DO

05/02/2024

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

3 bft
Lagedrukgebieden beïnvloeden ook vandaag nog steeds ons weer. Ze liggen boven de Britse Eiland [...]
Lees verder

VR

3 mei

Weertype

Weertype

10° | 14°

80 %

Windrichting

3-5 bft
Morgen is het aanvankelijk mogelijk regenachtig. Dat zou best een flink stuk van de dag kunnen [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag is een fraaie dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Zondag komt er geleidelijk meer bewolking in de loop van de dag. Dat zou op wat regen kunnen ui [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Boven de Baltische Zee ligt een lagedrukgebied. Boven de Britse Eilanden vinden we nog steeds een hogedrukgebied terug dat met kern in de buurt van Schotland ligt. Tussen beide systemen in staat bij ons een koele noordelijke stroming. Het Baltische laag stuurt daarbij een aantal verzwakte oudere fronten van noord naar zuid door onze regio. Dat gaat gepaard met de aanvoer van koelere lucht waarin veel bewolking voorkomt. Er staat vooral de eerste dagen ook een redelijke gradiënt tussen beide systemen waardoor er flink wat wind staat, zeker aan de kust. De komende dagen trekt het laag geleidelijk verder oostwaarts weg. Het hogedrukgebied breidt zich daarbij ten noorden van ons geleidelijk verder over Scandinavië uit, maar bij ons blijft het nog ten westen liggen. Pas naar en na het weekeind toe, schuift het geleidelijk wat dichter naar Centraal Europa waarbij de koelste aanvoer afgesneden zou worden en het weer wat stabieler kan worden. Al bij al een complete blokkade op de weerkaarten, wat zich bij ons in de pluimuitvoer aftekent als een rustige periode met weinig variatie, maar wel met de eerste dagen een aanvoer van veel wolken met een lokaal buitje:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Vandaag trok in alle vroegte een zwakke storing van het noorden uit over onze omgeving. Daarachter zitten we vandaag in een koele noordelijke stroming die onstabiel is. Er komt meer bewolking en mogelijk valt er ook wat lichte regen of een bui. Later op de dag breekt de bewolking weer wat open en krijgen we een mix van (soms vrij veel) wolkenvelden en breder wordende opklaringen naarmate de dag vordert. Het koelt ook weer enkele graden af met maxima rond of net onder de 20 graden. De opnieuw naar noord draaiende wind neemt weer in kracht toe. Die gaat aan zee weer vrij krachtig waaien uit het noorden met een 4 à 5 Bft. Boven land wordt die wind matig tot vrij krachtig, een 3-4 Bft.

In de nacht naar vrijdag is het dan wisselend bewolkt bij zo’n 14 graden. De bewolking is van tijd tot tijd zeker nog steeds dik genoeg om eens een drup regen of een licht buitje te produceren en het blijft ook redelijk goed doorwaaien uit het noorden.

 

Morgen:

Morgen wordt het licht wisselvallig. We krijgen dan net als vandaag een mix van (soms veel) wolkenvelden en gaandeweg de dag ook weer brede opklaringen, met toch kans op een enkel licht buitje al zullen de meeste plekken het toch gewoon droog weten te houden. Vooral aan zee kan de zon zich later wat beter laten zien. De maxima zitten dan weer rond of vooraan de 20 graden. Net als vandaag staat er ook morgen weer overal een goed doorstaande noordelijke wind.

In de nacht naar zaterdag komt er in dit weerbeeld geen verandering.

Overmorgen:

Zaterdag neemt de wisselvalligheid nog wat toe. Er trekken dan weer enkele oude en verzwakte storingen mee in de noordelijke stroming waardoor de kans op een bui of wat lichte regen weer wat groter wordt. Het blijft dan aan de koele kant met maxima van 18-19 graden aan zee tot rond een 20 graden landinwaarts.

Later:

Zondag breidt het hogedrukgebied zich geleidelijk wat meer in onze richting uit zodat het stabieler wordt. De kans op meer en brede opklaringen wordt groter en de neerslagkansen nemen af. Ook de wind gaat tegen dan minder hard waaien. Het blijft wel nog aan de koele kant met maxima rond of aan zee nog steeds net onder de 20 graden.

Samenvatting:

We krijgen vandaag veel bewolking binnen vanaf de Noordzee. Die is van tijd tot tijd zo dik dat daar een licht buitje of wat lichte regen kan uit vallen. De maxima zitten maar rond 18-19 graden aan zee tot hoogstens 20 landinwaarts. Er staat ook een stevige noordelijke wind, zeker aan de kust. Later op de dag kunnen er wat meer opklaringen doorbreken.

Geert, donderdag 26 augustus, 08.15 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Agapanthussen staan deze week centraal in de nieuwe minuut natuur: