VR

05/03/2024

Weertype

Weertype

10° | 13°

80 %

Windrichting

3-5 bft
We moeten al een hele tijd hetzelfde zeggen en dat is vandaag weer niet anders: lagedrukgebiede [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
De vooruitzichten voor morgen zijn op korte termijn helaas opnieuw veel slechter geworden. Zoal [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is een beter dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met fli [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een omvangrijke depressie reikt van IJsland over de Britse Eilanden tot diep over Rusland en bedekt ook grote delen van West-Europa. De hoofdkern van dit laag ligt intussen boven Scandinavië en zal van daaruit ons weer nog een hele tijd negatief beïnvloeden met wisselvalligheid en erg gematigde temperaturen. In tegenstelling tot eerdere verwachtingen, zijn de vooruitzichten voor de komende dagen daarbij op korte tijd (nog verder) verslechterd. Vandaag krijgen we een nieuwe randstoring van dit laag te verwerken die tegen vanavond voorlangs onze kust trekt met daaraan een neerslagzone verbonden en ook weer een erg sterk windveld. Ook in het weekeind spelen buienlijnen van dit laag ons nog parten met telkens overdag sterk verhoogde buienkansen en dat kunnen weer felle buien zijn. Ook de kleine verbetering die begin volgende week in de kaarten zat, is wat verder afgebouwd. Ook dan krijgen we nog steeds enkele buien te verwerken. Pas later in de week zou een uitloper van het Azorenhoog met enkele stabielere dagen tot gevolg tot bij ons kunnen geraken, maar zeker is dat niet. Later in de week neemt de invloed van lagedrukgebieden boven de Britse Eilanden immers weer toe. De temperaturen blijven dan ook nog lange tijd erg gematigd. Je ziet dan ook nog steeds in de pluim dat zomerse aspiraties voorlopig niet aan de orde zijn en dat we voor een langere periode met wisselvalligheid en koelere temperaturen te maken zullen hebben. Zeer grote neerslaghoeveelheden zijn daarbij niet meer aan de orde, maar er valt toch regelmatig wel eens een bui of wat regen, om niet te zeggen bijna elke dag wel ergens. Het lijkt er daarbij op dat de neerslag minder is dan in de pluim van gisteren, maar dat is slechts schijn en heeft enkel met een grotere schaalverdeling te maken. Vooral de grote consensus over de gematigde temperaturen blijft opvallen: je kunt er haast een lineaal naast leggen, zo weinig variatie zit er in de maxima voor de komende periode. Die blijven telkens rond en vooraan de 20 graden zitten:

Overdag's Nachts

Vandaag:

Dat de vrijdagse vooruitzichten ten opzichte van de vorige dagen wat verder achteruit gegaan zijn, wisten we al en dat is niet anders geworden. Er trekt vandaag nog een storing door onze omgeving waarbij er veel bewolking is met ook nog perioden met wat regen. Zoals het er gisteren al naar uitzag, zijn dat zeker geen grote hoeveelheden. Er kan vooral later vanochtend af en toe wat lichte regen vallen, meer veel is het niet. Deze regen hoort bij een eerder zwakke storing van een toch wel vrij actief lagedrukgebied. Het is dan even afwachten hoe snel de storing doortrekt, maar uiteindelijk wordt het deze middag vanaf de kust toch overwegend droog met geleidelijk weer doorbrekende opklaringen. De temperaturen blijven rond een 20-21 graden zitten als hoogste waarden. Echter zal ook de wind weer fors aantrekken. Dat klein lagedrukgebied dat tegen vanavond langs onze kust voorlangs trekt, zorgt ook in de middag weer voor flink wat aanspannende wind. Vanochtend valt het met die wind eerst nog mee, maar later vanmiddag, dan kan dat aan zee opnieuw een krachtige tot harde wind worden (6-7 Bft) met uitschieters tot 60 km per uur of nog wat meer. Ook boven land gaat het weer fors waaien met uitschieters tot rond de 50 km per uur.

In de avond bereikt de wind zijn piek en kan het aan zee tijdelijk hard tot mogelijk aan de Oostkust zelfs stormachtig gaan waaien (7-8 Bft) met pieken tot 75 km per uur. Boven land staat dan een vrij krachtige tot krachtige wind (5 Bft) met pieken daar tot een 50 km per uur. Eventueel valt er hier of daar nog een bui. In de nacht wordt het weer rustiger met een afname van de wind en het is dan droog. De minima dalen tegen zaterdagochtend naar een graad of 14.

Morgen:

Ook de weekeindvooruitzichten zijn verder wat minder geworden: in het weekeind krijgen we op zaterdag weer een wisselvallig weerbeeld. We krijgen te maken met een mix van wolken en opklaringen waarbij er gaandeweg de dag – zelfs al van in de ochtend – mogelijk weer hier en daar nog buien gaan vallen. Dat zou zomaar weer een forse bui kunnen worden, zelfs met kans op een donderklap. De buien zitten wel voornamelijk landinwaarts en vallen vooral in de namiddag. Aan zee lijkt het de hele dag droog te kunnen blijven. De wind is daarbij wel flink afgenomen, al kan die overdag nog wel eens matig worden boven land en vrij krachtig aan de kust. De maxima zitten ook dan rond of vooraan de 20 graden al zou het op zaterdag misschien wel een graadje warmer kunnen worden met maxima die landinwaarts toppen rond 22-23 graden.

Tegen de avond valt de wind weer grotendeels weg en de buien verdwijnen. De nacht verloopt dan ook rustig met minima die tegen de ochtend rond een 13 graden uitkomen.

Overmorgen:

Op zondag wordt de buienkans nog groter. Er wordt volop onstabiele lucht aangevoerd met tal van buien. Die vallen dan ook weer zo goed als overal en dat kunnen forse buien worden. Ook dan is er kans op onweer en die kans is nog heel wat groter geworden dan op zaterdag. De buien beginnen in de ochtend al aan zee en verspreiden zich dan geleidelijk verder landinwaarts. Aan zee wordt het in de namiddag dan weer droger met breder wordende opklaringen. Het blijft maximaal rond een graad of 20-21.

Tegen de avond zijn de buien verdwenen en de nacht naar maandag verloopt rustig met wat koelere minima die tegen de ochtend rond een 10-11 graden uitkomen. Aan zee een graadje meer.

Later:

Maandag is het nog altijd onstabiel. Een mix van wolken en opklaringen vult ons weerbeeld waarbij er in de loop van de dag nog steeds links of rechts al eens een bui zou kunnen opduiken. De maxima blijven onveranderd rond of vooraan de 20 graden zitten.

Samenvatting:

Het is vandaag eerst zwaar bewolkt tot betrokken met mogelijk hier of daar wat lichte regen. Geen grote hoeveelheden. De grootste neerslagkansen zitten in de tweede helft van de ochtend en rond of kort na de middag. Later vanmiddag wordt het weer droog en breekt de zon wat door. Het wordt rond of vooraan de 20 graden. Later vanmiddag neemt de wind fors toe en in de avond kan het tijdelijk hard waaien met forse uitschieters van 50 km per uur landinwaarts tot 60 à 70 km per uur aan zee. In de nacht neemt de wind weer af.

Geert, vrijdag 30 juli, 06.35 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

In deze minuut natuur zoomen we in op margrieten: