VR

05/03/2024

Weertype

Weertype

10° | 13°

80 %

Windrichting

3-5 bft
We moeten al een hele tijd hetzelfde zeggen en dat is vandaag weer niet anders: lagedrukgebiede [...]
Lees verder

ZA

4 mei

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
De vooruitzichten voor morgen zijn op korte termijn helaas opnieuw veel slechter geworden. Zoal [...]
Lees verder

ZO

5 mei

Weertype

Weertype

| 18°

20 %

Windrichting

2-3 bft
Zondag is een beter dag. Het is de hele dag (zo goed als) droog en ook opnieuw zachter. Met fli [...]
Lees verder

MA

6 mei

Weertype

Weertype

| 17°

90 %

Windrichting

2-3 bft
Maandag neemt de onstabiliteit weer toe. Buien en perioden met regen zijn in de loop van de dag [...]
Lees verder

Algemene luchtdruk:

Een omvangrijke depressie reikt van IJsland over de Britse Eilanden tot diep over Rusland en bedekt ook grote delen van West-Europa. De hoofdkern van dit laag ligt intussen boven Scandinavië en zal van daaruit ons weer nog een hele tijd negatief beïnvloeden met wisselvalligheid en erg gematigde temperaturen. Een actieve randstoring van dit laag trok gisteren met veel wind door onze omgeving en ligt intussen noord van de Wadden en trekt verder richting Denemarken om daar stilaan op te vullen. Ook in het weekeind spelen buienlijnen van dit laag ons nog parten met telkens overdag sterk verhoogde buienkansen en dat kunnen weer felle buien zijn. Ook op maandag en dinsdag blijven we nog onder invloed van dit lagedrukgebied zitten. Pas later in de week zou een uitloper van het Azorenhoog met enkele stabielere dagen tot gevolg tot bij ons kunnen geraken, maar zeker is dat niet. Tegen het eind van de week neemt de invloed van lagedrukgebieden boven de Britse Eilanden immers weer toe. De temperaturen blijven dan ook nog lange tijd erg gematigd. Je ziet dan ook nog steeds in de pluim dat zomerse aspiraties voorlopig niet aan de orde zijn en dat we voor een langere periode met wisselvalligheid en koelere temperaturen te maken zullen hebben. Zeer grote neerslaghoeveelheden zijn daarbij niet meer aan de orde, maar er valt toch regelmatig wel eens een bui of wat regen, om niet te zeggen bijna elke dag wel ergens. Vooral de grote consensus over de gematigde temperaturen blijft opvallen: je kunt er haast een lineaal naast leggen, zo weinig variatie zit er in de maxima voor de komende periode. Die blijven telkens rond en vooraan de 20 graden zitten. Pas naar het eind van de periode toe, lijken de temperaturen geleidelijk weer iets hoger te komen. De eerste dagen van de verwachtingsperiode lijken zelfs nog wat afgekoeld te zijn:

Overdag's Nachts

Vandaag:

De weekeindvooruitzichten lopen absoluut niet over … Ook vandaag weer krijgen we een erg wisselvallig weerbeeld. We krijgen te maken met een mix van wolken en opklaringen waarbij er gaandeweg de dag – zelfs al van in de ochtend – mogelijk weer hier en daar nog buien gaan vallen. Dat zou zomaar weer een forse bui kunnen worden, zelfs met kans op een donderklap. De buien zitten wel voornamelijk landinwaarts en vallen vooral in de namiddag. Aan zee lijkt het op vele plekken de hele dag droog te kunnen blijven. De wind is daarbij wel flink afgenomen, al kan die overdag nog wel eens matig worden boven land en vrij krachtig aan de kust. Vooral in de ochtend en aan de Oostkust, kan die nog wel eens fors uithalen, maar overdag wordt die wind toch wel minder. Ze draait ook van een west zuidwestelijke richting weer meer naar een zuidwestelijke hoek. De temperaturen zitten grote delen van de dag maar rond 18-19 graden, maar toppen vanmiddag dan af rond de 19 tot 20 graden aan zee en rond een 20 tot 21 graden landinwaarts. Veel meer zal het echt niet worden.

Tegen de avond valt de wind weer grotendeels weg en de buien verdwijnen. De nacht verloopt dan ook rustig met minima die tegen de ochtend rond een 13 tot 14 graden uitkomen. Een heel enkele bui valt echter toch niet voor de volle 100% uit te sluiten.

Morgen:

Morgen wordt de buienkans nog groter. Er wordt volop onstabiele lucht aangevoerd met tal van buien. Die vallen dan ook weer zo goed als overal en dat kunnen forse buien worden. Ook dan is er kans op onweer en die kans is nog heel wat groter geworden dan op zaterdag. De buien beginnen in de ochtend al aan zee en verspreiden zich dan geleidelijk verder landinwaarts. Aan zee wordt het in de namiddag dan weer droger met breder wordende opklaringen. Het blijft maximaal rond een graad of 20-21.

Tegen de avond zijn de buien verdwenen en de nacht naar maandag verloopt rustig met wat koelere minima die tegen de ochtend rond een 12 graden uitkomen. Aan zee een graadje meer.

Overmorgen:

Maandag is het nog altijd onstabiel. Een mix van wolken en opklaringen vult ons weerbeeld waarbij er in de loop van de dag nog steeds links of rechts al eens een bui zou kunnen opduiken. De maxima blijven onveranderd rond of vooraan de 20 graden zitten landinwaarts, maar aan zee is een graad of 19 voor maandag echt wel de hoogst haalbare temperatuur. Daar zijn ook de grootste kansen voor een volledig droge dag.

Later:

Dinsdag blijft het wisselvallige ons weerbeeld domineren. Er is nog altijd kans op een verspreide bui, terwijl de maxima heel gematigd blijven voor de tijd van het jaar en echt niet veel hoger geraken dan tot rond een 19 tot 21 graden.

Samenvatting:

Vandaag blijft het erg wisselvallig met zeer gematigde temperaturen. Veelal zitten die rond 18-19 graden, maar pieken vanmiddag rond 20 graden aan zee tot 21 landinwaarts. Gaandeweg de dag groeit de kans op een bui, vooral landinwaarts. Aan zee zou het kunnen droog blijven. De paar buien die er komen, kunnen wel fors zijn, eventueel zelfs met een onweersklap. Er staat eerst nog veel wind uit west tot zuidwest, vooral aan de (Oost)kust dan, gaandeweg de dag neemt de wind af en wordt meer zuidwest.

Geert, zaterdag 31 juli, 09.45 uur

Ps: Ga zeker ook eens kijken op de pagina van mijn weerboek: https://geertnaessens.be/weerzeggerij/

In deze minuut natuur zoomen we in op margrieten: