VR

04/19/2024

Weertype

Weertype

| 11°

90 %

Windrichting

3-5 bft
Een Atlantisch hoog ligt ten westen van de Britse Eilanden.  Boven de Noordzee ligt intussen e [...]
Lees verder

ZA

20 apr

Weertype

Weertype

| 10°

70 %

Windrichting

3-4 bft
De zaterdagse vooruitzichten zijn flink wat minder geworden op de laatste weerkaarten. Ook dan [...]
Lees verder

ZO

21 apr

Weertype

Weertype

| 12°

40 %

Windrichting

3 bft
Zelfs op zondag blijft het zeker niet overal droog. We zitten dan nog altijd in een noordelijke [...]
Lees verder

MA

22 apr

Weertype

Weertype

| 11°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag wordt een rustiger dag, maar toch zeker weer met de nodige wolkenpartijen. Een enkele l [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Boven de Britse Eilanden vinden we nog steeds een hogedrukgebied terug dat zich uitstrekt tot boven het noorden van Scandinavië en de Baltische Staten. Boven het noorden van Duitsland en Polen ligt een lagedrukgebied. Tussen beide systemen in staat bij ons een koele noordelijke stroming. Dat gaat gepaard met de aanvoer van koelere lucht waarin veel bewolking voorkomt. Er staat daarbij vooral de eerste dagen ook nog steeds een redelijke gradiënt tussen beide systemen waardoor er flink wat wind staat, zeker aan de kust. De komende dagen trekt het laag geleidelijk verder oostwaarts weg. Het hogedrukgebied versterkt zich nog wat ten noorden van ons en lijkt met kern terecht te gaan komen in het zeegebied tussen IJsland en Schotland. Het leek er eerst op dat he geleidelijk meer naar Centraal Europa zou schuiven, waarbij de koelste aanvoer afgesneden zou worden en het weer wat stabieler kan worden. Dit lijkt nu niet direct te gaan gebeuren en het is even afwachten waar het hoog uiteindelijk zal terechtkomen. Al bij al een complete blokkade op de weerkaarten. We zien in de pluim dat vandaag en morgen nog licht wisselvallig zullen verlopen, maar dat het later deze week stabieler, droger en wat zachter kan worden:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag zal het in tegenstelling tot eerdere verwachtingen, eerder meer op gisteren lijken met opnieuw veel wolken en kans op wat regen of een verspreide bui. Er trokken vanochtend al wat verspreide buitjes door de regio, waarna er tijdelijk een periode met meer opklaringen voorkomt. Later vanochtend en zeker ook vanmiddag, neemt de bewolking weer toe en loopt ook de kans op een verspreide bui of wat lichte regen weer toe. Ook de noordelijke wind blijft weer op het appel en zal ook weer een grote rol in het weerbeeld spelen. Het blijft ook nog aan de koele kant met maxima aan zee nog steeds onder de 20 graden. Veel meer dan 18-19 graden halen we daar niet. Landinwaarts kan het iets zachter zijn, maar ook daar hebben we toch grote moeite om aan de 20 graden te geraken en lukt dat op vele plekken gewoonweg niet.

Vanavond en vannacht is het opnieuw wisselend tot zwaar bewolkt met nog steeds kans op een verspreide bui of eens wat lichte regen. De minima zitten rond een 13-tal graden tegen de ochtend.

 

Morgen:

Morgen krijgen we een wat beter weerbeeld dan op zondag. Wolken, opklaringen en toch ook nog steeds kans op een enkel luttel buitje. De maxima kunnen eventueel een enkel graadje winst pakken bij een nog altijd vrij uitgesproken noordelijke tot noordoostelijke wind. Gaandeweg de dag worden de opklaringen wel degelijk wat breder.

In de avond en nacht zou het dan droog moeten blijven met minima die tijdens de bredere opklaringen een graadje lager kunnen uitpakken.

Overmorgen:

Tegen dinsdag gaat de grootste wisselvalligheid er echt wel uit. Het zou dan droog moeten blijven met steeds meer en bredere opklaringen en de temperaturen kunnen dan weer wat hoger gaan zitten, al zal dat traag en geleidelijk aan gaan.

Later:

Woensdag blijft het droog met maxima die dan weer vooraan de 20 graden uitkomen. De wind zoekt een iets meer noordoostelijke hoek op, maar blijft zeker aan zee toch nog weer wat terugtrekken naar een noordelijke hoek. De wind waait wel nog steeds matig, zeker aan de kust.

Samenvatting:

De wisselvalligheid houdt vandaag aan. Wolken en opklaringen wisselen af en de kans op een bui blijft bestaan, ook later op de dag. De maxima zijn heel gematigd en zitten rond 18-19 graden aan zee tot allermaximaalst 20 landinwaarts. Er staat nog steeds een matige, aan de kust soms vrij krachtige noordelijke wind.

Geert, zondag 29 augustus, 09.55 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Agapanthussen staan deze week centraal in de nieuwe minuut natuur: