DO

05/02/2024

Weertype

Weertype

11° | 18°

50 %

Windrichting

3 bft
Lagedrukgebieden beïnvloeden ook vandaag nog steeds ons weer. Ze liggen boven de Britse Eiland [...]
Lees verder

VR

3 mei

Weertype

Weertype

10° | 14°

80 %

Windrichting

3-5 bft
Morgen is het aanvankelijk mogelijk regenachtig. Dat zou best een flink stuk van de dag kunnen [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zaterdag is een fraaie dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 19°

30 %

Windrichting

3 bft
Zondag komt er geleidelijk meer bewolking in de loop van de dag. Dat zou op wat regen kunnen ui [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een hogedrukgebied boven de Britse Eilanden met kern in de buurt van Schotland, beheerst de weerkaarten. Het strekt zich uit vanaf de Azoren tot aan Noorwegen en stuurt met een noordoostelijke stroming van oorsprong koele, maar wel droge lucht naar ons toe. Boven Scandinavië ligt intussen een lagedrukgebied dat de komende dagen geleidelijk langs de oostflank van dit hoog van het noorden uit naar het zuiden koerst. Storingen die aan dat laag verbonden zijn, zullen vanaf vanavond ons weer beïnvloeden, maar door de nabijheid van het hogedrukgebied zijn deze storingen niet bijster actief. Veel neerslag zal er dan ook niet op zitten. Het hoog blijft trouwens liggen waar het ligt, het trekt zich hoogstens iets terug naar het noordwesten. Daardoor blijft ook na passage van die storingen tijdens de tweede helft van de week, de koele noordelijke tot noordoostelijke stroming intact. Er is dan wel wat meer bewolking en misschien valt er al eens een licht buitje, maar de grote lijnen van het weerbeeld veranderen weinig. Dat zie je ook weer duidelijk aan de pluim van vandaag. Er zit hoogstens een licht afkoelende trend in, terwijl we ook de (oplopende) kans op een buitje in de neerslagpluim terugzien:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Ook vandaag wordt een mooie en vrij zonnige tot zonnige dag met flink wat ruimte voor de zon. Er zijn in eerste instantie amper of zelfs helemaal geen wolken meer bij een zwakke tot matige, aan de kust matige wind uit een noordoostelijke hoek. De enige wolken die we aanvankelijk zien, zijn hoge sluierwolken, maar daar heeft de zon niet zoveel moeite mee. Het kan landinwaarts net als gisteren weer tot een 22 graden (lokaal 23) worden, aan de kust iets minder. Later in de middag komt er geleidelijk ook andere bewolking opzetten vanuit het noorden, terwijl de wind dan wat aantrekt en naar een meer noordelijke hoek terugdraait op nadering van een paar zwakke frontjes.

In de nacht naar donderdag neemt de bewolking opnieuw toe en mogelijk kan er tegen de ochtend wat lichte regen of een buitje vallen. Er passeren dan een tweetal zwakke frontjes, waarvan de activiteit heel gering is, maar een buitje is niet onmogelijk. De wind spant ook aan en wordt tegen de ochtend aan zee vrij krachtig uit het noorden, boven land matig. Door de bewolking blijven de minima wel rond een 14-15 graden hangen.

 

Morgen:

Morgen in alle vroegte, trekt een zwakke storing van het noorden uit over onze omgeving. Er komt meer bewolking en mogelijk valt er ook wat lichte regen of een bui. Overdag breekt de bewolking weer wat open en krijgen we een mix van (soms vrij veel) wolkenvelden en breder wordende opklaringen naarmate de dag vordert. Het koelt dan weer enkele graden af met maxima rond of net onder de 20 graden. De opnieuw naar noord draaiende wind neemt dan weer in kracht toe. Die gaat aan zee weer vrij krachtig waaien uit het noorden met een 4 à 5 Bft. Boven land wordt die wind matig tot vrij krachtig, een 3-4 Bft.

In de nacht naar vrijdag is het dan wisselend bewolkt bij zo’n 12 à 13 graden.

Overmorgen:

Vrijdag wordt het licht wisselvallig. We krijgen dan een mix van wolkenvelden en brede opklaringen, met toch kans op een enkel licht buitje al zullen de meeste plekken het toch gewoon droog weten te houden. De maxima zitten dan weer rond of vooraan de 20 graden.

Later:

Zaterdag neemt de wisselvalligheid toe. Er trekken dan weer enkele oude en verzwakte storingen mee in de noordelijke stroming waardoor de kans op een bui of wat lichte regen weer wat groter wordt. Het blijft dan aan de koele kant met maxima van 18-19 graden aan zee tot rond een 20 graden landinwaarts.

Samenvatting:

Vandaag wordt opnieuw een vrij mooie dag. We noteren vanmiddag maxima rond 20 graden aan zee tot 22 graden landinwaarts. Aanvankelijk zijn er enkel vooral hoge sluierwolken, maar later vandaag neemt de bewolking toe, net als de wind. Vanavond en vannacht is het bewolkt met kans op een lokaal spatje regen.

Geert, woensdag 25 augustus, 09.20 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

Agapanthussen staan deze week centraal in de nieuwe minuut natuur: