het strekt zich intussen uit tot boven het noorden van Scandinavië. Boven het noorden van Duitsland en Polen ligt een lagedrukgebied. Tussen beide systemen in staat bij ons een koele noordelijke stroming. Dat gaat gepaard met de aanvoer van koelere lucht waarin veel bewolking voorkomt, maar geleidelijk aan ook meer en bredere opklaringen. Er staat vooral de eerste dagen ook een redelijke gradiënt tussen beide systemen waardoor er flink wat wind staat, zeker aan de kust. De komende dagen trekt het laag geleidelijk verder oostwaarts weg. Het hogedrukgebied breidt zich daarbij ten noorden van ons geleidelijk verder over Scandinavië uit, maar bij ons blijft het nog ten westen liggen. Pas na het weekeind toe, schuift het geleidelijk wat dichter naar Centraal Europa waarbij de koelste aanvoer afgesneden zou worden en het weer wat stabieler kan worden. Al bij al een complete blokkade op de weerkaarten, wat zich bij ons in de pluimuitvoer aftekent als een rustige periode met weinig variatie, maar wel met de eerste dagen een aanvoer van veel wolken met een lokaal buitje. Later in de periode, maar dan zijn we al medio volgende week, zou het geleidelijk wat warmer kunnen worden:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag wordt het licht wisselvallig. We krijgen net als gisteren een mix van (soms veel) wolkenvelden en gaandeweg de dag ook weer brede opklaringen, met toch kans op een enkel licht buitje, al zullen de meeste plekken het toch gewoon droog weten te houden. Vooral aan zee kan de zon zich later wat beter laten zien, maar ook landinwaarts zijn er in de loop van de dag dikwijls brede opklaringen te vinden. De maxima zitten  weer rond of vooraan de 20 graden. Net als gisteren staat er ook vandaag weer overal een goed doorstaande noordelijke wind. Aanvankelijk waait die wel minder hard, maar gaandeweg de dag komt die weer opzetten, zeker aan zee.

In de nacht naar zaterdag komt er in dit weerbeeld geen verandering. Tegen de ochtend neemt de bewolking en de kans op een buitje wel weer toe. Minima daarbij rond 13-14 graden.

 

Morgen:

Morgen neemt de wisselvalligheid nog wat toe. Er trekken dan weer enkele oude en verzwakte storingen mee in de noordelijke stroming waardoor de kans op een bui of wat lichte regen weer wat groter wordt. Er is dan ook evident weer meer bewolking. Het blijft dan aan de koele kant met maxima van 18-19 graden aan zee tot rond een 20 graden landinwaarts. De noordelijke wind blijft ook morgen goed doorwaaien en kan zeker aan de Oostkust in de loop van de dag weer een 5 à 6 Bft halen.

In de nacht naar zondag is er geleidelijk weer meer ruimte voor opklaringen.

Overmorgen:

Zondag breidt het hogedrukgebied zich geleidelijk wat meer in onze richting uit zodat het stabieler wordt. De kans op meer en brede opklaringen wordt groter en de neerslagkansen nemen af. Ook de wind gaat tegen dan minder hard waaien. Het blijft wel nog aan de koele kant met maxima rond of aan zee nog steeds net onder de 20 graden.

Later:

Maandag krijgen we ongeveer hetzelfde weerbeeld als op zondag. Wolken, opklaringen en toch ook nog steeds kans op een enkel luttel buitje. De maxima kunnen eventueel een enkel graadje winst pakken bij een nog altijd vrij uitgesproken noordelijke tot noordoostelijke wind.

Samenvatting:

Er is vandaag minder bewolking dan gisteren en er zijn meer en bredere opklaringen. Toch drijven er nog regelmatig wolkenvelden voorbij en er is ook nog steeds kans op een enkel lokaal buitje. Maxima opnieuw rond 20 graden landinwaarts, iets eronder aan zee. Er komt opnieuw een uitgesproken noordelijke wind te staan die aan zee en zeker aan de Oostkust later weer vrij krachtig kan gaan waaien.

Geert, vrijdag 27 augustus, 09.30 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Agapanthussen staan deze week centraal in de nieuwe minuut natuur: